مرگ یک تاریخ در سوریه
مرگ یک تاریخ در سوریه
مرگ یک تاریخ در سوریه
در سوریه, گروههای تبهکار وابسته به القاعده که بویژه در مناطق شمالی سوریه حاکمیت را در دست دارند, آثار تاریخی, گورستانهای تاریخی و مجسمهها را تخریب میکنند. جنگ در این کشور, گذشته از مرگ 120 هزار نفر, مرگ یک تاریخ را هم رقم میزند.
در سوریه, چند شهر باستانی دارد. قبل از آغاز جنگ در مارس 2011 این کشور یکی از کشورهای دارای شهرها و آثار تاریخی بود که بخوبی از آنها محافظت شده بود, اما جنگ ناخواسته و تحمیلی بر گذشته از آینده سوریه, تاریخ وگذشته آن را هم نابود میکند.
90 درصد از آثار باستانی که در 6 شهر سوریه وجود دارند و در فهرست سازمان جهانی میراث فرهنگی ثبت شدهاند, در شمال و شرق این کشور در منطقه جنگی واقع شده اند. گذشته از بمبارانهای نیروهای رژیم بعث و حملات توپخانهای مخالفان , یک نیروی مسلح دیگر وجود دارد که همه شهرهای باستانی و آثار تاریخی را با خطر نابودی روبرو ساخته و آن, القاعده است.
سازمان القاعده که افراطی است, پیشتر مجسمه بودا با قدمت 1800 ساله در افغانستان را تخریب کرد. افغانستان کشوری نیست که همانند بوداییهای ایالت بامیان دارای آثار تاریخی پرقدمت باشد. اما شمال سوریه که گروههای افراطی بیش از یک سال است در آن حاکم شدهاند, همانند افغانستان نیست.
«دولت اسلامی عراق و شام(داعش)» , جبههالنصر و گروههای مختلف آنها با یورش به آثار باستانی و گورستانهای تاریخی ملتهای غیرمسلمان, به قتلعام تاریخ آنها دست میزنند. آنها مجسمهها و کلیساهای تاریخی را نابود میکنند.
روستای «مائلولا» در شمال دمشق یکی از این روستاهای تاریخی است. ساکنان این روستا مسیحیان ارتدوکس هستند که مورد حمله القاعده قرار گرفته و دیارشان را ترک کردند. کلیسای «الیژاه» در نزدیکی «القصیر» توسط گروههای تبهکار القاعده ویران شد.
کلیسای «امالزنار» در حمص, کلیسای «بوستان الدیوان» در حمص . کلیسای «سورپ کوروک» ارامنه در حلب, تقریبا تخریب و غیرقابل استفاده شدهاند.
در ماه سپتامبر مجله تایم گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه در مرز سوریه ـ لبنان آثار باستانی با اسلحه و مهمات نظامی مورد معامله قرار میگیرد. این گزارش را «آرین باکر» تهیه کرده بود. وی نوشته بود که 6 منطقه که میراث تاریخی آنها در یونسکو ثبت شده, دچار خسارات شدهاند. همچنین آثار تاریخی واقع در موزهخانهها از سوی گروههای مخالفان سوری به غارت رفته است و آن را با اسلحه و مهمات نظامی در بازار سیاه معاوضه کردهاند.
گفته میشود که در این مناطق پیکر خدای «آرامیها» که متعلق به قرن 8 قبل از میلاد بوده, پیکرهای دوران روم, ایکونهای مسیحیان, آثاری متعلق به یهودیان , نسخههای نفیس قرآن و بسیاری آثار تاریخی دیگر دزدیده شدهاند.
در سوریه 10 هزار آثار باستانی به ثبت رسیدهاند. اما بسیاری از بناهای تاریخی بر اثر جنگ ویران شدهاند. شهرهای باستانی واقع در دمشق و حلب جزو این آثار باستانی هستند که قدمت آنها به 3 هزار سال قبل از میلاد برمیگردد.کاخها و مساجد تاریخی این شهرها هم یادگار دورانهای نزدیک تاریخ خاورمیانه است.