با حضور شرکت‌کنندگان هر چهار بخش‌کردستان جنبش زبان‌وآموزش کردستان تأسیس‌شد

با حضور شرکت‌کنندگان هر چهار بخش‌کردستان جنبش زبان‌وآموزش کردستان تأسیس‌شد

«کمیته زبان و آموزش کردستان» وابسته به «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» با شعار «زبان آزاد, رهبر آزاد و کردستان آزاد» دومین کنفرانس خود را برگزار کرد. در این کنفرانس در خصوص مبارزه با آسمیلاسیون, خودبیگانگی فرهنگی و مسایل سازماندهی و سیستم آموزش به زبان مادری, تصمیمات مهمی اخذ شدند. همچنین «جنبش زبان و آموزش کردستان, ت.ز.پ» تأسیس و گفته شد که باید فعالیت‌ها در راستای عملی کردن برنامه‌های این جنبش صورت گیرد.

دومین کنفرانس کمیته زبان کردی ک.ج.ک از 12 الی 23 سپتامبر در مناطق دفاعی مدیا با حضور 65 عضو برگزار شد. شرکت کنندگانی از کمپ مخمور, چهاربخش کردستان و اروپا در این کنفرانس حضور یافتند. همچنین «بسه هوزات و جمیل بایک» روسای مشترک ک.ج.ک, سوزدار اوستا عضو کوردیناسیون جنبش زنان والا, بوزان تکین عضو شورای رهبری ک.ج.ک, بریتان درسیم و اوین بوتان هم در این کنفرانس شرکت کردند.

«بسه هوزات» سخنان افتتاحیه کنفرانس را ایراد کرد . وی خاطرنشان ساخت که خلق‌کرد در صد سال گذشته دهها بار با قتل‌عام روبرو شده, اما قتل‌عام اصلی با ممنوع ساختن زبان و فرهنگ کردها بزرگترین قتل‌عام بود.

هوزات افزود:«زبان مادری و آموزش به آن بنیان مبارزات ما است. مبارزات ما در 40 سال گذشته که شهدای زیادی در راه آن تقدیم شد, در راستای مقاومت علیه سیاست نسل‌کشی فرهنگی و زبان کردی , نسل‌کشی فیزیکی, انکار و امحاء صورت گرفت. در صد سال گذشته صدها هزار کرد در هرچهار بخش کردستان قتل‌عام شدند. میلیون‌ها تن پناهنده و دهها هزار نفر به زندان‌ها انداخته شدند. بزرگترین قتل‌عام, قتل‌عام فرهنگی و ممنوع ساختن زبان کردی بود. حیات انسان بسته به زبان مادری او است. آنچه جامعه را هویت اجتماعی می‌بخشد, زبان است. بدون زبان مادری نمی‌توان از تاریخ, اخلاق, سیستم, هنر, ادبیات, جامعه و فرهنگ بحث کرد. لذا کردها امروزه به لحاظ فرهنگی و هویتی با نوعی تجزیه  و انشقاق روبرو شده‌اند. مبارزه امروز ما هم برای بازیابی هویت فرهنگی خویش است. ما می‌خواهیم با برگزاری کنگره ملی, به این تجزیه‌ وانشقاق ناخوشایند پایان دهیم. باید به حاکمیت اشغالگران و قتل‌عام‌کنندگان خاتمه دهیم».

بسه هوزات تأکید کرد که هنوز هم خطر نسل‌کشی فرهنگی بویژه سیاست‌های نابودی زبان کردی توسط دشمن, ادامه دارد. بویژه دولت ترکیه هنوز هم دست از این سیاست‌هایش برنداشته است.

بسته افزود که در غرب کردستان هم دستاوردهایی در سایه انقلاب کسب شده و زبان کردی و آموزش آن سازماندهی شده است, اما دشمنان برای نابودی آن به حملاتی بی‌محابا دست زده‌اند. در شرق کردستان هم آموزش به زبان کردی و تأسیس سیستم آموزشی کردی همچنان ممنوع است. در جنوب کردستان هم هرچند مدارس به زبان کردی آموزش می‌دهند, اما باید گفت که مسئله تنها تحصیل و تدریس به زبان کردی نیست, بلکه در آن بخش هنوز هم ذهنیت فرهنگی, راهکارها و سیستم آموزشی قدرت‌طلبان حاکم می‌باشد. مسئله مهم, دموکراتیک‌بودن, آزادیخواهی و برابری در زمینه زبان‌ مادری می‌باشد».

ذهنیت آموزشی مدرنیته سرمایه‌داری

هوزات در ادامه تصریح کرد که بیشتر از همه رهنمودها برای آموزش به زبان مادری است. وی گفت:«هراندازه آموزش بر بنیان ومطابق سیستم قدرت‌طلبان بویژه سیستم سرمایه‌داری باشد, خطرناک است. باید به ارزش‌ها, اخلاق و فرهنگ خاص و آزادانه کردها و زبان کردی توجه کرد. توجه به نوع و ماهیت ذهنیت بسیار تعیین‌کننده است. تنها راه هم پایبندی به معیارهای ملت دموکراتیک در برابر مدرنیته سرمایه‌داری است.»

اوزان تکین, عضو شورای رهبری ک.ج.ک هم در کنفرانس زبان کردی حضور یافت و سخنان اختتامیه را ایراد کرد. وی گفت:«تاکنون ملت‌های زیادی در خاورمیانه در نتیجه قدرت‌طلبی حاکمان ترک, فارس و عرب نابود شده‌اند. کنفرانس کنونی ما هم پاسخی است به سیاست‌های قتل‌عام‌گری و آسمیلاسیون در منطقه خاورمیانه و کردستان. ما می‌خواهیم از این پس آزادانه در کردستان حیات بسر بریم».

وی افزود این کنفرانس پاسخی به سیاست ذوب فرهنگی- زبانی کردهاست . مبارزات ما زبان کردی که حکومتهای بالادست می خواستند آنرا ریشه کن کنند را بار دیگر به میان ملتمان بازگرداند و روح تازه ای به آن دمید .

 بوزان تکین گفت دیگر هیچکس نمی تواند در کردستان فکر ذوب زبان کردی را در سر بپروراند و ما نشان دادیم که بدنبال یک زندگی آزاد با زبان مادریمان در سرزمین خویش هستیم .

پس از اتمام سخنان اختتامیه, کنفرانس زبان کردی با شعارهای «زنده باد رهبر آپو» , «بدون رهبر حیات غیرممکن است» و خواندن متنی از سخنان رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان , سکینه جانسز, فیدان دوغان و لیلا شایله‌مز , خاتمه یافت.