نشست علمای دینی با جمیل بایک در منطقه قندیل
نشست علمای دینی با جمیل بایک در منطقه قندیل
نشست علمای دینی با جمیل بایک در منطقه قندیل
بنا به دعوت «کمیته اقلیتها و مذاهب» کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک, 83 تن از علمای دینی کرد از شهرهای مختلف جنوب کردستان , سلیمانی, رانیه, سنگسر, چومان, قلادزه, دیانا, ژاراوه, قصر کرکوک و کمپ پناهندگان مخمور با «جمیل بایک» از روسای مشترک ک.ج.ک دیداری انجام دادند.
علمای دینی کرد که بویژه علمای نامداری چون «نادر علی, یاسین حکیم نجمالدین, عبدالله زنگلی, حکیم چومان, شیخمحمد بستا, لوند گلالهای, عبدالکریم نجمالدین, ملا توفیق, علاءالدین سنگسری, شیخ عمر شهردار قندیل و محمد عبدالله» در منطقه دفاعی مدیا با جمیل بایک دیدار کردند.
این علما در مسجد یکی از روستاهای قندیل نماز جماعت برگزار کردند, سپس همراه با اعضای کمیته اقلیتها و مذاهب نزد جمیل بایک رفته و دیداری بعمل آوردند.
جمیل بایک در این دیدار ضمن خیرمقدم به علمای دینی کرد مراتب تشکر خود را از آنها بخاطر تقبل دعوتشان ابراز داشت. بایک اظهار داشت که رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان به فعالیتهای علمای دینی اهمیت زیادی میدهد. بایک افزود:«رهبر آپو برای همه شما سلام و درود فرستاده. ایشان از سطح فعالیتهای شماها مطلع است. بویژه که همه شماها در جمعآوری امضا برای آزادی رهبر آپو پیشاهنگی کردید. همچنین کمپینهایی برای کمک به غرب کردستان راهاندازی کردید. همچنین شماری از شماها چندی پیش به کوهستان آمده و با شماری از گریلاها و نیروهای ما که از شمال کردستان خارج شدهاند, دیدار کردید. رهبر آپو از این اقدامات شما مطلع هستند. به همین خاطر سلام و درودهای بیپایان خود را برایتان فرستادند و برای همه آرزوی موفقیت کرد. رهبر آپو میخواهد همه شما به فعالیتهای خود ادامه دهید».
بایک یادآور شد که علما عامل وجدان, اخلاقمداری و روشنفکری جامعه هستند در خصوص انتظارات خود از علما گفت:«باید علمای جامعه خود نیرومندانه خود را سازماندهی کنند. بایستی فعالیتهایتان را به شیوهای سازماندهی شده به انجام برسانید. کاری که انجام میدهید هم بسیار باارزش است. انتقادات و پیشنهادات شما برای جنبش ما بسیار مهم است و با این کار باید به ما نیرو و روحیه ببخشید. به همین دلیل, ما همچو جنبش آزادیخواهی کرد مدام میخواهیم دیدگاهها, پیشنهادات و انتقادات علمای کرد را دریافت کنیم. شاید شماها زودتر از ما به مشکلات موجود در جامعه پی ببرید و با ما در میان بگذارید. فعالیتها و مبارزات ما در اینجا هم در راستای خدمت به جوامع و انسانیت است. شماها هم بعنوان علمای کرد نه تنها برای خلقکرد بلکه برای تمامی انسانیت فعالیت داشته باشید. اگر انقلابیون و علمای کرد متحد شوند و متفقا کار کنند, بطور قطع کردستان آزاد خواهد شد. تنها راه آزادی و پیروزی هم همین است. اگر اتحادی تشکیل شود, آنگاه کاری باقی نخواهد ماند که انجام نشود».
بایک ضمن اشاره به مبارزات خلقکرد در غرب کردستان برای کسب جایگاه سیاسی , گفت:«باید هر فرد کردی در این انقلاب جای گیرد».
دولت ترکیه با تصمیمی تاریخی روبروست
جمیل بایک, از روسای مشترک ک.ج.ک, در مورد روند چارهیابی دموکراتیک که از سوی رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان از روز نوروز 2013 آغاز شده است, گفت:«از دوران عثمانیها تا به امروز حقوق هیچیک از ملتها ادعاده نشده. ملتهایی هم که حقوق شان را خواستار شدند, با قتلعام روبرو شدند. تا به امروز برای حل مسایل ملتهای ترکی, اقدامی همچو روند صلح صورت نگرفته است. اگر چارهیابی تحقق یابد, سمت و سوی تاریخ ترکیه را عوض خواهد کرد».
کنگره ملی آرزوی صدها ساله کردهاست
بایک در ادامه سخنان خود گفت کنگره ملی کرد آرزوی صدها ساله خلقکرد میباشد و این کنگره بنا به خواست دولتهای بیگانه نه بلکه در چارچوب مطالبات خود خلقکرد برگزار میگردد. وی تأکید کرد که در این میان مهمترین وظیفه برعهده علمای دین است. باید سیستم ریاست مشترک دورهای عملی گردد. ما با این کنگره میتوانیم مشکلات میان نیروهای کردی را حل کنیم و اتحاد را برقرار سازیم. برخی دولتها میخواهند ما این کنگره را در چارچوب خواست آنها به انجام برسانیم. کنگره برای خدمت به منافع قدرتهای خارجی نیست, بلکه مستقیما در راستای تحقق مطالبات ملتکرد است. دولتهای ترکیه و حاکم بر کردستان مخالف برگزاری این کنگره هستند. اگر علمای دینی کردستان نقش خود را بخوبی ایفا کنند, هیچ قدرتی نخواهد توانست کردها را به بازی بگیرند. هیچ انسانی نمیتواند بدون دین و اعتقادات زندگی کند. ملیبودن و دین مکمل یکدیگرند».
ملا کریم
پس از اتمام سخنان بایک, «ملا کریم» سخنانی ایراد کرد و بخاطر دعوت از خود, مراتب سپاسگذاری خود را ابراز داشت. وی افزود که خلقکرد در سراسر تاریخ با توطئههای زیادی روبرو شده و افزود که نمیتوان به دولت ترکیه اعتماد کرد. وی از ک.ج.ک خواست که بسیار حساس و هوشیارانه عمل کند. ملا کریم افزود که پ.ک.ک یک جنبش نیرومند است و از نیروهای گریلا خواست که از خلقکرد در غرب کردستان که با حملات نابودگرانه روبرو هستند, دفاع کند.
ملایاسین هم گفت خلقکرد در جنوب کردستان از جایگاهی سیاسی برخوردار است, اما هر سه بخش دیگر هنوز به این سطح نرسیدهاند, به همین دلیل باید علما برای آزادی هر سه بخش دیگر کردستان و کسب جایگاه سیاسی برای آن سه بخش, مبارزاتی مشترک پیشبرد دهند.
ملاعلاءالدین هم گفت برای اینکه خلقکرد در هر چهاربخش کردستان به آزادی دست یابد, دیدگاههای مشترک و اتحاد کردها شرط اساسی است و خاطرنشان ساخت که نباید کردها علیه یکدیگر بجنگند.
ملا محمد هم افزود آنچه میگویید مهم است. هرچند دیر هم باشد, اما بازهم میتوان مبارزه کرد. پ.ک.ک دارای نیات و مقاصدی صادقانه است. وی تأکید کرد که دشمنان خلقکرد از دین برای منافع پلید خود استفاده کردهاند, جوانان کرد را به جنگ با کردها وا میدارند. برخی علما هم به سیاستهای دشمن خدمت میکنند. باید علمای حقیقی علیه این سیاستهای پلید مبارزه کنند و در هرچهار بخش کردستان کنفرانسی برگزار شود.
ملانادر هم سیاستهای حکومت اقلیم کردستان در قبال کردهای غرب کردستان و بستن دروازه مرزی سمالکا را بشدت مورد انتقاد قرار داد. وی خواست که کنگره ملی کمیسیونی برای علمای دینی تشکیل دهد.
جمیل بایک پس از اتمام سخنان علمای دینی و اخذ پیشنهادات و دیدگاههای آنها, در خاتمه گفت:«ما در کنار خلقمان در غرب کردستان خواهیم بود. تاکنون قریب 1500 رفیق ما از غرب و جنوب کردستان شهید شدهاند. جنبش پ.ک.ک تنها محدود به یک بخش از کردستان نیست. برای خدمت به تمامی خلقکرد است. باید در همه بخشهای کردستان جنبشها و احزاب مختلفی وجودداشته باشند, زیرا این امر یکی از ملزومات دموکراسی است. اما باید نیروهای نظامی یک نیروی ملی باشند».