بحران در آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان؛ سالیانه ۳۰ درصد از دانش‌آموزان ترک تحصیل می‌کنند

هر ساله دست کم ۳۰ درصد از دانش آموزان استان سیستان و بلوچستان در مقاطع مختلف ترک تحصیل می‌کنند و این بحرانی جدی را برای آموزش و پرورش در این استان ایجاد کرده است.

بر اساس گزارش منتشر شده توسط کمپین فعالین بلوچ به نقل از فاروق اعظمی نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استان‌ها اعلام شده است که هر ساله دست کم ۳۰ درصد از دانش‌آموزان استان سیستان و بلوچستان به دلایل مختلف، ترک تحصیل می‌کنند.

استان سیستان و بلوچستان به دلیل محرومیت‌های بسیار، کمبود معلم، کمبود کلاس درس و مدرسه، هزینه‌های سرسام‌آور تحصیل، فقر خانواده‌ها و عدم توانایی تامین مخارج تحصیل کودکان، دور بودن کلاس‌های درس از محل زندگی دانش آموزان و هزینه‌های میلیونی سرویس‌های رفت و آمد و عدم توانایی اولیا در پرداخت هزینه سرویس، اشتغال به کار کودکان از سنین پایین برای تامین مخارج زندگی، از دلایلی هستند که هر ساله سبب ترک تحصیل تعداد کثیری از کودکان در این استان می‌شود.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ علاوه بر همه این مشکلات، کمبود معلم نیز در سال تحصیلی جاری به شدت به مسائل قبلی اضافه شده و با گذشت یک ماه از سال تحصیلی، هنوز تعداد زیادی از کلاس‌های درس خالی از معلم هستند.

علاوه بر ترک تحصیل سالیانه ۳۰ درصد از کودکان در استان سیستان و بلوچستان، در حال حاضر دست کم ۱۵۰ هزار کودک از تحصیل باز مانده‌اند که هر ساله این ۳۰ درصد به افراد بازمانده از تحصیل اضافه می‌شوند و بدین ترتیب تعداد کثیری از کودکان در این استان از تحصیل محروم هستند. این مسئله آموزش و پرورش در استان را با بحران جدی مواجه کرده است و این یک هشدار بسیار جدی و خطرناک برای استان است.

فاروق اعظمی در این راستا اعلام کرد که آنها منطقه‌ای از استان سیستان و بلوچستان را بررسی کرده‌اند که از ۴۵۰۰ دانش آموزی که ۱۲ سال پیش در این منطقه شروع به تحصیل کرده‌اند، اکنون فقط ۵۰۰ نفر از آنها توانسته‌اند دیپلم گرفته و یا وارد دانشگاه شوند.

وی همچنین گفت، در منطقه دیگری از سیستان و بلوچستان، ۴ هزار دانش آموز ترک تحصیل کرده‌اند که بیشتر آنها از مقطع ابتدایی به متوسطه اول بودند.

لازم به ذکر است به دلیل سیاست‌های ویژه جمهوری اسلامی و نگاه امنیتی به استان سیستان و بلوچستان، این استان جزو محروم‌ترین استان‌های ایران می‌باشد که از امکانات اولیه محروم بوده و تحصیل در بسیاری از مناطق روستایی برای کودکان امری بسیار دشوار و حتی ناممکن است. مردم این استان به دلیل سیاست‌های ویژه، فقیر نگه داشته شده و در محرومیت شدید به سر می‌برند.  پیوستن خلق بلوچستان به طور گسترده به انقلاب «ژن ژیان آزادی» و ادامه آن تا به امروز سبب شده است تا  حکومت جمهوری اسلامی هرچه بیشتر به سرکوب مردم روی آورده و در جریان این سرکوب‌ها تعداد کثیری از کودکان دستگیر، زخمی و یا کشته شده و از تحصیل محروم شدند.