در حالی که کاهش ازدواج های پایدار در استان سنه یک زنگ خطر جدی است، آمارها همچنان از افزایش طلاق در استان حکایت دارند. نبود شغل پایدار و درآمد مناسب، نبود مسکن، گرانی ناشی از تورم و عدم ثبات قیمت کالاها در بازار به علاوه ابعاد روانی و اجتماعی این کمبودها از مهمترین موانع جوانان در این استان در راه ازدواج ، تشخیص داده شده است.
مدیرکل ثبت احوال استان سنه در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: بر اساس آمارهای رسمی در شش ماهه نخست سال جاری 9 هزار و 355 مورد ازدواج در این استان به ثبت رسیده، که با این وجود نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش 9 درصدی در بخش ازدواج و همزمان، پدیده روند افزایشی طلاق در استان نیز ادامه پیدا کرده است . آمار طلاق هم با 2.64 درصد افزایش به رقمی بیش از هزار و 552 مورد و بیشتر از میزان نرخ ازدواج ها در این استان رسیده است.
بر اساس این گزارش آمارهای رسمی متوسط سن ازدواج برای پسران را 25 تا 35 و برای دختران 24 تا 30 سال را اعلام شده است که نشانگر پنج سال افزایش سن ازدواج در10 سال گذشته است.
مدیر کل ثبت احوال استان سنه با بیان اینکه 25 درصد از ازدواج ها در این استان در سال اول به طلاق منجر می شود، اعلام کرد: پایداری ازدواج ها با گذشت زمان بیشتر از زندگی بین زن و شوهر صمیمیت را افزایش و موجب کمتر شدن آمار طلاق در سال های اول می شود.
وی همچنین با بیان اینکه توسعه یافتگی و روند رو به رشد زندگی شهرنشینی روز به روز در استان سنه افزایش پیدا می کند، اعلام کرد: مهاجرت عامل اصلی کاهش جمعیت استان های غربی به خصوص استان سنه است و 4.56 درصد جمعیت این استان به خارج و یا در داخل استان در حال مهاجرت کاری هستند.
در همین رابطه مسعود سالمی مدیرکل آمار و اطلاعات استانداری سنه با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی، تحصیل و سایر مسائل برای مهاجرت افراد داخل استان به خارج از استان وجود دارد اما اشتغال بیشترین دلیل افراد مهاجر در این استان است، گفت: روند مهاجرت در استان بیشتر به دلیل جستجو برای شغل و موقعیت شغلی بهتر است.
وی در ادامه میگوید، اشتغال، نبود بودجه و سرمایه لازم برای تامین یک زندگی مناسب، وام های با بازپرداخت زیاد و عدم توانایی جوانان در بازپرداخت این وام ها مهمترین مسائل در جامعه امروز برای عدم ازدواج جوانان است.
اشتغال جوانان مخصوصا پسرها، ایجاد شرایط بهتر اقتصادی و شغلی آنها و البته کاستن مشکلات سد راه ازدواج آنها معضلی است که هیچ اقدامی از سوی مسئولان برای رفع آن انجام نمی شود و استانی مانند سنه در جدال سنت و مدرنیته به نسبت شاهد کاهش ازدواج و افزایش طلاق بیشتر در مقایسه با استان های دیگر در ایران است.
درحالیکه دهها گزارش مشابه نسبت به مناطق مختلف کردستان و دیگر مناطق محروم ایران منتشر و در آن مقامات مسئول نیز به نارسائیها و کمبودها اذعان دارند اما تاکنون حکومت جمهوری اسلامی و دولت ایران نه تنها هیچ گامی در مسیر رفع مشکلات برنداشتهاند ، بلکه در ادامه سیاستهای حاکمیت در ضدیت با ملت کرد، بر دامنه معضلات اجتماعی افزودهاند.