محاکمه جرایم علیه زنان در دادگاه خلقهای روژاوا
دومین روز دادگاه خلقهای روژاوا که در آن جنایات دولت ترکیه محاکمه میشود، با ارائه شواهدی مبنی بر شکنجه، قتلعام و تجاوز به زنان ادامه یافت.
دومین روز دادگاه خلقهای روژاوا که در آن جنایات دولت ترکیه محاکمه میشود، با ارائه شواهدی مبنی بر شکنجه، قتلعام و تجاوز به زنان ادامه یافت.
دومین روز دادگاه خلقهای روژاوا که به دلیل جنایات جنگی دولت ترکیه در شمال و شرق سوریه در بروکسل، پایتخت بلژیک تشکیل شده بود، آغاز شد. در دادگاهی که در آمفی تئاتر Aula QA دانشگاه آزادی بروکسل (ULB) تشکیل شد، ابتدا مقامات دولت ترکیه مانند طیب اردوغان و یاشار گولر احضار شدند. با نیامدن مقامات متهم دولت ترکیه، دادگاه غیابی متهمان آغاز شد.
دولت ترکیه زنان پیشاهنگ را هدف قرار میدهد
جلسه دادگاه با ارائه باربارا اسپینلی در مورد جنایات انجام شده در منطقه جزیر آغاز شد. اسپینلی با به اشتراک گذاشتن جزئیات پرونده تحقیقات مربوط به قتل یسری محمد درویش، زینب محمد و هورین خلف، اظهار داشت که دولت ترکیه با حملات خود قصد دارد اداره خودمدیریتی را از بین ببرد. باربارا اسپینلی با بیان اینکه آنها در مورد حملات علیه زنان صحبت کردند، نمونههای جهانی حملات سیستماتیک علیه زنان را یادآور شد و خاطرنشان کرد که این حملات فقط فیزیکی نیستند، بلکه حملات روانی علیه زنان را نیز یادآور شد. باربارا اسپینلی با یادآوری اینکه سکینه جانسز، لیلا شایلمز و فیدان دوغان نیز توسط دولت ترکیه در پاریس به قتل رسیدند، تاکید کرد که رهبران زن، به ویژه مبارزه برای آزادی زنان و جستجوی آزادی زنان هدف قرار گرفته است.
قتل هورین خلف
باربارا اسپینلی با تاکید بر اینکه سیستم آزادی زنان در روژاوا اجرا میشود، گفت: «زنان در مدیریت حضور دارند. زنان و مردان به طور مساوی نمایندگی میشوند. ما میبینیم که اعضای غیرمسلح شورای مدنی که در مدیریت حضور دارند، عمداً هدف قرار میگیرند.» باربارا اسپینلی با بیان اینکه هورین خلف، یکی از بنیانگذاران حزب آینده سوریه، توسط تبهکاران وابسته به دولت ترکیه به قتل رسید، به مسئولیت دولت ترکیه اشاره کرد. باربارا اسپینلی با ارائه فیلمهای ضبط شده از محل قتل هورین خلف به هیئت دادگاه، گفت که این قتلعام وحشیانه انجام شده است.
کسانی که برای کمک آمده بودند نیز هدف قرار گرفتند
باربارا اسپینلی با به اشتراک گذاشتن گزارشهای موسسات بینالمللی، توجه را به این موضوع جلب کرد که در گزارشهای سازمان عفو بینالملل نیز آمده است که تبهکارانی که هورین خلف را به قتل رساندند، تبهکاران وابسته به دولت ترکیه بودند. باربارا اسپینلی با بیان قتل یسری محمد درویش، یکی از پیشگامان زن، یادآور شد که یسری درویش نیز هنگام سفر با ماشین توسط پهپاد متعلق به دولت ترکیه به قتل رسید. در ویدئویی که باربارا اسپینلی از اظهارات شاهدان این قتلعام به هیئت دادگاه ارائه کرد، شاهدان گفتند که پس از اولین حمله، کسانی که برای کمک رفته بودند، بار دیگر توسط پهپاد هدف قرار گرفتند.
دولت ترکیه میخواهد فضای رعب و وحشت در منطقه ایجاد کند
باربارا اسپینلی با بیان اینکه با هدف قرار دادن مقامات اداره خودمدیریتی، قصد ایجاد فضای رعب و وحشت در منطقه را دارند، جزئیات حملهای را که در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۲ توسط پهپاد متعلق به دولت ترکیه انجام شد و منجر به قتل زینب محمد سعید شد، به اشتراک گذاشت. باربارا اسپینلی با پخش اظهارات خواهر زینب محمد سعید، خاطرنشان کرد که زینب محمد سعید قبل از به قتل رسیدن نگرانیهای خود را به خواهرش ابراز کرده بود.
باربارا اسپینلی با ارائه اطلاعات جمعآوری شده توسط مرکز اطلاعرسانی روژاوا به هیئت، قطعات خبری مبنی بر اعتراف اردوغان از حملات پهپادی را به اشتراک گذاشت. باربارا اسپینلی با به اشتراک گذاشتن گزارش وکیل آینوز زید پاشا در مورد حملات علیه زنان در منطقه، گفت که زنان به ویژه در حملات پهپادی هدف قرار میگیرند.
شواهد موجود نشان از نسلکشی جنسی دارد
باربارا اسپینلی در پاسخ به سوالات قضات، دفاعی مبنی بر مستقیم و سیستماتیک بودن حملات علیه زنان ارائه کرد. باربارا اسپینلی در ادامه اظهار داشت: «گزارشهای موجود نشان میدهد که این حملات مستقیماً به نسلکشی جنسی مربوط میشود. هدف قرار دادن مستقیم زنان در جریان حملات نمیتواند تصادفی باشد. گذشته از آن، حوادثی که به همراه شواهد آن را نشان دادم، به وضوح نشان میدهد که این امر هدفمند و سیستماتیک است.»
سپس آنی پوئس سخنانی در مورد شکنجه، تجاوز و تعرض جنسی علیه زنان در زندانهای مخفی ارائه کرد. آنی پوئس با یادآوری اینکه زنان در منطقه ربوده شده و در زندانهای مخفی ناپدید میشوند، اطلاعات مربوط به پرونده تحقیقات نادیه حسن سلیمان و لونژین عبدو و دیگران را با هیئت قضایی در میان گذاشت. آنی پوئس با بیان اینکه نادیه حسن سلیمان توسط سربازان ترکیه ربوده شده است، گفت که نادیه سلیمان مورد تجاوز قرار گرفته و به مدت ۲ سال تحت شکنجه قرار گرفته است. آنی پوئس ویدئویی از اظهارات نادیه حسن سلیمان که از عفرین ربوده شده بود، در مورد این حادثه به هیئت قضایی ارائه کرد.
قربانی تجاوز آنچه را که تجربه کرده بود، تعریف کرد
نادیه حسن سلیمان با تعریف آنچه که تجربه کرده بود، تجاوزها و شکنجههایی را که متحمل شده بود، تعریف کرد. نادیه حسن سلیمان با بیان اینکه به طور سیستماتیک مورد تجاوز قرار گرفته است، آنچه را که سربازان و ماموران اطلاعاتی وابسته به دولت ترکیه در زندان انجام میدادند، به تفصیل شرح داد. نادیه حسن سلیمان با بیان اینکه دستانش دائماً بسته بوده است، گفت که حتی دست بسته به توالت میرفت و سربازان دائماً او را میزدند. آنی پوئس با گزارشهای بهداشتی که به اشتراک گذاشت، اظهارات مربوط به شکنجه را مستند کرد.
اطلاعات و اسناد مربوط به ۳۵۱ زن جمعآوری شده است
آنی پوئس با بیان اینکه مرکز دفاع و بررسی حقوق زنان اطلاعات صدها زنی را که مورد شکنجه و تجاوز قرار گرفتهاند، ثبت کرده است، مزگین حسن از مرکز دفاع و بررسی حقوق زنان را به دادگاه متصل کرد و جزئیات گزارشهای مذکور را به صورت پرسش و پاسخ به دادگاه ارائه کرد. مزگین حسن با بیان اینکه شواهد و اسنادی مبنی بر وقوع موارد بسیار زیاد شکنجه و تجاوز علیه زنان در ۵ سال گذشته جمعآوری کردهاند، اظهار داشت که همه اطلاعات و اسناد دارای ماهیت حقوقی هستند. مزگین حسن در پاسخ به سوالات مربوط به نادیه حسن سلیمان و لونژین عبدو، خاطرنشان کرد که اسنادی در مورد ۳۵۱ زن موجود در زندانها در دست دارند.
حملات سیستماتیک علیه زنان
مزگین حسن در ادامه گفت: «ما در مورد ۳۵۱ زن اسناد ملموس جمعآوری کردیم. تمام زنانی که آزاد شدند در ازای پول آزاد شدند. در تحقیقات خود دیدیم که در این حملات از روشی سازمانیافته استفاده میشود. از آنجایی که زنان در تشکیل اداره خودمدیریتی نقش پیشگام و مهمی داشتند، به عنوان نوعی انتقام دیده میشود. برای جلوگیری از این نقش پیشگام زنان، این حملات به طور فزایندهای ادامه یافت. همچنین فکر میکنیم که این حملات به صورت سازمانیافته و برنامهریزیشده برای ایجاد ترس و فشار بر زنان انجام میشود.»
آنی پوئس با ارائه شواهدی در مورد سایر زنان در این پرونده، اظهار داشت که تجاوز به عنوان روشی برای ارعاب و ترساندن زنان استفاده میشود و اظهار داشت که دولت ترکیه باید به دلیل این جنایات مجازات شود.
جنایات نسلکشی تاریخی و فرهنگی
سپس سقراط تزیاس در مورد جنایات نسلکشی فرهنگی و تاریخی سخنرانی کرد. تزیاس با بیان اینکه مکانهای باستانشناسی، زیارتگاهها و سازههایی که نماد تاریخ و فرهنگ منطقه هستند، هدف قرار گرفتهاند، دکتر اوریسیاس کریستو را به عنوان شاهد برای ارائه سخنرانی دعوت کرد. دکتر کریستو با یادآوری اینکه میراث فرهنگی توسط کنوانسیونهای بینالمللی ایجاد شده است، قوانین بینالمللی را به عنوان پایه و اساس نشان داد و شواهدی مبنی بر نقض این قوانین توسط دولت ترکیه ارائه کرد. دکتر کریستو با ارائه تصاویری از حمله به مزار آوِستا خابور به هیئت دادگاه، با ویدیویی دیگر تخریب مزارها توسط بولدوزر را مستند کرد. دکتر کریستو عکسهای زیادی از حملات به قبرستانها، مساجد، کلیساها به هیئت دادگاه ارائه کرد. دکتر کریستو با بیان اینکه میراث فرهنگی و تاریخی هدف قرار گرفته است، گفت که این حملات عمدی انجام شده است. دکتر کریستو با تاکید بر تخریب مکانهای باستانشناسی، عکسهای قبل و بعد از اشغال شهرک باستانی دارا را که نشاندهنده خسارت وارده توسط تبهکاران و دولت ترکیه بود، نشان داد.
حوالی ظهر، دادگاه برای استراحت تعطیل شد.