هیئت بینالمللی صلح امرالی که از ۳ نفر از ۳ کشور تشکیل شده است به دیدارهای خود در ترکیه ادامه میدهد. دنیس اوهرن، پروفسور جامعهشناسی و مردمشناسی، لورا کاستل، معاون رئیس گروه چپ شورای اروپا و نماینده مجمع پارلمانی شورای اروپا و عضو کمیته نظارت و اوگموندور یوناسون، وزیر سابق دادگستری و امور داخلی ایسلند، برای دیدار از مادران شنبه/ افراد شنبه از شعبه استانبول انجمن حقوق بشر (İHD) بازدید کردند.
حانیم توسون همسر فهیم توسون که در ۱۹ اکتبر ۱۹۹۵ ربوده و ناپدید شد و سبلا آرسلان از هیئت استقبال کردند. این نشست به درخواست مادران شنبه به روی مطبوعات بسته شد.
اندیشههای اوجالان در مورد زنان
این هیئت سپس با فعالان جنبش زنان (ت.ژ.آ) دیدار کرد. در این دیدار دیدگاهها و اندیشههای رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان در مورد زنان به اشتراک گذاشته شد و دستاوردهای به دست آمده در ترکیه و کوردستان بر پایهی این دیدگاهها مورد اشاره قرار گرفت. فعالان ت.ژ.آ در این نشست گفتند که در سایهی ایدههای عبدالله اوجالان، زنان در جامعه بیشتر برجسته شدهاند و جامعه تغییر کرده است. همچنین این فعالان به موسسات زنان که در شرایط اضطراری تعطیل شده بودند، توجه کردند و گفتند که با وجود تعطیلی موسسات آنها، از جایی که مانده بود به مبارزاتشان ادامه دادهاند.
سیستم ریاست مشترک
اعضای هیأت از فعالان ت.ژ.آ خواستند تا نسبت به سیستم ریاست مشترک اطلاع رسانی کنند. فعالان ت.ژ.آ همچنین بیان کردند که نظام ریاست مشترک در ابتدا چندان مورد استقبال قرار نگرفت، اما پس از اجرای آن در ۴ شهرداری و افزایش دستاوردها، نظر جامعه نیز در این زمینه تغییر کرده است.
همچنین فعالان ت.ژ.آ به اهمیت قرارداد استانبول و روند لغو آن توجه کردند.
انزوا
فعالان ت.ژ.آ به شرایط رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان نیز اشاره کردند و گفتند که این شرایط را نمیتوان تنها با اصطلاح "انزوا" توضیح داد، بنابراین سیستم بسیار بدی است. فعالان گفتند که مبارزه آنها علیه انزوا ادامه دارد.
فعالان ت.ژ.آ توسط پلیس، ارتش و مقامات دولتی مورد تجاوز و آزار قرار گرفتند، همچنین قتلعامهای ناشی از این اقدامات را یادآوری کردند. در این بازدید وضعیت زندانهای ترکیه و اقدامات انجام شده در زندانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این هیئت سپس از انجمن همبستگی و همکاری با خانوادههای زندانیان و محکومان در مرمره (MATUHAYDER) بازدید کرد. رؤسای مشترک انجمن دیلک دمیر و شفیع ارول از هیئت استقبال کردند.
طاهر ایزگین که ۳۰ سال است در زندان به سر برده به وضعیت زندانیانی که ۳۰ سال در زندان هستند و آزاد نمیشوند توجه کرد و گفت: بسیاری از زندانیان به دلیل اینکه رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان را "محترم" مینامند آزاد نمیشوند. ایزگین از نقض حقوق، ممانعت از حق درمان، شکنجه و بدرفتاری نسبت به زندانیان خبر داد و افزود: در زندانها درمانگاه وجود دارد اما پزشک وجود ندارد. آنها سعی میکنند بدون معاینه درمان کنند. همه زندانیان مبتلا به کووید ۱۹ بودند و به آنها داروهای تاریخ گذشته داده شد. طبق آییننامه زندانها، زندانیان حق گفت و گو با یکدیگر، کارگاه و فعالیتهای اجتماعی مختلف وجود دارد، اما زندانیان سیاسی این حق را ندارند.
ایزگین به اعتصاب غذای بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ با هدف پایان دادن به انزوای علیه رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان اشاره کرد و گفت: ۸۰ روز در اعتصاب بودم، اگر عبدالله اوجالان نمیگفت به اعتصابتان پایان دهید، حتی اگر میمردیم نیز دست برنمیداشتیم.
دنیس اوهرن، استاد جامعهشناسی و مردمشناسی، یادآوری کرد که تا قبل از سال ۲۰۰۰، تعداد زندانها و زندانیان در ترکیه در مقایسه با میانگین جهانی بسیار کم بود و از آن زمان به بعد رو به افزایش بوده است، در حال حاضر تعداد زندانیان در مقایسه با میانگین جهانی دومین کشور است.
شفیع ارول، رئیس مشترک MATUHAYDER، که به اوهرن پاسخ داد، به رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان اشاره کرد و گفت که وی فردی معمولی نیست و کوردها وی را رهبر خود میپذیرند.
"دنیا در برابر حملات واکنشی نشان نمیدهد!"
ارول خاطرنشان کرد که نیروهای بینالمللی و منطقهای کوردستان و کوردها را به "موضوع بازرگانی" تبدیل کردهاند، کوردها را به قتل میرسند و کوردها این را نمیپذیرند؛ به همین دلیل تعداد زندانیان در زندانها در حال افزایش است و به این تصور کشورهای اروپایی واکنش نشان داد.
اعضای هیأت صلح صلح بینالمللی در بازدید خود از MATUHAYDER گفتند که نکاتی که در این دیدار با آنها در میان گذاشته شده است را در جلسه شورای اروپا که یک هفته بعد برگزار میشود مطرح خواهند کرد. هیئت گفت: ما صدای شما را به آنجا خواهیم رساند.