چیچک: همکاران ما به دلیل گزارش شکنجه‌ها بازداشت شدند

سلمان چیچک رئیس مشترک انجمن روزنامه‌نگاران دجله و فرات (DFG) در رابطه با دستگیری هفت روزنامه‌نگار در استانبول صحبت کرد و گفت: «همکاران ما به دلیل گزارش شکنجه‌های اعمال‌شده توسط قدرت، در جریان اعتراضات بازداشت شدند.»

روزنامه‌نگارانی که اعتراضات پس از بازداشت اکرم امام‌اوغلو، رئیس شهرداری کلان‌شهر استانبول را پوشش می‌دادند، یاسین آکگول، علی اونور توسون، بولنت کیلیچ، زینب کورای، کورتولوش آری، گوکهان کام و خیری تونچ به اتهام «مخالفت با قانون تجمعات و تظاهرات» بازداشت و سپس دستگیر شدند. این روزنامه‌نگاران صبح روز گذشته آزاد شدند.

سلمان چیچک رئیس مشترک انجمن روزنامه‌نگاران دجله و فرات در رابطه با دستگیری روزنامه‌نگاران به دستور وزارت کشور ترکیه به خبرگزاری فرات (ANF) گفت:

«هر روز در ترکیه بی‌قانونی جدیدی رخ می‌دهد. پس از ابطال غیرقانونی مدرک دانشگاهی اکرم امام‌اوغلو، او بازداشت و دستگیر شد. وقتی به محتوای پرونده او نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که کاملاً بر اساس شهود مخفی و بدون مدرک تهیه شده است. دستگیری امام‌اوغلو باعث بروز اعتراضات گسترده‌ای شد. در بسیاری از شهرهای ترکیه، به‌ویژه استانبول، تظاهرات‌های بزرگی در این رابطه برگزار شد.

حکومت به این اعتراضات با فشار، خشونت و شکنجه پاسخ داد. کارکنان رسانه‌ها این شکنجه‌ها را گزارش کردند. پس از انتشار تصاویر شکنجه توسط روزنامه‌نگاران، شهروندان نیز واکنش‌های شدیدی نشان دادند. حکومت از این موضوع ناراحت شد و قصد داشت کارکنان رسانه‌ها را تحت کنترل خود درآورد. در یک روز، یازده نفر از همکاران ما بازداشت شدند.

تمام این همکاران ما در سطح بین‌المللی فعالیت می‌کنند. کارهای بسیار موفقی انجام داده‌اند و شناخته شده هستند. اما هدف از این بازداشت‌ها، پنهان کردن شکنجه‌ها و جلوگیری از واکنش‌های شهروندان بود. به همین دلیل یازده نفر از همکاران ما بازداشت شدند. آنها قصد داشتند صدای حقیقت را خاموش کنند، اما صدای روزنامه‌نگاران با بازداشت‌ها خاموش نمی‌شود.»

«اکنون دیگر قانون، با دستور اجرا می‌شود»

چیچک اعلام کرد که با وجود آزادی روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده با شرط کنترل قضایی، پس از مدت کوتاهی دستور بازداشت آنها صادر شد و این نشان می‌دهد که این تصمیم با دستور از بالا گرفته شده است. چیچک اظهار داشت که دیگر قانون با دستورات اجرا می‌شود و گفت: «همکاران روزنامه‌نگار ما با دستور بازداشت شدند، ما این موضوع را این‌گونه می‌بینیم. ما به عنوان روزنامه‌نگارانی که به رسانه‌های آزاد متکی هستیم، حقایق را گزارش خواهیم کرد. هر چه شود، شکنجه‌های انجام‌شده و اعتراضات شهروندان را گزارش خواهیم کرد. تنها وظیفه روزنامه‌نگاران گزارش حقایق است. متأسفانه به دلیل انجام این کارها، مورد هدف قرار می‌گیریم.»

«ما با منطق هیتلری مواجه هستیم»

چیچک در پایان سخنان خود تأکید کرد که حکومت تلاش می‌کند روزنامه‌نگاران را مجرم جلوه دهد و گفت: «این کار فقط توسط حکومت انجام نمی‌شود، بلکه توسط نهادهای آن نیز انجام می‌شود. وزارت ارتباطات در ترکیه مانند گوبلز هیتلر عمل می‌کند. ما با منطقی مانند منطق هیتلر که همه چیز را انکار می‌کند و ممنوع می‌کند، مواجه هستیم. بسیاری از حساب‌های رسانه‌های دیجیتال و وب‌سایت‌های خبری ممنوع شده‌اند. با این کار، نه تنها رسانه‌ها را مجرم جلوه می‌دهند، بلکه آزادی بیان را نیز انکار می‌کنند. اکنون می‌توان گفت که آزادی بیان در ترکیه به طور کامل از بین رفته است. ترکیه در آزادی رسانه‌ها، در میان صد و هشتاد کشور در رده‌های آخر قرار دارد.»