برگزاری مراسم بزرگداشت هنرمند نامی کُرد, حسن زیرک در سلیمانی
برگزاری مراسم بزرگداشت هنرمند نامی کُرد, حسن زیرک در سلیمانی
برگزاری مراسم بزرگداشت هنرمند نامی کُرد, حسن زیرک در سلیمانی
با حضور شماری از هنرمندان, روشنفکران و هنردوستان, غروب روز چهارشنبه در ساعت 6:30 در سالن «هنر» شهر سلیمانی مراسم بزرگداشت هنرمند بزرگ کردها, حسن زیرک, برگزار شد. این مراسم توسط مدیریت هنر موسیقی شهر سلیمانی ارگانیزه شد.
«حمید بانهای» یکی از هنرمندان شرکتکننده در این مراسم گفت:«سالهای پیش مراسم بزرگداشت حسن زیرک تنها در شبکههای تلویزیونی برگزار میشد, اما چند سالی است که این مراسمها در خیابانها و یا سالنهای بزرگ با اجرای کنسرت و برنامههای مختلف, برگزار میشوند. بایستی تحقیقات گستردهای در مورد نوع هنر حسن زیرک بعنوان یک هنرمند برجسته , انجام گیرد».
همچنین هنرمند «نجات امین, رئیس مرکز هنر موسیقی سلیمانی گفت:«بحث از شخصیت و آثار حسن زیرک زمینههای مناسبی میطلبد. باید طی برنامههای متعددی به بررسی زندگی و هنر زیرک پرداخت. زیرک هنوز هم بر هنر کردی تأثیر میگذار و مردم مدام به آهنگهای وی گوش فرامیدهند. هنر او یک منبع هنری عظیم برای ماست. در هر جایی صفحهای از هنر را ورق بزنیم, کماکان زیرک یادمان میآید و در ذهنمان تداعی میشود».
در 41امین سالگرد درگذشت حسن زیرک, در شهر سلیمانی جنوب کردستان مراسمی ویژه بزرگداشت برگزار شد. سه هنرمند کرد به نامهای «کاروان محمود, حمید بانهای و لقمان سلیم» با اجرای آهنگهای زیرک, یاد وی را گرامیداشتند.
حسن زیرک در ۸ آذر ۱۳۰۰ (۲۹/۱۱/۱۹۲۱ میلادی) در محلهٔ قلعهٔ سردار شهر بوکان استان ارومیه در شرق کردستان به دنیا آمد. در پنجسالگی پدرش درگذشت و زندگی را در رنج گذراند. چندی در شهرهای ایران و عراق سپری کرد. یکی از شهرهایی که در آن مدت زیادی اقامت داشت، کرماشان بود. همکاری او در این شهر با هنرمندان برجستهٔ کرماشانی همچون مجتبی میرزاده، محمد عبدالصمدی، اکبر ایزدی، و بهمن پولکی سبب خلق آثار زیبایی شد .
وقتی در عراق بود، در مسافرخانهٔ «فندق شمال» به شاگردی پرداخت. زیرک به رادیو بغداد رفت و در آنجا مشغول به کار میشود. مدتی در بخش کردی رادیو بغداد همکاری کرد. از سال ۱۳۳۷، که بخش کردی رادیو ایران در تهران گشایش یافت، همکاری خود را با این مرکز آغاز کرد. آثاری که حسن زیرک در رادیو تهران به ضبط رساند، اغلب با ساز استادانی همچون حسین یاحقی، حسن کسایی، جلیل شهناز، جهانگیر ملک، احمد عبادی، و با سرپرستی مشیر همایون شهردار همراه بود.
حسن زیرک گرچه به خاطر شرایط سخت زندگی از تحصیل بیبهره ماند، اما استعداد کمنظیری در سرودن شعر و آهنگسازی کردی داشت. این استعداد به همراه صدای منحصربهفرد، سبب شد که ترانههایش در سرتاسر کردستان محبوبیت یابد. صدای او همچنان در مناطق کردنشین و در کوچه و خیابان و از خانهها و مغازهها به گوش میرسد.
حسن زیرک در سال 1972 در شهر شنو شرق کردستان به بیماری سرطان کبد مبتلا شد و پس از عمل جراحی در 26/6/1972 در شهر بوکان, درگذشت. بنا به وصیت خود وی, پیکرش بر بالای کوه «نالهشکینه» بوکان به خاک سپرده شد.