آتلی: دولت باید به خاطر قتل‌عامهایی که مرتکب شده است محاکمه شود

آیدین آتلی، رئیس شعبه PSAKD آمد، اظهار داشت که دولت به دلیل قتل‌عام مرش و سایر قتل‌عامها تحت پیگرد قانونی قرار نگرفته است. سیاست معافیت از مجازات نیز باعث کشتارهای جدید می‌شود.

۴۵ سال از کشتار مرش که در ۱۹ دسامبر در مرش علیه کوردهای علوی آغاز شد و در ۲۶ دسامبر ۱۹۷۸ پایان یافت، می‌گذرد. بر اساس آمار رسمی، در این قتل‌عام که ۷ روز به طول انجامید، ۱۲۰ نفر به قتل رسیدند، ۵۵۹ خانه و حدود ۲۹۰ کارگاه در آتش سوختند. اما بر اساس اطلاعات غیر رسمی، تعداد کشته شدگان این کشتار بیش از ۵۰۰ نفر است. محاکمه علیه افراد مسئول آغاز شد و به مدت ۲۳ سال ادامه یافت. در این دادگاه ۲۲ نفر به اعدام، ۷ نفر به حبس ابد و ۳۲۱ نفر به ۱ تا ۲۴ سال حبس محکوم شدند. آنها نخواستند به ۶۸ نفری که در این کشتار نقش داشتند برسند. آرای دادگاه بعداً توسط دیوان عالی کشور نقض و احکام اعدام اجرا نشد. متهمانی که محکوم شده بودند در سال ۱۹۹۱ با تصویب قانون مبارزه با تروریسم آزاد شدند.

 آیدین آتلی، رئیس انجمن فرهنگی پیر سلطان ابدال (PSAKD) آمد، درباره کشتار مرش با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد و گفت: «دولت به خاطر هیچ یک از قتلعام‌هایی که در جامعه مرتکب شد، تحت پیگرد قانونی قرار نگرفت. کشتار مرش، قتل‌عام علیه کوردهای علوی بود. پس از این کشتار، کودتای فاشیستی ۱۲ سپتامبر رخ داد. یکی از پایه‌های اصلی ۱۲ سپتامبر، کشتار مرش بود. از آنجا که دولت برای قتل‌عام چوروم، ملتی و ۱ مه تحت پیگرد قانونی قرار نگرفت، همین قتل‌عام حتی امروز نیز ادامه دارد. همچنین کشتار روبوسکی، مادیماک، ایستگاه آنکارا و پرسوس نیز انجام شد. تا زمانی که دولت به خاطر این قتل‌عام محاکمه نشود، قتل‌عام در این کشور ادامه خواهد داشت.»

سیاست مصونیت از مجازات، علت قتل‌عامهای دیگر است

آتلی با اشاره به اینکه سیاست‌های معافیت از مجازات منجر به کشتارهای جدید می‌شود، گفت: «سیاست معافیت از مجازات به کسانی که مرتکب قتل‌های دسته‌جمعی شدند شجاعت می‌دهد. حقایق واقعی قتل‌عام مرش و سواس هرگز فاش نشد. دستگیر شدگان پس از مدتی آزاد شدند. کسانی که مرتکب قتل‌عام شدند بخشیده شدند. کسانی که آزاد شدند نیر به عنوان قهرمانان مورد استقبال قرار گرفتند.»

قتل‌عام علیه ما انجام شد

آتلی با بیان اینکه هنوز دولت برای کشتار درسیم در سال ۱۹۳۸ تحت پیگرد قانونی قرار نگرفته است، گفت:«در مادیماک در سواس هتل به مدت ۸ ساعت در آتش سوخت، در مرش حدود یک هفته کسی نرفت و مداخله نکرد. آنچه در مرش برنامه‌ریزی شده بود کشتار بزرگتری بود. اگر با مقاومت پاسخ داده نمی‌شد، تمام علویان ساکن آنجا از بین می‌رفتند. آنها گزارشی به بولنت ارچویت، نخست وزیر وقت دادند. این گزارش هنوز با مردم به اشتراک گذاشته نشده است. ما قتلعام‌هایی را که علیه ما انجام داده‌اند فراموش نکرده‌ایم و نخواهیم گذاشت فراموش شوند».

آتلی اعلام کرد که به دلیل سیاست یک زبان و یک دین، صدها سال است که قتل‌عام صورت می‌گیرد و دولت فعلی این سیاست را ادامه می‌دهد.

آتلی با بیان اینکه دولت فعلی ایمان علویان را تهدید می‌بیند، گفت: «از یک سو حرکت را سرعت بخشیده است. ما نمی‌خواهیم ما را علوی معرفی کنند، می‌خواهیم ما را علوی بشناسند. مسئولین همیشه سعی می‌کنند طبق خودشان ما را تعریف کنند، ما این تعریف را قبول نداریم».