مسعود عبدالخالق: مقامات کورد در بغداد نمیتوانند دستاوردی برای خلق کورد کسب کنند
مسعود عبدالخالق، ناظر سیاسی معتقد است، چارچوب هماهنگی میتواند حکومت عراق را تشکیل دهد، اما مقامات کنونی کورد در بغداد نمیتوانند دستاوردی برای خلق کورد به دست آورند.
مسعود عبدالخالق، ناظر سیاسی معتقد است، چارچوب هماهنگی میتواند حکومت عراق را تشکیل دهد، اما مقامات کنونی کورد در بغداد نمیتوانند دستاوردی برای خلق کورد به دست آورند.
علیرغم سپری شدن بیش از ۹ ماه از انتخابات مجلس عراق تاکنون جریانها و احزاب نتوانستهاند حکومت تازه را تشکیل دهند. پساز عقبنشینی جریان صدر از پروسه سیاسی، چشمها بر روی چارچوب هماهنگی برای تشکیل حکومت عراق و نجات از این بنبست سیاسی عراق دوخته شده است، اما تاکنون وضعیت پروسه سیاسی عراق غیرشفاف و نامشخص باقیمانده است.
در این رابطه مسعود عبدالخالق ناظر سیاسی به خبرگزاری روژنیوز گفت: تأخیر در تشکیل حکومت عراق به اختلافات میان طیفها بازمیگردد، بهگونهای که طیفهای سنی و شیعه و همچنین کوردها نیز در میان خود دچار اختلاف هستند. به گفته دیگر این ۳ گروه عراقی با یکدیگر اختلاف دارند، به همین دلیل وضعیت سیاسی کنونی ایجاد شده است. این نیز دلیلی برای تشکیل نشدن حکومت عراق میباشد.
در رابطه با تلاشها برای تشکیل حکومت پساز عقبنشینی جریان صدر گفت: اقدامات صدر دیوانهوار بود که از پروسه سیاسی عقبنشینی کرد. پساز آن چارچوب هماهنگی میتواند حکومت را تشکیل دهد.
وی در مورد نقش طیفهای کورد در تشکیل حکومت عراق و تلاشهایشان برای بدست آوردن حقوق خلق کورد گفت: سرکردههای کورد استراتژی مشخصی ندارند، بهگونهای که جایگاه کوردها تضعیف شده است، چون آنها بهصورت متحد به بغداد نمیروند، بلکه فقط برای درخواست پست و مقام به بغداد میروند. آنها باید در رابطه با ماده ۱۴۰، بازگرداندن کرکوک به اقلیم کوردستان و همچنین تأیید فدرالی در بغداد کار کنند، اما طیفهای کورد جداگانه با طیفهای دیگر عراق توافق میکنند. این نیز سبب زیان و شکست کوردها میشود.
این ناظر سیاسی معتقد نیست که این مقامات که هدفشان نفت و جمعآوری پول است بتوانند دستاوردی برای خلق کورد بدست آورند. وی گفت: چون سرکردههای کورد بسیار ناآگاه هستند، در تشکیل حکومت اکثریت طیفها غیرمسئولانه عمل میکنند، بههمین دلیل حکومتی با شرکت بیشتر طیفها میتواند حقوق خلق کورد را محقق نماید.
وی به پست ریاستجمهوری اشاره کرد و گفت: ریاستجمهوری عراق بسیار حائز اهمیت است و باید در این شرایط سیاسی فردی کارآمد باشد. علاوهبر اینها جایگاه کوردها از لحاظ بینالمللی نیز تضعیف شده است به گونهای دولت ترکیه تحرکاتی انجام داده است تا مانع کوردها شود بههمین دلیل باید ریاستجمهوری قوی باشد و برای نجات از این شرایط و این بنبست عراق تلاش نماید.
وی همچنین بعید میداند عراق با قدرت به کوردستان و چاههای نفتی حمله کند و میگوید: عراق از راه دادگاه فدرال شرکتهای تولید نفت را تحت فشار قرار میدهد تا اقلیم کوردستان نتواند نفت تولید کرده و بفروشد و اینگونه کوردستان با بحرانی بزرگ مواجه میشود، بههمین دلیل باید حکومت اقلیم کوردستان با حکومت عراق توافق کند تا متضرر نشویم، چون بغداد به شیوه قانونی کار میکند. بهترین کار آنست که حکومت اقلیم با حکومت مرکزی توافق کند.