کارایلان: هر گامی برای حل مسئله کرد باید دوجانبه باشد

کارایلان: هر گامی برای حل مسئله کرد باید دوجانبه باشد

مراد کارایلان, ریاست شورای رهبری کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک در مصاحبه با خبرگزاری فرات به جزئیات بیشتری در خصوص مرحله کنونی گفتگوهای صلح‌جویانه با دولت ترکیه پرداخت. کارایلان در پاسخ به این پرسش که آیا مرحله گفتگوهای دوجانبه برای صلح به نتیجه‌ای موفقیت‌آمیز خواهد رسید و مسئله کرد حل خواهد شد؟ گفت:

ما بعنوان طرف کرد نظرات و افکار خود را آشکارا بیان می‌داریم. هم برای جنگ و هم برای صلح حاضریم. می‌توانیم بخوبی بجنگیم, اما می‌خواهیم مسئله کرد از طرق صلح‌امیز چاره‌یابی گردد. حل مسئله هم بصورت دوجانبه ممکن است نه یک جانبه. لذا باید دولت ترکیه گام‌هایی بزرگ بردارد.

پیش از هرچیز باید بگویم: رهبری ما چندین مرحله برای برقراری صلح را در نظر گرفته‌اند. ما هم پیشنهاداتی در آن زمینه ارایه داده‌ایم. اگر دولت ترکیه به این مطالبات و پیشنهادات ما توجه کرده و برای چاره‌یابی مسئله گام‌هایی عملی بردارد, ما هم کاملا برای حل آماده‌ خواهیم بود. حل مسئله با توسل به دروغ و فریب غیرممکن است. اگر صداقتی درمیان باشد, مسلما مسئله کرد چاره‌یابی خواهد شد. اما حقیقت این است که هنوز همه چیز حل و فصل نشده. چنان نیست که با تصمیم ما و رهبریمان بصورت یکجانبه مسئله حل شده است.زیرا باید دولت ترک هم به مسئولیت‌های خود عمل کند.

ما هم‌اکنون وارد مرحله‌ای مهم شده‌ا یم. چاره‌یابی مسئله کرد کار آسانی نیست. از وقتی که جمهوری ترکیه تأسیس شده, مسئله کرد در کردستان و ترکیه مطرح بوده است. هم‌اکنون هم شانسی برای چاره‌یابی به میان آمده. آنهایی که در چاره‌یابی نقش داشته باشند, بدون‌شک مهر خود را برتاریخ خواهند زد. هر اقدامی در این زمینه به جسارت, صداقت و تصمیم قاطع نیاز دارد. برای این مهم باید ذهنیت ملی‌پرستی را کنار گذاشت. اگر طرفی طرف دیگر را انکار کرده و هیچ بیانگارد, مسلما شکست و جنگ را بدنبال خواهد داشت.

باردیگر تأکید می‌کنم که کسی حق ندارد روح و روان خلق‌کرد و جامعه ترکیه را به بازیچه بگیرد. این چندمین بار است که ما برای حل صلح‌جویانه اعلام آمادگی می‌کنیم. جامعه خواستار چاره‌یابی صلح‌جویانه است. همه نظرسنجی‌ها هم آن را اثبات نموده. لذا باید جمهوری ترکیه جسارت از خود نشان دهد.

* اما برخی‌ها مخالف چاریابی هستند؟

شاید برخی‌ها مخالف باشند, اما حقیقت چیزی دیگر است. زمینه چاره‌یابی مهیا شده و در عین حال برخی‌ها هم در صدد جلوگیری از چاره‌یابی مسئله کرد هستند. برخی‌ در صدد اخلال‌گری هستند. مسئله کرد بسیار پیچیده و بزرگ است به همین خاطر حتی برخی از قدرت‌های بین‌المللی و ملی نمی‌خواهند چاره‌یابی گردد. اما مهم این است که دولت ترکیه با احتساب این احتمالات از هرگونه تلاش منفی‌ای جلوگیری کند و پروژه خود را ارایه دهد.

* آیا ترکها مایل به چاره‌یابی هستند؟

هم‌اکنون مشکل بتوان گفت که چنین است. مشخص است که رهبری ما در پی برخی گفتگوها با سازمان‌ها و نهادها چارچوبی برای حل را آماده ساخته. هم‌اکنون نمی‌دانیم که دولت ترکیه واقعا دارای پروژه‌ای خاص هست یا نه. هم‌اکنون ما پروژه‌ای از جانب آنها را مشاهده نکرده‌ایم. این امر هم طبیعتا نگران‌کننده است. در حالی که تلاش‌ برای چاره‌یابی وجود داشته باشد ولی دولت ترکیه پروژه خود را اعلام نکند, موجب می‌شود که افکار عمومی و ما دچار شک و تردیدهایی شویم.

* آیا می‌توان به حزب آ.ک.پ و دولت آن اعتماد کرد؟

ما بنا به اعتماد به برخی اشخاص گام برنمی‌داریم. ما در چارچوب برخوردهای رهبریمان و حقیقت موجود گام برمی‌داریم نه دیگران. ما تنها نسبت به خود اعتماد به نفس داریم و تصمیم‌گیری می‌کنیم. هرچند از طرف و اشخاص مقابل خود انتظاراتی داریم, اما اساسا هر اقدام و تصمیم‌گیری ما بنا به اعتمادمان به رهبری و استراتژی‌ جنبشمان برای حل مسئله کرد. ما مسئله «اعتماد به دولت و حکومت» را برای خود به معضل تبدیل نمی‌کنیم, باید خلقمان هم به چنین مسئله‌ای توجه نکند. امر صحیح این است که بسیاری از سیاست‌ها و برخوردهای حکومت ترکیه جای نگرانی و شک و تردید دارد, ولی ما کماکان به این نتیجه رسیده‌ایم که گام برداشتن در راستای چاره‌یابی دموکراتیک, صحیح‌ترین راه است. دارای اعتماد به نفس قوی هم هستیم و برای برداشتن هرگامی هم تدابیر لازم را اتخاذ می کنیم. زیرا مرحله بسیار حساس است و ممکن است همه چیز نتیجه عکس بدهد...

باید بگویم که ما بخاطر درتنگناقرار گرفتن نیست که تن به چاره‌یابی صلح‌آمیز داده‌ایم. حتی ادعای چنین مسایلی به معنای انکار واقعیت است. ما ناچار هستیم که نگران باشیم, محتاطانه گام بردایم و پروژه‌هایمان هم با برنامه و سیستم حساب‌شده توأم باشد.

برداشتن هرگامی باید دوجانبه باشد و مسلما خطرناک‌ترین و حساس‌ترین مرحله تاریخی برای ما است. نمی‌توان زیاد بدبین و زیاد خوش‌بین بود.

وضعیت حساس است و باید همگان در انتظار نوروز باشند.