تصویر

چنگیز چیچک: اولین گام، آزادی جسمانی آقای اوجالان است

چنگیز چیچک با اشاره به گام‌های ضروری این روند گفت: «از میان آن گام‌ها، مهم‌ترین آن بدون شک آزادی جسمانی آقای اوجالان و اصلاح شرایط کاری ایشان است.»

چنگیز چیچک

چنگیز چیچک، نماینده‌ی پارلمانی دم پارتی در استانبول، با یادآوری اینکه اردوغان پیش از این توافق‌نامه‌ی دولما باغچه را انکار کرده بود، گفت: «دیدار با اردوغان، روند را وارد مرحله‌ی متفاوتی کرده است.»

چنگیز چیچک با تفسیر دیدار اخیر، به توافق‌نامه‌ی دولما باغچه اشاره کرد و گفت: «دیدار هیئت امرالی و اردوغان از نظر تاریخی مهم است. در این سرزمین دو تجربه‌ی راه‌حل رخ داده است؛ روند اسلو و روند اخیر امرالی. هر دو طرف از این دو روند چیزهای زیادی آموختند. اینها در مقابل دیدگان جامعه اتفاق افتاد. در توافق‌نامه‌ی دولما باغچه، خود آقای اردوغان گفت: 'من از این توافق‌نامه اطلاعی ندارم، آن را به رسمیت نمی‌شناسم' و با این اظهارات به طور رسمی به این روند پایان داد. پس از آن نیز 'طرح عملیات فروپاشی' به اجرا گذاشته شد. در طول ۱۰ سال، نتایج 'طرح عملیات فروپاشی' را با هم دیدیم. نه تنها از نظر سیاسی، بلکه از نظر اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیز پیامدهای خود را داشت. پس از فشارهای این دوره، دیدار آقای اردوغان با هیئت دم پارتی ما در چارچوب روند جدید نشان می‌دهد که از نظر تاریخی پیشرفتی حاصل شده است.

پیش از هر چیز، مقاومت جامعه، نیروهای مقاومت‌گر و مردم کورد سهم مهمی در ایجاد این تصویر دارند. ما در هر فرصتی، حتی در سخت‌ترین شرایط نیز همواره این را گفته‌ایم: تا زمانی که مقاومت و مبارزه کنیم، تاریخ هرگز به عقب بازنمی‌گردد، بلکه همواره به جلو می‌رود. از اردوغانی که می‌گفت 'من توافق‌نامه‌ی دولما باغچه را به رسمیت نمی‌شناسم' به اردوغانی که هیئت امرالی ما را پذیرفت؛ این به تنهایی از نظر پیشرفت تاریخی، معانی زیادی را در بر دارد. بنابراین می‌توان چنین تعریفی ارائه داد: بالاترین سطح دولت - زیرا این دیدار در کاخ ریاست جمهوری انجام شد - وارد این تعهد شد.

«روند وارد مرحله‌ی متفاوتی شد»

بدون شک این دیدار و حوادث پس از آن موضوع دیگری برای بحث است؛ باید آنها را جداگانه ارزیابی کرد. می‌توان گفت که روند از نظر وصف و اهمیت وارد مرحله‌ی متفاوتی شده است. از ماه اکتبر به این سو ماه‌های زیادی سپری شده و در واقع هر کسی، چه طرفدار و چه بی‌طرف، درباره‌ی فاصله‌گیری آقای اردوغان از بحث‌ها و روند، بحث می‌کرد. تلاش می‌کردند بفهمند که چرا اینقدر خود را کنار می‌کشد. در این مورد، هر یک از ما بسته به جایگاهی که در آن قرار داریم می‌توانیم تفسیرهای خود را ارائه دهیم. اما به طور عینی، اردوغان خود را از این تصویر دور نگه می‌داشت. ارائه این تصویر جدید، یعنی دیدار با هیئت ما، نشان داد که آقای اردوغان نیز به طور جدی در این روند مشارکت خواهد کرد. بیانیه‌ی باغچلی نیز در همین چارچوب بود.

اکنون چنین تصویری پیش روی ماست: دیدار با همه‌ی بازیگران مرتبط، به ویژه با نمایندگان دولت و حکومت، با همه‌ی بازیگرانی که سیاست کورد را نمایندگی می‌کنند، انجام شد. این رفت و آمد و دیدارها به پایان رسیده است و از این پس انتظار افکار عمومی این است که برای پیشبرد این روند گام‌هایی برداشته شود. از این پس اگر گام عملی برداشته نشود و دیدارها تکرار شوند، آنگاه بی‌اعتمادی در میان جامعه و افکار عمومی عمیق‌تر خواهد شد.»

«اولین گام، شرایط آقای اوجالان است»

چیچک خاطرنشان کرد که در ابتدا باید شرایط انزوای تحمیلی بر رهبر آپو که در آن نگهداری می‌شود، اصلاح شود و در مورد دلایل این امر نیز گفت: «برای اینکه این روند به نتیجه برسد، باید شرایطی که آقای عبدالله اوجالان در آن نگهداری می‌شود، اصلاح شود. سرانجام صحبت از انحلال پ‌ک‌ک و زمین گذاشتن سلاح از سوی پ‌ک‌ک به میان می‌آید. صحبت از این می‌شود که مسئله‌ی کورد از جنگ دور شده و به زمینه‌ی حقوقی و سیاسی کشیده شود. صلح به خودیِ خود بین نیروهایی برقرار می‌شود که در مقابل یکدیگر می‌جنگند و به طور طبیعی برای روند خلع سلاح و دور کردن مسئله‌ی کورد از جنگ، نیاز به گام‌هایی وجود دارد. در میان این گام‌ها، بدون شک مهم‌ترین و اصلی‌ترین آنها فراهم کردن شرایط آزادی جسمانی آقای اوجالان و اصلاح شرایط کاری ایشان است.

پیش از هر چیز، ما این را بر اساس بیانیه‌ی مدیریت پ‌ک‌ک می‌گوییم؛ پ‌ک‌ک گفته است که برای برگزاری کنگره باید رهبر آنها در روند کنگره شرکت کند. این نیز امر بسیار طبیعی است. ممکن است پ‌ک‌ک در چارچوب قوانین، سازمانی غیرقانونی تلقی شود، اما حزبی است که نام دارد و رهبری دارد. هر حزبی نیز ناچار است کنگره‌ی خود را با رهبر خود برگزار کند. آقای اوجالان با چه شکلی و چگونه در کنگره شرکت کند، بدون شک این را به طرفین واگذار خواهیم کرد.

«آقای اوجالان باید در روند کنگره شرکت کند»

برای برگزاری چنین کنگره‌ی تاریخی، آقای اوجالان باید در روند کنگره شرکت کند. همچنین برای برگزاری یک کنگره‌ی سازنده، باید شرایط جنگ و حملات متوقف شود. در این مدت، هزاران حمله و هزاران حمله‌ی هوایی در باشور کوردستان و اطراف آن انجام شده است. در چنین شرایطی که امنیت وجود ندارد، تشکیل کنگره دشوار است. مدیریت پ‌ک‌ک خود بارها این را بیان کرده‌اند. وظیفه‌ی ما نیز ایجاد شرایط این امر است. این نباید تنها خواست دم پارتی، سیاست و جنبش کورد باشد. مسئله‌ی کورد دیگر مشکل همه‌ی انسان‌های ساکن این سرزمین است. برای این امر نیاز نیست که کورد باشید. عدم حل مسئله‌ی کورد تأثیر منفی بر زندگی همه گذاشته است.»

«مخالفان و همه‌ی احزاب باید مشارکت کنند»

چنگیز چیچک با اشاره به اینکه مشارکت احزاب مخالف، به ویژه حزب جمهوری‌خواه خلق (ج‌ه‌پ)، در این روند بسیار مهم است، گفت: «بدون شک هیئت‌های دم پارتی ما با ج‌ه‌پ و دیگر احزاب دیدار کردند. دیدارها مثبت بودند. اما بلوک حاکم نباید در رویکرد حل این مسئله، موضوع را تنها به دم پارتی محدود کند. ما می‌خواهیم که حکومت، دیدگاه خود را در مورد راه‌حل، همانطور که با حزب ما در میان می‌گذارد، با مخالفان نیز به اشتراک بگذارد. این بسیار مهم است.»