دولت مرکزی عراق تصمیم گرفت که پایگاههای ارتش ترکیه در جنوب کردستان برچیده شوند و تجاوز هرگونه نیروی بیگانه به داخل خاک عراق را ممنوع سازد.
علی دباغ, سخنگوی دولت عراق گفت:«انجمن وزرا تصمیم گرفت که پایگاهها و یگانهای نظامی بیگانه را در خاک خود برچیند و ورود هر گونه نیروی بیگانه به داخل خاک عراق را ممنوع سازد».
دباغ خاطرنشان ساخت که از پارلمان خواستهاند که پیمانهایی که پیشتر امضاء شده و اجازه میدهند که نیروهای نظامی بیگانه در خاک عراق مستقر شوند, لغو گردند.
بنا به گزارش خبرگزاری AFP , یکی دیگر از مقامات دولتی عراق پایگاههای ترکیه در حوالی دهوک را مورد هدف قرار داد. تاکنون حکومت اقلیم کردستان در خصوص این موضوع بیانیهای رسمی صادر نکردهاند. هنوز معلوم نیست که این تصمیم دولت عراق از سوی حکومت کردها عملی میگردد یا نه.
مسئله جالب توجه این است که این تصمیم عراق در زمانی گرفته شد که درخواست حمله برونمرزی به پارلمان ترکیه فرستاده شده است. مهلت رسمی قانون حمله برونمرزی ترکیه که برای ضدیت با کردها میباشد, در 17 اکتبر به پایان میرسد. برای اینکه این قانون باردیگر تمدید شود, مجلس ترکیه در 4 اکتبر نشستی برگزار خواهد کرد. مسئله جالب توجه دیگر این است که این قانون که برای دشمنی با جنوب کردستان است, درحالی به مجلس ارایه گردیده است که خود مسعود بارزانی در آنکارا بسر میبرد.
گفتنی است که میان دولت مرکزی عراق و دولت کنونی ترکیه و حزب اردوغان تنشهایی جدی وجود دارد. نوری مالکی نخستوزیر شیعی عراق دعوت اردوغان برای شرکت در کنگره حزب عدالت و توسعه را رد کرد.
روابط ترکیه و عراق بویژه موقعی به سردی گرایید که طارق هاشمی معاون نخستوزیر عراق در ترکیه پناه گرفت. هاشمی به اتهام ارتکاب به جنایات بشری علیه شیعیان محاکمه شد و در 9 سپتامبر حکم اعدام برایش صادر شد.
احمد داود اوغلو چندی پیش به جنوب کردستان آمد و بدون اجازه رسمی دولت عراق از کرکوک دیدن کرد که این امر موجب خشم بغداد شد. بغداد در این مورد به آنکارا هشدار داد. اخیرا دولت عراق اعلام کرده بود که اگر جنگندههای ترکیه وارد خاک عراق شوند, مورد هدف قرار میگیرند, اما پس از این تصمیم بغداد, بارها جنگندههای ترکیه مناطق مرزی و قندیل را بمباران کردند و همچنان این حملات ادامه دارد.
جمعآوری 470 هزار امضا برای برچیدن پایگاههای ترکیه در کردستان
از ماه فوریه تا مارس 2012 مجله «هاودم» ارگان جوانان میهندوست جنوب کردستان کمپینی به منظور جمعآوری امضا برای برچیدن پایگاههای نظامی ترکیه در جنوب کردستان, راهاندازی کرد. این امضاها به حکومت و مجلس اقلیم کردستان ارایه شد. شمار زیادی از سیاستمداران و سازمانهای مدنی و روشنفکران از این کمپین حمایت کردند.
پایگاههای ترکیه در جنوب کردستان
فراتنیوز چندی پیش گزارشهای متعددی در خصوص وجود پایگاههای ارتش ترکیه در خاک جنوب کردستان منتشر کرد.
بنا به این گزارشها:
درسال 1995 در نتیجه پیمانی میان ترکیه و حزب دموکرات کردستان(بارزانیها) نیروهای ارتش ترک در فرودگاه شهرستان بامرنی مستقر شدند. هماکنون قریب 50 تانک زرهپوش و قریب 2 هزار سرباز در آن پایگاه مستقر هستند.
در سال 1995 ترکیه و حزب دموکرات بارزانیها برای دشمنی با پ.ک.ک پیمانی امضا کردند. لذا در مناطقی از قبیل باتوفا, بامرنی, بیگووا و کانیماسی نیروهای ترکیه مستقر شدند. در سال 1997 هم حزب بارزانیها فرمان ماندن نیروهای ترکیه در خاک اقلیم کردستان را صادر کرد. از آن زمان نیروهای ترکیه تاکنون در خاک جنوب کردستان بسرمیبرند.
در شهرستانهای شلادزه و دیرهلوک هم که در نزدیکی منطقه زاپ قرار دارند, شماری تانک و بیش از 500 سرباز ترک مستقر هستند.
هر ساله در تیر و یا آگوست مسئله ماندن این نیروها در جنوب کردستان توسط حکومت اقلیم تمدید میگردد.
مراکز جاسوسی و استخباراتی
نیروهای ویژه ترکیه برای دشمنی و مقابله با پ.ک.ک به دستور حزب بارزانیها در اقلیم کردستان مستقر گردانده شدند. این نیروها در عین حال به فعالیتهای جاسوسی هم دست میپردازند. پس از تشکیل مکانیسم سه جانبه متشکل از عراق, ترکیه و آمریکا, این نیروها دست به جنایات و امور جاسوسی زدند.