جلال فرات: حزب عدالت و توسعه خواستار از بین بردن باورداشت علویان است

جلال فرات نماینده هدپ با بیان اینکه دولت عدالت و توسعه (آک‌پ) دیگر به دنبال نابودی (جسمانی) آنها نیست، بلکه به دنبال نابودی باورداشت آنها است، گفت: «با سیاست‌های خود بذر اختلاف را بین علویان می‌کارد.»

در ترکیه، به ویژه در دوره حکومت آک‌پ، تلاش‌ها برای تغییر شکل آموزش بر اساس الگوی اسلام سنی در حال افزایش است. آک‌پ پس از تبدیل مدارس به مناطقی برای سازماندهی فرقه‌ها، اکنون نمازخانه را در همه مدارس از جمله مدارس ابتدایی واجب کرده است. وزارت معارف ملی اخیرا تصمیم گرفته است که نمازخانه را در مدارس باز کند.

جلال فرات، نماینده پارلمان استانبول حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (هدپ) ، با خبرگزاری فرات (ANF) درباره الگوی اسلام سنی که دولت می‌خواهد در آموزش ایجاد کند، صحبت کرد.

فرات درباره ترویج روزافزون دروس دینی در عرصه آموزش و پرورش گفت: «ترکیه از بدو تأسیس یک دولت-ملت بر اساس توحید بوده است و دلیل این سیاست‌هایی که تاکنون انجام شده، رویکرد ملی-دولتی-توحیدی است. فرات گفت: «تعلیمات دینی که بعد از کودتای ۱۹۸۰ در آموزش و پرورش نهادینه شد، با دروس دینی اجباری وارد ما شد. از آن زمان، افراد با مذاهب مختلف در مدارس مورد آزار و اذیت و توهین قرار گرفته‌اند».

تحمیل دروس دینی در مدارس

فرات از اینکه به ویژه در روستاها دانش‌آموزان و معلمانی که به زبان کوردی و سایر زبان‌ها صحبت می‌کنند، تحت فشارهای غیرانسانی قرار می‌گیرند، ادامه داد: «همچنین رویکرد دینی توحیدی را به کودکان علوی و دیگران تحمیل می‌کنند و ما علویان در آن شرایط زندگی می‌کنیم. علیه تحمیل دروس دینی در مدارس، ما ده‌ها پرونده قضایی باز کردیم . اما دولت حزب عدالت و توسعه که امروز در قدرت است، هیچ تصمیمی را به رسمیت نمی‌شناسد.»

آموزش زبان مادری باید ارائه شود

فرات با بیان اینکه اقداماتی برای ورود مردم به سیستم انجام می‌شود، گفت: «شهروندان فرزندان خود را برای آموزش به دولت سپرده‌اند اما دولت از این امانت محافظت نکرده است. فرات در ادامه گفت: «مبارزه ما در این روند ادامه دارد. وزارت معارف ملی هر سال مقررات نظام آموزشی را تغییر می‌دهد و از علم عدول می‌کند. امروز با تحمیل مساجد مواجه هستیم. ما تا رسیدن به شرایط برابر، رایگان، علمی و آموزش به زبان مادری در این کشور مبارزه خواهیم کرد و راه را برای رسیدن به این وضعیت هموار خواهیم نمود.»

علویان هرگز از دولت حمایت نکرده‌اند

فرات تصریح کرد: «علویان در طول تاریخ خود هرگز مظلوم نبوده و در برابر ظلم ایستادگی کرده‌اند و در عصر حاضر نیز بار دیگر با سیاست‌های تبعیض‌آمیز و آسیمیلاسیون روبرو هستند. فرات با بیان اینکه علویان هرگز طرفدار حکومت نبوده‌اند و در برابر پادشاهان فاسد ایستاده و در میان آنها مقاومت کرده‌اند، سخنان خود را با این جمله به پایان رساند: «با این حال، در روند کنونی، ما با سیاست بسیار متفاوتی از تبعیض و یکسان‌سازی مواجه هستیم. دولت، یعنی دولت عدالت و توسعه ، دیگر علاقه‌ای به نابودی ما ندارد، بلکه ایمان ما را از بین می‌برد و با سیاست‌های خود بذر اختلاف را در میان علویان می‌کارد. به ویژه ریاست فرهنگ علوی بکتاشیان و ریاست جموی که اخیراً تأسیس شده‌اند، مهم‌ترین و خطرناک‌ترین پروژه این جریان است. در زمانی که دولت بسیاری از مردم را از هم دور نگه می‌دارد، مردم را در مقابل یکدیگر قرار می‌دهد. سازمان‌های علوی سال‌هاست که علیه سیاست نابودی مبارزه می‌کنند و به مبارزه خود ادامه خواهند داد.»