تصویر

دولت ترکیه به دلیل جنگ و جنایت علیه بشریت محاکمه می‌شود

روز نخست از دادگاه خلق روژاوا که در جریان آن دولت ترکیه به دلیل جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت محاکمه می‌شود، پایان یافت. مدارک مرتبط با جنایات دولت ترکیه به قاضی تقدیم شد و دادگاه فردا نیز ادامه خواهد یافت.

در جلسه روز نخست از دادگاه خلق در روژاوا، ابراهیم شیخو، وکیل اهل عفرین، اطلاعات و تجربیات خود را به دادگاه ارائه کرد. وی اعلام کرد که تا سال ۲۰۱۸ در عفرین زندگی کرده و پس از حمله دولت ترکیه تا سال ۲۰۲۴ در شهر شَهبا به سر برده است. ابراهیم شیخو به موارد نقض حقوق بشر اشاره کرد و گفت که هزاران شهروند کورد بدون هیچ دلیلی در زندان‌های عفرین محبوس هستند. وی اعلام کرد که تعدی، تجاوز، قتل، سرقت، غارت، آسیمیلاسیون و انواع خشونت در این منطقه اعمال می‌شود و پاسخ سوالات مطرح شده را داد.

«در گرِسپی و سَرکانی پاکسازی اتنیکی انجام شده است»

سپس اورکو آزورتزا، وکیل کاتالون و عضو سابق سنای اسپانیا، جنایات جنگی دولت ترکیه در گرسپی و سرکلانی را تشریح کرد.

اورکو آزورتزا اعلام کرد که دولت اشغالگر ترکیه با حملات خود در گرسپی و سرکانی پاکسازی اتنیکی انجام داده و به موازات آن خانه‌ها و اموال مردم منطقه را مصادره کرده است. وی در ادامه اعلام کرد که افراد غیربومی به جای شهروندانی که به زور کوچانده شده‌اند، اسکان داده شده و بافت جمعیتی منطقه تغییر یافته است.

«تحت عنوان چشمه صلح، دست به اشغالگری زدند»

آزورتزا اظهار داشت که دولت ترکیه تحت عنوان «عملیات چشمه صلح»، منطقه را اشغال کرده و به شهروندان این منطقه حمله کرده است. وی در ادامه اعلام کرد که این اشغالگری با اجازه قدرت‌های بین‌المللی آغاز شده است و افزود: «بر اساس گزارش‌های سازمان ملل، دولت ترکیه در این مناطق غیرنظامیان را هدف بمباران خود قرار داده است. در این راستا ارتش ملی سوریه (SNA) نیز به عنوان ابزار مورد استفاده قرار گرفته است.»

مدارک اثبات‌کننده استفاده از تسلیحات شیمیایی به دادگاه ارائه شد

آزورتزا مدارک مرتبط با استفاده دولت ترکیه از بمب ممنوعه فسفر سفید را به هیئت دادگاه تقدیم کرد و گفت که یک روزنامه بریتانیایی استفاده از بمب فسفر را مستند کرده و این جنایت در گزارش سازمان‌های حقوق بشری نیز مستند شده است.

آزورتزا در ادامه تصاویر حملات علیه سرکانی را نشان داد و اعلام کرد که استفاده از بمب فسفر سفید در تصاویر به وضوح دیده می‌شود.

وی افزود که مجروحان سرکانی برای مداوا به بیمارستان تِل‌تمر مراجعه کرده‌اند و به گزارش یکی از پزشکان بیمارستان، حدود ۲۰۰ نفر با علایم سوختگی به بیمارستان مراجعه کرده و این حمله با استفاده از بمب‌های ممنوعه انجام شده است. او گفت که شهروندان منطقه نیز تایید می‌کنند که حملات اشغالگرانه با بمب‌های ممنوعه و سلاح‌های شیمیایی انجام شده است.

«خلق‌های سریانی و ارمنی نیز مجبور به مهاجرت شده‌اند»

آزورتزا اعلام کرد که به دلایل کمبود فرصت، مدارک مورد تحقیق قرار نگرفته‌اند و در برخی از مدارک ارسال شده از سوئیس، علایم استفاده از فسفر سفید به چشم می‌خورد.

آزورتزا در پایان اعلام کرد که ارمنی‌ها و سریانی‌های منطقه نیز هدف حمله قرار گرفته و مجبور به مهاجرت شده‌اند. وی مدارک و اطلاعات مرتبط با غارت منطقه را به دادگاه تقدیم کرد و گفت که غارت‌های انجام شده در گرسپی و سرکانی از سوی کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز مستند شده و گزارش و مدارک آن نیز منتشر شده است.

زیرساخت‌های آب و برق هدف حمله قرار می‌گیرند

سپس ازو مِنزیون، قاضی ایتالیایی، درباره حمله به زیرساخت‌های آب و برق صحبت کرد. منزیون اعلام کرد که نباید منابع آب و برق هدف نظامی تلقی شوند و اعلام کرد که تاسیسات نفت و گاز در سویدیه بارها هدف حمله قرار گرفته‌اند. وی یادآور شد که بمباران‌ها تصادفی نیستند و تصاویر مرتبط با حملات علیه منابع آب و برق را نشان داد.

«جان غیرنظامیان در خطر است»

منزیون به حملات علیه زیرساخت‌های حیاتی اشاره کرد و گفت: «دولت ترکیه در منطقه ورای یک جنگ نظامی، مستقیما به غیرنظامیان و محل سکونت آنان حمله می‌کند و این به معنای نقض کنوانسیون‌های بین‌المللی است.»

«دو روزنامه‌نگار به قتل رسیدند»

در ادامه روبِن واگِنسبرگ رامون، نماینده پارلمان کاتالونیا، سخنرانی کرد و مشاهدات خود در منطقه را بازگو نمود. وی اعلام کرد که وی با شاهدان محلی صحبت کرده است و روز ۱۹ اکتبر ۲۰۲۲، در منطقه تَقِل-باقِل غیرنظامیان هدف حمله قرار گرفتند؛ وی افزود: «کسانی که برای کمک به مجروحین به سمت این منطقه رفتند، هدف حمله پهپادی قرار گرفتند. چند هفته پیش نیز دو روزنامه‌نگار بر اثر حمله پهپادی به قتل رسیدند.»

«مراکز درمانی هدف حمله قرار می‌گیرند»

هِیک گِیسوِید، حقوقدان آلمانی، درباره حملات به بیمارستان‌ها صحبت کرد. وی اظهار داشت که مراکز درمانی و بیمارستان‌ها هدف حمله قرار می‌گیرند و دولت ترکیه سه بار از طریق زمینی و دستکم ۲۰۰ بار از طریق هوایی، دست به حمله زده است.

هیک گیسوید، اعلام کرد که ۲۶ اکتبر ۲۰۲۳، مرکز درمانی کوبانی آماج حمله قرار گرفت و حمله به مرکز دیالیز قابل قبول نیست. او در ادامه تصاویر مرتبط با حمله به درمانگاه مِشتَنور را نشان داد و تاکید کرد که بر اساس نقشه، هیچ مرکز نظامی در این منطقه وجود ندارد و به همین دلیل، بیمارستان عامدانه هدف حمله قرار گرفته است.

گیسوید مدارک حملات دولت ترکیه علیه بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها را نشان داد و سخنان خود را به پایان رساند.

نسل‌کشی اکولوژیک در شمال و شرق سوریه

دجلان اُوِنس، وکیل، درباره نسل‌کشی اکولوژیک توضیحاتی ارائه کرد. اونس ضمن اشاره به درختان قطع شده در منطقه و انتقال آن‌ها به ترکیه، گفت که جنگل‌های منطقه به شکل سیستماتیک نابود می‌شوند. وی اعلام کرد که جنگل‌ها آماج بمباران قرار می‌گیرند، درختان مثمر قطع شده و محصول‌ها نیز به سرقت رفته و به ترکیه منتقل می‌شود.ماج بمبارن قرار می گینرد و

اونس با ارائه تصاویری، غارت جنگل‌ها را تصدیق کرد. وی اعلام کرد که حملات علیه منابع آب نیز بخشی از نسل‌کشی اکولوژیک می‌باشد و اظهار داشت که جنگل یکی از منابع حیات در منطقه است.

روز نخست دادگاه با پرسش‌های قضات به پایان رسید.