پنل «ما در مورد صلح صحبت میکنیم» در لندن برگزار شد
تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی، در پنلی با هدف «صلح» با علویان ساکن لندن دیدار کرد و اظهار داشت که انتظار میرود بیانیه تاریخی رهبر آپو در اواخر فوریه یا اوایل مارس صادر شود.
تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی، در پنلی با هدف «صلح» با علویان ساکن لندن دیدار کرد و اظهار داشت که انتظار میرود بیانیه تاریخی رهبر آپو در اواخر فوریه یا اوایل مارس صادر شود.
کنفدراسیون اتحادیههای علویان در اروپا (AABK)، فدراسیون علویان در بریتانیا (BAF) و اتحادیه نیروی دموکراتیک بریتانیا، با حضور تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی، پنلی با عنوان «ما در مورد صلح صحبت میکنیم» را در جَمخانه واقع در لندن، پایتخت انگلستان برگزار کردند.
مدیریت پنل توسط دیلَک اینجهدال رئیس مشترک BAF، انجام شد و حسین مات رئیس مشترک AABK و جلال فرات نماینده پارلمانی دم پارتی در استانبول، به عنوان سخنران حضور داشتند. این پنل با یک دقیقه سکوت به یاد کسانی که در مبارزه برای صلح و دموکراسی جان خود را از دست دادند، آغاز شد. در این پنل، شرکتکنندگان بر اهمیت مبارزه برای صلح اجتماعی تأکید کردند.
مسلم دالکچلک رئیس مشترک BAF، ابراهیم هاس رئیس مشترک İAKM و فیضالله جینپولات به نمایندگی از DGB سخنرانی کردند. در این سخنرانیها، بر اهمیت صلح اجتماعی تأکید شد و گفته شد که صلح اجتماعی برای علویان «به اندازه نان و آب ارزشمند است.»
تولای حاتماوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی، در سخنرانی خود به جزئیات دیدارهای انجام شده با رهبر آپو و بیانیههایی که در روزهای آینده صادر خواهد شد، اشاره کرد.
تولای حاتماوغوللاری به مناسبت روز جهانی زبان مادری، به زبان عربی به مردم سلام گفت. حاتماوغوللاری با اشاره به تاریخ و زندگی علویان گفت که علویان از کربلا تاکنون با قتلعامهای زیادی مواجه شدهاند. حاتماوغوللاری اظهار داشت که علویان در سوریه نیز به همین شکل قتلعام میشوند و بر اهمیت همبستگی و مبارزه با این جوامع تأکید کرد.
حاتماوغوللاری همچنین اظهار داشت که دیدارهای جداگانهای با رهبر آپو در امرالی انجام شده است و گفت که اولین دیدار، جلسهای بود که در آن تحولات سوریه و به ویژه روندهایی که پس از بهار عربی با مداخلات امپریالیستی به زمستان عربی تبدیل شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت.
تولای حاتماوغوللاری اظهار داشت که رهبر آپو خاطرنشان کرده است که ترکیه و ایران باید دموکراسی داخلی خود را ایجاد کنند و این امر به تحولات جهانی در منطقه بستگی دارد. حاتماوغوللاری گفت که رهبر آپو اظهار داشت که این روندها باید از طریق راههای مسالمتآمیز حل شوند.
حاتماوغوللاری همچنین گفت که آنها معتقدند اظهارات دولت باغچلی رئیس کل حزب مهپ، به نمایندگی از دولت بیان شده است و این اظهارات نشان میدهد که باید گامهایی برداشته شود.
حاتماوغوللاری با اشاره به اهمیت پویاییهای اجتماعی و اپوزیسیون که در روند صلح نقش دارند، اظهار داشت که روندهای صلح گذشته ناقص بوده است و گفت که به ویژه به دلیل عدم مشارکت طرفهای اپوزیسیون در این روند، نتایج منفی به همراه داشته است.
تولای حاتماوغوللاری اظهار داشت که هیئت امرالی پیامهای رهبر آپو را منتقل کرده است و نتایج مثبتی در این دیدارها حاصل شده است. حاتماوغوللاری همچنین اظهار داشت که در این روند، همه در مورد نیاز ترکیه به صلح داخلی هم نظر هستند و باید رویکردی برای حل مسالمتآمیز مسئله کورد ارائه شود. حاتماوغوللاری خاطرنشان کرد که این روند یک فرصت تاریخی است و گفت که برای پویاییهای اجتماعی و اپوزیسیون مهم است که از تجربیات منفی گذشته درس بگیرند و بخشی از روند صلح باشند.
تولای حاتماوغوللاری در مورد محتوای بیانیههای رهبر آپو گفت که وی پیامی را منتقل خواهند کرد که مسئله کورد از طریق راههای مسالمتآمیز و دموکراتیک، بدون خشونت حل شود. حاتماوغوللاری اظهار داشت که قتل نارین گوران، نقطه فروپاشی جامعه را نشان میدهد و بر اهمیت حفاظت از زنان و کودکان تأکید کرد.
ما هم برای مذاکره و هم برای مبارزه آمادهایم
تولای حاتماوغوللاری نگرانی خود را اینگونه بیان کرد: «آیا این روند برای انتخاب مجدد اردوغان یا تغییر قانون اساسی است؟» و سخنان خود را اینگونه ادامه داد: «ببینید، آقای عبدالله اوجالان در دیدار با هیئت ما بارها به دموکراتیزه شدن ترکیه اشاره میکند. زیرا او این دیدارها را تک به تک با خود دولت انجام میدهد. او خود کسی است که فراخوان خواهد داد. در اینجا، او بار دیگر به اهمیت نقش اپوزیسیون در این روند اشاره میکند. او خاطرنشان میکند که اگر اپوزیسیون در این روند نقش مؤثری ایفا نکند، حکومت و رژیم این روند را به نفع خود تبدیل خواهند کرد. بنابراین، زمانی که تحولات ژئوپلیتیکی به نفع ماست و بسیاری از بخشهای اپوزیسیون در ترکیه با این کار موافقت کردهاند، ما منتظر چه هستیم؟ در اینجا، وظیفه ما این است که فشار بیشتری بر حکومت و دولت برای روند حل مسئله وارد کنیم.»
تولای حاتماوغوللاری گفت: «ما اکنون دورهای را تجربه میکنیم که با کودتای نظامی ۱۲ سپتامبر تجربه کردیم. آقای عبدالله اوجالان در داخل پرانتز میگوید که اگر پرانتز 'ترور' را ببندیم، راه برای مبارزه دموکراتیک باز خواهد شد. ببینید، ترکیه امروز به وضعیتی رسیده است که اتحادیهها و سازمانهای حرفهای کارگری نمیتوانند فعالیت یا اعتصاب کنند. حل مسئله کورد از طریق روشهای مسالمتآمیز، همزمان درهای دموکراتیزه شدن را در ترکیه باز خواهد کرد.»
تولای حاتماوغوللاری اظهار داشت که آنها برای مذاکره آماده هستند ولی هیچ کس صلح را ارائه نمیکند. تولای حاتماوغوللاری تصریح کرد که آنها برای تبدیل این روند به صلح مبارزه خواهند کرد و گفت: «مبارزه برای صلح، آزادی و برابری در خاک ترکیه با مصطفی صبحیها آغاز شد. تا امروز ادامه داشته است. جنبش آزادی کورد در این راه هزینههای سنگینی پرداخته است. چپ ترکیه نیز هزینههایی پرداخت میکند. بنابراین، ما میخواهیم این روند را به بهترین شکل ممکن ایجاد کنیم و به صلح تبدیل کنیم.»
مات، رئیس AABK: ما تلاش را صحیح میدانیم
حسین مات، رئیس مشترک AABK، در این پنل اظهار داشت که مهم میداند که جامعهای که انسانیت را در مرکز خود قرار داده است، نباید فقط تماشاگر صلح باشد، بلکه باید مسئولیت را نیز بر عهده بگیرد. مات خاطرنشان کرد که صلح نه تنها برای کوردها یا علویان، بلکه برای همه مردم، هویتها و باورها بسیار مهم است و گفت: «اگر دولتها حق شهروندی برابر را در چارچوب قانون اساسی بنویسند، مجبورند آن را اجرا کنند. اما میبینیم که چنین چیزی مطرح نیست. در آن صورت، این روند روند صحیحی نیست. ما به عنوان علویان میدانیم که اردوغان کجا قرار دارد. اما اگر اردوغان امروز بگوید، 'علویان بفرمایید بیایید با شما صحبت کنیم'، البته ما خواهیم رفت. نه دیدار، بلکه اصول و مبانی مهم هستند. ما به عنوان علویان این تلاش را صحیح میدانیم. ما همه برای شهروندی برابر و آزاد بخشی از این مبارزه برای صلح هستیم. بنابراین، اگر صلح مهم است، نمیتوانیم تماشاگر این روند باشیم. ما تاریخ خود را خودمان خواهیم نوشت.»
فرات: باید برای صلح آماده شویم
جلال فرات، نماینده پارلمانی دم پارتی، اظهار داشت که در اساس صلح، نام علویان وجود دارد و گفت: «ما قویا میخواهیم که صلح در جغرافیای ما حاکم شود. علویان مورد تبعیض و قتلعام قرار گرفتند. اگر ترکیه دموکراتیک بود، با شهروندان خود صلح میکرد و همه را در میهندوستی برابر متحد میکرد، بسیاری از ما در سرزمین و روستای خود میماندیم. بنابراین، علویان باید از صلح بیشتر حمایت کنند و خواهند کرد. دیدارهایی که با آقای عبدالله اوجالان انجام میشود، نباید یک طرفه باشد. اکنون قَیمها منصوب میشوند. اکنون حملاتی علیه هدک انجام میشود و انسانها دستگیر میشوند. باید برای صلح آماده شویم.»