امکچی: کمیته وزاری اتحادیه اروپا مسیر ترکیه را در رابطه با اوجالان مشخص می‌کند

عمران امکچی که در پنل کمیسیون زندانیان انجمن حقوقدانان برای آزادی اوجالان OHD گفت: تصمیم وزرای کمیته اتحادیه اروپا به ترکیه اعلام می‌کند تلاش می‌کنند بهبودها و ترمیم‌هایی را در این رابطه ایجاد کرده و از طرف دیگر درخواست‌های ما عملی نمی‌شوند.

کمیسیون زندانیان انجمن حقوقدانان برای آزادی اوجالان OHD شاخه استانبول در دفتر این انجمن در استانبول با شرکت پنلی را با عنوان پاندمی و وضعیت زندانیان و با مدیریت وکیل دستینا ییلدیز برگزار کرد.

امید بیچر عضو هیات هیات مدیره بیناد حقوق بشر ترکیه TİHV، اممهان کایا وکیل سازمان حقوق بشر، وکیل اسرا ارین و عمران امکچی از وکلای بنیاد پژوهش‌های اجتماع و حقوقدر این پنل شرکت داشته و سخنرانی کردند. در این پنل اسرا ارین ضمن اشاره به نقض حقوق بشر در زندان‌ها در زمان پندمی خاطرنشان ساخت که در دوران پندمی نقض حقوق در زندان‌ها به شیوه سیستماتیک گسترش پیدا کرده است.

عفو تبعیض‌آمیز زندانیان

ارین در بخش دیگری از سخنرانی خود خاطرنشان ساخت که سازمان ملل متحد در ابتدای پندمی طی فراخوانی خواسته است که بدون هیچ پیش شرطی تمام زندانیان آزاد شوند و در این باره افزود: در سراسر جهان، بسیاری از کشورها از این فراخوان استقبال کرده و بسیاری از زندانیان و از جمله زندانیان سیاسی هم آزاد شدند. اما ترکیه در این باره آزادی زندانیان را به با تبعیض انجام داده و زندانیان سیاسی را آزاد نکرده است.

مرگ ۸۶ زندانی

اممهان کایا هم در سخنرانی خود به وضعیت زندانیان بیماری پرداخت که در این دوره در زندان جان خود را از دست داده‌اند. کایا اظهار داشت که در این مدت بسیاری دستگیر و زندانی شده و هیچ گونه بیماریی هم نداشته‌اند، اما در زندان بیمار شده و بسیاری هم در زندان جان خود را از دست داده‌اند. کایا در این باره خاطرنشان ساخت که در سال ۲۰۲۰ ، هشتادوشش زندانی در زندان‌های ترکیه جان خود را از دست داده‌اند. همچنین برخی از زندانیان بیمار در زمان نزدیک به مرگ از زندان آزاد شده‌اند.

کایا در ادامه سخنرانی خود با اشاره به تحصن عدالت اقوام زندانیان در کانون وکلای آمد اظهار داشت: خانواده‌های زندانیان برای آزادی زندانیان بیمار، در آمد اجتماع کرده و این آکسیون را براه انداخته‌اند. همه می‌خواهند که صدای این آکسیون را طنین‌انداز کنند. در غیر اینصورت شاهد بیرون آمدن جنازه‌ها از زندان‌ها خواهیم بود و در این باره ما مقصر خواهیم بود.

امرالی برای انزوا ساخته شده است

عمران امکچی از وکلای مرکز TOHAV هم در رابطه با انزوای تشدید شده بر امرالی سخنرانی کرده و اظهار داشت: سیستم قضایی ترکیه یک سیستم دوگانه حقوقی دارد و این مسئله هم با قانون اساسی ۱۹۲۴ آغاز شده است. امکچی خاطرنشان ساخت که با اعمال حصر بر امرالی، جامعه را هم دچار انزوا کرده‌اند. در تمام این مدت هم حصر جامعه در دستور کار قرار داشته است. خصوصا که حصر را همیشه علیه مخالفان اعمال کرده‌اند. یعنی این مسئله به دوران عثمانی باز می‌گردد. مثلا: در زمان عثمانیان هم زندان امرالی برای به سکوت واداشتن مخالفان مورد استفاده قرا می‌گرفت. چرا زندان امرالی؟ زیرا یک زندان جزیره‌ای است. یعنی در اصل این زندان پرت و دورافتاده است. در قانون هم وجود ندارد.

در بخش دیگری از سخنرانی خود امکچی خاطرنشان ساخت که در امرالی رژیم حقوقی دیگری برقرار است و گفت: اقداماتی که در امرالی روی می‌دهند،  سپس در سراسر ترکیه منتشر و ترویج می‌شوند. از سلیمان دمیرل می‌پرسند که چرا اوجالان را به جزیره امرالی فرستاده‌اید؟ دمیرل می‌گوید: هزاران نفر از اوجالان حمایت می‌کنند. اگر او را به یک زندان عادی بفرستیم، مشکلاتی ایجاد می‌شوند. به همین دلیل او را به این جزیره فرستاده‌ایم. زندان امرالی زندانی است که برای مقاصد خاص احداث شده است. اما لازم بود که محاکمه اوجالان در آمد انجام می‌شد، اما این دادگاه در امرالی برگزار شد. یعنی رژیمی غیر قانونی و استثنایی را برقرار کرده‌اند. اگر وکلا بخواهند با موکل خود دیدار انجام بدهند، باید به امرالی عزیمت کنند، اما در امرالی حقوق عادی پیگیری نمی‌شود.

سیستم اعدام پست مدرن

عمران امکچی در بخش دیگری از سخنرانی خود خاطرنشان ساخت که در سال ۲۰۰۵ برای اوجالان قوانینی را ساخته و پرداخته کردند. یعنی نخستین ممنوعیت را بر وکلا اعمال کردند. یعنی با این اقدام نخست وکلا را از دیدار با آقای اوجالان منع کردند. اکنون این مسئله را به کل ترکیه تعمیم داده‌اند. یعنی مسئله استثنا به مسئله‌ای عادی تبدیل شده است.

امکچی در بخش دیگری از سخنرانی خود اظهار داشت که اکنون در قوانین مجازات یک شخص در عرض ۵ دقیقه به دار کشیده می‌شود. اما در سیستم مجازات پست مدرن، یک انسان از تمام الزامات حیات محروم می‌شود. در امرالی سیستم اعدام پست مدرن را انجام می‌دهند. وی در خاتمه سخنان خود اظهار داشت که تصمیم کمیته وزرای اتحادیه اروپا با عنوان اوجالان-۲ مسیر مشخصی را پیش روی ترکیه ایجاد می‌کند. این کمیته به ترکیه اعلام می‌کند ما خواهان ترمیم و بهبود قوانین هستیم، از طرف دیگر خواسته‌های ما هم عملی نمی‌شوند.

امید بیچر عضو هیات مدیره TİHV هم در سخنرانی خود در این پنل با اشاره به تاثیر انزوا بر زندانیان اظهار داشت: حاکمیت پندمی را به فرصتی برای بهره‌برداری خود تبدیل کرده است و در این باره افزود: در زندان‌ها تمام زندانیان ایزوله شده‌اند. در هیچ جای جهان شمار زندانیان تا این حد افزایش پیدا نکرده است. گفته می‌شود که سال گذشته ۲۹۰ هزار زندانی از زندان آزاد شده و به همین تعداد هم افرادی دیگری زندانی شده‌اند. با توجه به این آمار می‌توان گفت در ترکیه زندانی شدن به مسئله‌ای عادی تبدیل شده است. 

انزوا به معنای شکنجه است

بیچر در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت که اعمال انزوا از سده ۱۹ آغاز شده است و مشاهده می‌شود که سالیان درازی است که سازمان‌های بهداشتی و سلامتی می‌گویند که انزوا شکنجه است. افرادی که در سلول‌های انفرادی قرار داده می‌شوند، چون ارتباطی با جهان خارج ندارند، به آسانی تحت تاثیر قرار می‌گیرند. بر سلامتی و حافظه آنها تاثیر می‌گذارد. در دیدن و شنیدن با مشکل مواجه می‌شوند. انزوا و سلول انفرادی شکنجه است.