کارایلان: در مرحلهای حساس قرار داریم, احتمال هرگونه دخالتی وجود دارد
کارایلان: در مرحلهای حساس قرار داریم, احتمال هرگونه دخالتی وجود دارد
کارایلان: در مرحلهای حساس قرار داریم, احتمال هرگونه دخالتی وجود دارد
«مراد کارایلان» ریاست شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» گفت مرحله نخست با نواقصی روبرو شد اما روبه پایان است و بایستی مرحله دوم آغاز شود. وی افزود:«ما هماکنون در مرحلهای حساس و خطرناک قرار داریم, ممکن است به شیوههایی مختلف دخالتهایی صورت گیرند. این امر برای دولت آ.ک.پ در ترکیه هم مصداق دارد».
«اردال ار, جیدا کاران و گونای اصلان» به مناطق دفاعی مدیا رفته و بعنوان گزارشگر «نوچه تیوی» با کارایلان مصاحبهای انجام دادند. کارایلان در خصوص مرحله صلح و اوضاع سیاسی منطقه مسایلی بسیار مهم برزبان راند و گفت که مرحله همچنان با ریسک روبرو است. کارایلان گفت باید هر دو طرف کرد و ترکیه علیه این ریسکها استوارانه بایستند و افزود:«اگر استوارانه عمل کنند, مسلما مرحلهای پیشبرد خواهد یافت که به نفع کردها و ترکیه خواهد بود. ما از جانب خود آن را تضمین میکنیم».
کارایلان خاطرنشان ساخت که مسئله کرد صرفا با چند دیدار با آنها و یا دولت, چارهیابی نمیگردد. وی افزود:«هیچ کس دنبالهرو دیگری نخواهدشد. برای اینکه همه سازمانها و تشکلهایی که بتوانند در چارهیابی مسئله کرد نقش داشته باشند, باید راهها هموار شود. حقیقتا مرحله کنونی شفافتر از مذاکرات اسلو است, اما هنوز شفافیتی کامل هم به میان نیامده».
کارایلان در پاسخ به این پرسش که «در آنکارا کنفرانس آشتی و دموکراسی برگزار شدع در بروکسل هم اجلاس عمومی ک.ن.ک برگزار گردید, آیا در مرحله کنونی شما در صدد حرکت و عمل به تنهایی نیستید؟» کارایلان گفت:«مسئله کرد, بزرگترین مسئله ترکیه است. تنها مسئله کردها نیست. ما چنان میاندیشیم که بویژه برخی افراد که در ترکیه احساس مسئولیت میکنند, طرفداران اتحاد خلقها, برادری آنها, طرفداران برابری و ازادی خلقها, بایستی برای چاره یابی مسئله کرد مسئولانه عمل کنند. به همین دلیل ما میخواهیم که همگان در این مرحله تاریخی سهیم شوند. بویژه ما به افرادی که احساس مسئولیت میکنند, احترام میگذاریم. این بود که رهبری ما برگزاری چهار کنفرانس را پیشنهاد کرد. یکی از آن کنفرانسها کنفرانس ترکیه بود. زیرا مسئله کاملا مربوط به ترکیه است. لذا باید نیروهای دموکراتیک ترکیه از مسئلهکرد و حل آن حمایت کنند. ما براین باوریم که برای حل آن به ابتکار عمل دست زنند.»
کارایلان در مورد گفتگوهای کنونی گفت که مسئله تنها محدود به ما و دولت نیست. باید آن را مرحلهای از آن همه نیروها و تشکلات ترکیه دانست. برای این که مسئلهکرد به حلی پایدار برسد, بایستی قراردادی اجتماعی تنظیم گردد. میتوان با سهیم شدن همه نیروهای جامعه, مسئله را حل کرد. مسئله کرد, چنان نیست که صرفا با مذاکرات محدود میان ما و دولت بطور ریشهای چارهیابی شود, زیرا بیشتر و بصورت گستردهتر یک مسئله اجتماعی هم هست».
کسی دنبالهرو دیگری نخواهد شد
کارایلان اذعان داشت که دولت آ.ک.پ میخواهد همه کارها را خود انجام دهد و گفت که ما آن را قبول نداریم. کارایلان افزود:«آ.ک.پ میخواهد همه کارها را خود انجام دهد. میخواهد همه چیز تحت کنترل او پیش برود. اگر این مسئله به دو طرف مربوط است, پس باید هر دو طرف ابتکار عمل داشته باشند. اما دولت آ.ک.پ تلاش میکند تکروی کند. میخواهد ما را دنبالهرو خود سازد که قابل قبول نیست. هیچکس دنبالهرو دیگری نخواهد شد. باید راه برای شرکت اقشار و طرفهای دیگر جامعه هم باز شود.
تکروی اشتباه و نادرست است.»
آ.ک.پ پروژهای برای چارهیابی ارایه نداده
«کارایلان» در ادامه گفت که دولت آ.ک.پ هنوز هم پروژهای برای چارهیابی مسئله کرد ارایه نداده. وی افزود:«این انتقاد بیشتر از جانب حزب جمهوریخواه به آ.ک.پ وارد میشود. میتوان به چند مقوله اشاره کرد. حقیقتا مذاکرات کنونی شفافتر از مذاکرات اسلو است, اما بطور کامل نه. دلیل اصلی آن هم این است که هنوز هم دولت آ.ک.پ پروژه ای شفاف ارایه نداده و برای افکار عمومی اعلام نکرده. به همین خاطر برخی میپرسند: پس چه شد و چه خواهد شد؟ برخی ها هم از این مسئله استفاده کرده و انتقاداتی شدید وارد میسازند. حتی از آن بعنوان موضوعی ابزاری استفاده میکنند. اگر شفاف عمل کنند, دیگر چیزی در میان نخواهد بود که خلقترک را عصبانی کند. مسلما ترکیه تجزیه نخواهد شد, زیرا ما از مرحلهای صادقانه برای اتحاد ترکیه و استحکام آن, بحث میکنیم. اعاده حقوق کردها, امری ضروری و طبیعی است, لذا عملکردهای پنهانی در این زمینه اشتباه است. به نظر من اگر مسئله شفافتر شده و برای افکار عمومی توضیح داده شود, مسلما به همه آن انتقادات پاسخ خواهد داد».
سیستم ریاستجمهوری با موضوع کردها را نباید درهم آمیخت
چندین ماه است که دولت حاکم ترکیه و اردوغان مسئله تغییر سیستم حکومتی و حذف نخستوزیری و اجرایی کردن سیستم ریاستجمهوری سخن میگوید و اردوغان در نظر دارد با توسل به آن در آینده خود رئیس جمهور شده و همچنان حکومت را در دست داشته باشد. کارایلان در این زمینه می گوید:«ما براین باوریم که مسئلهکرد چنان است که باید هرچه سریعتر چارهیابی شود. باید ترکیه این را درک کند. همچنین نباید مسئله کرد را با موضوع سیستم ریاستجمهوری درهمآمیزند, زیرا از یکدیگر جدا هستند. در غیر اینصورت مشکلاتی دیگر با خود به همراه خواهد آورد. ما این را آشکارا میگوییم. در زمانیکه ترکیه مجددا تجدید بنا میشود, باید این مسایل بخوبی مورد بحث قرار گیرد. برخی گرایش پارلمانتاریسم دارند و میگویند که دیگر راهی غیر از آن نیست, ما این نوع گرایش را مورد انتقاد قرار میدهیم. نگرشی تنگنظرانه است, زیرا میتوان در مورد راههای آلترناتیو بحث کرد. باید همه تصمیمات با اراده جامعه اتخاذ شود تا تغییری اساسی ایجاد شود. ما مخالف سیستم ریاستجمهوری نیستیم, اما قصد ما این است که مسئلهکرد باید جدای از آن بدست گرفته شده و چارهیابی شود».
در پارادایم رهبر آپو قدرتطلبی محلی از اعراب ندارد
کارایلان در ادامه به پارادایم خاص رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان اشاره کرد و گفت که در اندیشه اوجالان قدرتطلبی جای ندارد. وی افزود:«ما خواهان ایجاد سیستمی هستیم که به بهترین نحو ترکیه را از بنیان دموکراتیزه کند. اگر نه ما آن را نخواهیم پذیرفت. مسئله دوم این است که امروزه پ.ک.ک و خلقکرد دارای یک رهبر نیرومند هستند و دارای پارادایمی نوین است. پارادایم آ.ک.پ متفاوت است. پارادایم ما با آن فرق دارد. در پارادایم ما قدرتطلبی محلی از اعراب ندارد و ما نمیخواهیم حاکمیت مطلق را در دست گیریم. باید جامعه حاکم شود. ما حزبمان را فراتر از یک حزب قدرتطلب, نیرویی پیشاهنگ ایدئولوژیک میدانیم که تغییر جامعه, نوگرایی آن و پیشبرد آن را در نظر دارد و فرهنگ و فلسفهای نوین به آن میبخشد. این درحالی است که حزب آ.ک.پ حزبمان را ابزاری برای قدرتطلبی میداند. ما حزبمان را پیشاهنگ تغییر در جامعه میدانیم. اندیشه ما: جامعه دموکراتیک, سیاست دموکراتیک و مدیریت ذاتی است. ما دولت را نوعی مانع بر سر راه دموکراتیزه شدن جامعه میدانیم و این است ماهیت پارادایم ما. البته نمیتوان به یکباره دولت را از میان برداشت باید با دموکراسی تدریجی این سیستم پنج هزار ساله را دموکراتیزه کرد».
مرحله نخست روبه پایان است
کارایلان گفت که مرحله نخست روبه پایان است و پ.ک.ک بخوبی مسئولیتهایش را بجای اورده و بیشتر هم بجا خواهد آورد. وی گفت:«آتش بس اعلام, اسرا را آزاد و مهمتر از آن عقبنشینی کردیم. ما گامهای زیادی برداشتیم. در ماه پیشرو این مرحله خاتمه خواهد یافت و یا تقریبا میتوان گفت که خاتمه یافته است.... پس از این نوبت به مجلس ترکیه رسیده و باید با تدوین قانون اساسی جدید مرحله دوم شروع شده و نوبت دولت است که گامهایی بردارد و هویت همه خلقها را به رسمیت بشناسد. دیگر وقت آن رسیده که دولت هم گامهایی بردارد».
آزادی زندانیان بیمار
کارایلان در ادامه گفت که دولت ترکیه بخاطر کردبودن زندانیان سیاسی و مدنی , آنها را آزاد نمیکند. بویژه قریب 100 زندانی با بیماری خطرناک روبرو هستند که باید بعنوان گامی در راستای صلح, آزاد شوند. باید از این پس تبعیضهای اعمال شده از سوی دولت ترک شود.
کارایلان گفت که مرحله صلح با ابتکار عمل اوجالان آغاز شده و آنها هم بعنوان حزب آن را بجای میآورند. وی گفت این یک مسئله سیاسی است و باید همه سیاستمداران سیاسی کرد آزاد شوند. همه بخوبی میدانند که زندانیانی که به اتهام عضویت در ک.ج.ک زندانی شدهاند, هیچگاه اسلحه به دست نگرفتهاند و کسی نتوانسته عضویت آنها را اثبات کند و یا دلیلی علیه آنها ارایه دهد.
احداث 44 پایگاه نظامی جدید در درسیم
کارایلان در ادامه افوزد:«ما میخواهیم مسئله امینتی هم تضمین گردد, اما هماکنون میبینیم که در همه مناطق شمال کردستان پایگاههای نظامی جدید احداث, پروژههای نظامی اجرایی و سدهای بیرویه ساخته میشوند. این امر موجب افزایش نگرانیها شده. ما میخواهیم جامعهای دموکراتیک مدنی بیافرینیم. خلقکرد سالهاست تحت فشار و ستم نظامیان قرار دارد. قتلعامهایی صورت گرفت. هم اکنون هم تنها در استان درسیم شمال کردستان 44 پایگاه نظامی جدید در دست احداث است. این امر نشانه چیست؟ نشانه اشغال مجدد است. مردم درسیم سختیهای زیادی کشیدند. همین پروژههای دولت عامل این دردها و آلام مردم بوده و هست. در مرحله آتشبس نباید چنین اقداماتی صورت گیرد.
باید دولت در این زمینه گامهایی جدی بردارد. بدونشک موانعی وجود دارند, اما جایی که ما به آنجا رسیدهایم, بدونبازگشت است و روند چارهیابی باید ادامه یابد. ادامه این روند, موجب افزایش طرفداران صلح و چارهیابی خواهد شد. جامعه ترکیه منتظر تحقق صلح است. ما مخالف جنگ و خونریزی هستیم. خلقکرد خواهان صلح است. »
کارایلان در این مورد که انگار همه شروط را پذیرفتهاند, گفت:«نه, چنین نیست, ما نیرومندیم و همهچیز را کورکورانه نپذیرفتهایم. اگر جانبدار جنگ میبودیم که روند صلح را آغاز نمیکردیم. وضعیت کنونی خاورمیانه مناسب برای صلح است و به نفع ما رقم خورده است. برخی دولتها هم از ما حمایت میکنند. نیروهای ما در همه جا مستقر هستند. سال گذشته ما در ترکیه جنگیدیم که به نفع ما و خلقکرد بود. ما دولت را در تنگنا قرار دادیم و به صلح تن در داد.
برخیها مخالف چارهیابی مسئلهکرد هستند
کارایلان در ادامه سخنان خود افزود:«مسئله کرد بسیار عمیق است و تنها مربوط به یکی دو دولت نیست, بلکه همه منطقه خاورمیانه را دربرمیگیرد. یک پلاتفرم بینالمللی است. حسابخواهی از پیمان لوزان است. خلقکرد با سختیهای زیادی روبرو شدند و هماکنون به مرحله چارهیابی رسیدهایم. چارهیابی خود را تحمیل میکند و کاری آسان هم نیست. اما برخی قدرتهای بینالمللی و منطقهای هم بخاطر منافع خود مخالف حل مسئله کرد هستند و در این زمینه هم تلاشهایی دارند.».
کارایلان در خاتمه گفت که مسئله مهم این است که طرف کردها و ترکها, هردو در راه چارهیابی مصمم و مصر باشند. پ.ک.ک در منطقه از نیرویی عظیم برخوردار است.