شایعه شده که در جنوب کردستان میان نیروهای پیشمرگه و ارتش عراق که بسوی شهر کرکوک روانه شده بود, درگیری روی داده است. بحران موجود میان بغداد و هولیر بیش از پیش عمیقتر می گردد.
پس از اینکه ارتش عراق که تحت کنترل نخستوزیر شیعی عراق, نوری مالکی قرار دارد به طرف مناطق مورد اختلاف میان جنوب کردستان و آن کشور راه افتادند, بحران میان هر دو طرف به سطحی بحرانیتر رسید. گفته میشود که روز گذشته در شمال تکریت نبردی نظامی روی داده و در نتیجه آن 12 سرباز عراقی و یک فرد مدنی کشته شدهاند.
منابع محلی هم اعلام کردند که این واقعه در نتیجه نبرد نظامی نبوده است و یک حمله انتحاری علیه آن کاروان نظامی عراق صورت گرفته.
مدتی مدید است که در شهر تکریت ارتش عراق علیه نیروهای مسلح اسلامگرای رادیکال حملاتی صورت میدهد.
وقوع نبرد در روز جمعه
بنا به گزارشها روز جمعه گذشته میان نیروهای هر دو طرف نامبرده نبردی روی داده بود که بر اثر آن یک تن جان خود را از دست داده بود. رئیس اقلیم کردستان, مسعود بارزانی دستور داده بود که نیروهای پیشمرگه برای هرگونه وضعیتی اضطراری در حالت آماده باش بسر برند. پارلمان اقلیم کردستان هم بیانیهای صادر کرد و گفت که نیروهای موسوم به «دجله» که ادعا میشود برای مبارزه با ترور تشکیل شده, مشروع نیست و مخالف قانون عراق است.
آیا هدف نیروی نظامی دجله تصرف مناطق مورد اختلاف است؟
اخیرا روابط میان مقامات هولیر و بغداد بیش از پیش بحرانیتر شده است. تشدید این بحران به این دلیل بود که اقلیم کردستان میگفت بودجهای که از درآمدهای نفتی حاصل میشود, به اقلیم کردستان در حد کافی اختصاص داده نمیشود. بغداد هم خواست که نیروهای دجله را در شهرهای اقلیم کردستان بویژه کرکوک مستقر سازد, اما با نارضایتی شدید مقامات اقلیم کردستان مواجه شد. روانه کردن این نیروهای از جانب ارتش عراق به جنوب کردستان از جانب کردها نوعی اقدام اخلالگرانه تفسیر شد. این درحالی است که در شهرهای مورد اختلاف نیروهای پیشمرگه هم حضور دارند و از آن شهرها محافظت به عمل میآورند.
ادعا میشود که نیروهای دجله برای دفاع از کرکوک و شهرهای مورد اختلاف از قبیل «موصل و خانقین» تشکیل شده است. چهبسا مجلس شهر کرکوک هم با از میان برداشتن نیروهای دجله موافق است و میگویند باید نیروهای کردها و ترکمنها جای آن را بگیرند.
نیروهای پیشمرگه که دفاع از جنوب کردستان را برعهده دارند, علیرغم اینکه از تسلیحات جنگی هوایی برخوردار نیستند, اما دارای تسلیحات سنگین و خودروهای زرهی نیز هستند. همراه با نیروهای یدک, شمار نیروهای پیشمرگه به 250 هزار نفر میرسد. در جنوب کردستان سربازی اجباری نیست, اما گفته میشود که شمار نیروهای آموزش دیده پیشمرگه قریب 250 الی 400 هزار تن میباشد.
از طرف دیگر ارتش عراق دارای 350 هزار سرباز میباشد. بنا به قانون اساسی عراق میبایست 17 درصد ارتش عراق را کردها تشکیل میدادند. این درحالی است که هماکنون به میران 4 ـ 5 درصد کردها در ارتش جای گرفتهاند. بودجه ارتش عراق سالانه 15 ـ 20 میلیارد دلار است. برای تجهیز ارتش عراق به تسلیحات پیشرفته نوین نظامی تلاشهای زیادی صورت گرفته است.
بنا به گزارش برخی منابع, در عراق سربازی اجباری نیست, اما نخستوزیر عراق نوری مالکی خواستار اجباری کردن دوره سربازی است. مسئله جالب توجه این است که این موضوع درحالی مطرح شده که میان اقلیم کردستان و بغداد اختلافها به مرحلهای بحرانی تر رسیده.