شعبه آمد انجمن حقوق بشر (İHD) هجدهمین مجمع عمومی عادی خود را برگزار کرد.
این کنگره در مرکز کنگره چاند آمد در حال برگزاری است. لیلا گووَن، رئیس مشترک کنگره جامعه دموکراتیک که در زندان زنان بسته سینجان زندانی است، صلاحالدین دمیرتاش و سلجوق مزراکلی، سیاستمداران زندانی در زندان بسته نوع F اَدیرنه، و همچنین لیلا زانا، سیاستمدار، و محمود شاکار، وکیل رهبر آپو، هر کدام پیامی را به این مجمع عمومی ارسال کردند.
لیلا گوون: دولت باید وظایف خود را انجام دهد
لیلا گوون: «به کنگره شما که به یاد جانباختگان مبارزه برای صلح و دموکراسی برگزار میشود، درود میفرستم. این اشاره معنادار شما بسیار ارزشمند است. زیرا بیش از ۴۰ سال است که جوانان، پیران، زنان، مردان و متاسفانه کودکان در این سرزمینها برای توسعه صلح و دموکراسی جان باختهاند. هر زندگی و هر انسان بینظیر است و بازگرداندن آنها و جبران درد خانوادههایشان غیرممکن است. اما روند کنونی که در آن قرار داریم، امیدی برای عدم تکرار این دردها به همراه دارد. پس از فراخوان آقای اوجالان، گامی که پکک برداشت، فرصتی تاریخی برای حل مسئله فراهم میکند. این مردم دیگر تحمل آن را ندارند که پیکر دایه تایبَت روزها در وسط خیابان بماند، پیکر بیجان جمیله چاغرگا روزها در فریزر بماند، جیلان اونکول با یک خمپاره باقیمانده از جنگ از این زندگی جدا شود و استخوانهای فرزند یک خانواده داغدار در یک جعبه تحویل داده شود. مردمی که روستاهایشان سوزانده شده، از خانه و کاشانهشان آواره شدهاند، کسانی که به دلیل صحبت کردن به زبان مادری خود مجبور به خوردن مدفوع شدهاند، شکنجه شدهاند، کسانی که فقط به دلیل کورد بودن در غرب نمیتوانند خانه پیدا کنند، کارگران کشاورز کرد که مورد حمله قرار میگیرند، دانشجویان کورد که در دانشگاهها مورد تبعیض و زورگویی قرار میگیرند و مردم ما که تقریبا در هر زمینهای به حاشیه رانده شدهاند و میتوان موارد بیشتری را برشمرد، چیزی که به آن مانند نان و آب نیاز دارند، یک صلح شرافتمندانه است. پس از پایان یافتن فعالیتها به نام پکک، دولت نیز باید وظایف خود را انجام دهد و گامهای دموکراتیک لازم، به ویژه آزادی فوری زندانیان بیمار را به سرعت بردارد. حل دموکراتیک و مسالمتآمیز مسئله کورد نه تنها برای کوردها، بلکه برای مردم ترکیه نیز صلح به همراه خواهد آورد.
من اظهارات برخی محافل معلومالحال را که مخالف این روند هستند، دنبال میکنم. این محافل که از جنگ و آشوب تغذیه میکنند و تمام پارادایمهای خود را بر این اساس شکل دادهاند، میخواهند استدلالهایشان از دستشان گرفته نشود. اما اگر اراده صلح نشان داده شده با طرفهای اصلی مسئله با قاطعیت دنبال شود و مردم از فرصت تاریخی حل مسئله که پیش رویشان قرار گرفته است، به شدت حمایت کنند، این محافل شانسی برای موفقیت نخواهند داشت. من با تمام قلبم باور دارم که مردم ما، به ویژه زنان، از این روند حمایت خواهند کرد و صلح را در این سرزمینها شکوفا خواهند کرد. این روند آنقدر ارزشمند است که تنها به کوردها واگذار نشود و به همین دلیل از تمام مردم ساکن ترکیه، صاحبان این سرزمینها، میخواهم که در صلح و دموکراسی، یعنی روزهای زیبای آینده، سهیم باشند.
انجمن حقوق بشر تا به امروز مهمترین پناهگاه تمام قربانیان، از جمله کسانی که به دلیل مسئله کورد قربانی شدهاند، بوده است. امیدوارم تعداد مراجعات کاهش یافته و به پایان برسد. برای شعبه آمد انجمن حقوق بشر در دوره پیش رو آرزوی موفقیت دارم. در پایان پیامم، از زندان زنان سینجان که در آن هستم، یاد و خاطره تک تک همه کسانی که در راه صلح و دموکراسی جان باخته و هزینه پرداختهاند، با احترام گرامی میدارم.»
پیام مشترک دمیرتاش و مزراکلی
سیاستمداران زندانی صلاحالدین دمیرتاش و سلجوق مزراکلی: «رفقای بسیار گرامی، عزیزان. باور داریم که انجمن حقوق بشر با یک مجمع عمومی جدید تجدید قوا خواهد کرد و با مشارکت بزرگ در تلاشهای حل دموکراتیک و صلح، نقش همیشگی خود را ایفا خواهد کرد. به این مناسبت، به کنگره شما درود میفرستیم و برای آن آرزوی موفقیت داریم. ضمن قدردانی از تمام مدیران و اعضای زحمتکشمان، صمیمانهترین سلام و محبتهایمان را ارسال میکنیم.»
شاکار: بحث، تصمیمگیری و سازماندهی
محمود شاکار، وکیل رهبر آپو: «رفقای گرامی، قبل از هر چیز به همه شما ادای احترام میکنم و یاد و خاطره رفقایی که در مبارزه برای صلح و دموکراسی جان باختند را گرامی میدارم. تلاش و مشارکت شهدای دموکراسی و صلح در شکوفایی و تداوم انجمن حقوق بشر به عنوان مؤثرترین، خاصترین و محترمترین نهاد این سرزمینها بیبدیل است. شعبه آمد انجمن حقوق بشر که همواره به عضویت در آن افتخار کردهام، در سالهای طولانی که فشار و خشونت شدید جزء جداییناپذیر زندگی روزمره و سرنوشت مردم ما شده بود، صدا، نماینده و حافظه سرکوبشدگان، کسانی که حقوقشان غصب شده و نادیده گرفته شده بود، بوده است. این شعبه از زمان تاسیس تاکنون، بدون وقفه و با وجود تمام تغییرات فضای سیاسی، با اصرار، پایداری و پافشاری به وظیفه خود ادامه داده است. در دورهای که مجمع عمومی ما برگزار میشود، شاهد تشدید تلاشها برای صلح و جامعه دموکراتیک هستیم که تغییرات بزرگی را برای مردم ما و تمام مردم منطقه به همراه خواهد داشت. واضح است که برای توسعه این روند و ساخت یک صلح شرافتمندانه و پایدار و یک جمهوری دموکراتیک به شیوهای غیرقابل بازگشت، به تجربه، حافظه و تلاش شعبه آمد انجمن حقوق بشر نیاز است. پیگیری و به اشتراک گذاشتن با عموم تغییرات لازم در زمینه حقوق و آزادیها و انعکاس احتمالی این تغییرات در زندگی روزمره مردم ما، و همچنین تلاشهایی که آینده را از نظر عدالت، حافظه و مواجهه تضمین میکند، به فرهنگ صلح و همزیستی کمک کرده و سهم جدی در موفقیت این روند خواهد داشت. باور دارم که مجمع عمومی ما به بحث، تصمیمگیری و سازماندهی که به این نیاز پاسخ دهد، کمک خواهد کرد. برای هجدهمین مجمع عمومی انجمنمان آرزوی موفقیت دارم، به تمام اعضا و مدافعان حقوق بشر که تا به امروز تلاش کردهاند، درود میفرستم و برای دوستانی که در دوره جدید مسئولیت خواهند گرفت، آرزوی موفقیت و خسته نباشید دارم.»
لیلا زانا: هیچ چیز آسان نبود
سیاستمدار لیلا زانا: «شهر آمد از نظر مبارزه برای حقوق بشر نه تنها نمادین، بلکه از نظر تاریخی نیز اهمیت بسزایی دارد. در دهه ۱۹۸۰، با مبارزه و ازخودگذشتگی بزرگ در برابر نقض حقوق بشر در جغرافیای کوردستان و ترکیه، به این روزها رسیدهایم. هیچ چیز آسان نبود. در این راه بسیاری از رفقا و عزیزانمان به قتل رسیدند و مفقود شدند. سازمانهای حقوق بشر در این دورههای سخت، مسئولیتهای بسیار بزرگی را بر عهده گرفتند. به مناسبت این کنگره، بار دیگر با سپاس و امتنان به همه کسانی که به بهای جان خود مبارزه کردند، تسلیم نشدند، مقاومت کردند و از حق حیات دفاع کردند، درود میفرستم. متاسفانه به دلیل یک برنامه کاری از پیش تعیین شده، امروز در میان شما نیستم. از صمیم قلب آرزو میکنم که کنگره شما موفقیتآمیز باشد و ثمره تلاشهایتان برای مردم مبارک باشد. با احساسات دوستانه.»