کمیسیون اتحادیه اروپا گزارش سالانه خود در مورد ترکیه را منتشر ساخت. در این گزارش اذعان شده که در ترکیه علیه شمار زیادی از نویسندگان, استادان دانشگاه و روزنامهنگاران در ارتباط با مسئله کرد پرونده تشکیل شده و اکثر آنها به اتهامات «تروریستی» به زندان انداخته شدهاند. بیش از 2800 دانشجو بازداشت و زندانی شدند. در این گزارش در ارتباط با مسئله کرد آمده:«مسئله کرد برای دموکراسی ترکیه یک آزمون بزرگ است».
ممنوعیت آزادی بیان خطرناک است
کمیته اتحادیه اروپا در گزارش سال 2012 خود در مورد ترکیه, گامهای برداشته شده این کشور برای عضویت در اتحادیه اروپا را مورد ارزیابی قرار میدهد و اعلام میکند که ممنوعیت آزادی بیان «بزرگترین خطر» است و در بخش انتقادات در مورد آزادی مطبوعات میگوید:«آزادی مطبوعات عملا در ترکیه با ممانعت و محدودیت روبرو شده».
این گزارش در ادامه آورده که ترکیه به برخی رفرمها دست زده اما تحولاتی مهم و چشمگیر با خود به همراه نیاورده.
در ادامه آورده:«ممنوعیت آزادی بیان افزایش مییابد, خطر بزرگی با خود به همراه میآورد. روزنامهنگاران هرروز به زندان محکوم میشوند».
95 روزنامهنگار و 2800 دانشجو به زندان محکوم شدند که اتحادیه اروپا این اقدام دولت ترکیه را خطرناک میسازند و آن را خلاف آزادی بیان و اندیشه میداند.
اتحادیه اروپا در گزارش خود به مسئله «خودسانسوری» در مطبوعات ترکیه بر اثر فشارهای ناشی از دولت میپردازند. این گزارش علیه مقامات دولت انتقادات شدیدی ارایه میدهد و میگوید:«مقامات عالیرتبه دولت و ارتش ترکیه در پیش چشم عموم مطبوعات را آشکارا تحت فشار قرار دادند. شماری از روزنامهنگاران بخاطر نوشتن مقالات انتقادی علیه دولت, از کارشان اخراج شدند. ترکیه خودسانسوری را به یک پدیده گسترده مبدل ساخته است».
مسئله کرد برای دموکراسی ترکیه یک آزمون است
کمیسیون اتحادیه اروپا در گزارش خود بصورت گسترده به مسئله کرد میپردازد و خاطرنشان میسازد که کمال کلچداراوغلو رئیس حزب جمهوریخواه خلق برای حل مسئله کرد با اردوغان دیدارهایی انجام داد, اما بجایی نرسید. در ادامه به ادعاهای حزب حاکم ترکیه برای حل مسئله کرد که از سال 2009 مدام تکرار میشود, اشاره میکند و میگوید این تلاشها ادامه نیافت.
کمیسیون مذکور میافزاید:«ترکیه با حملات سنگین حزب پ.ک.ک روبرو شده است. اما این درحالی است که فشارهای ترکیه علیه کردها افزایش یافته و شماری زیادی از سیاستمداران عضو حزب صلح و دموکراسی, شهرداران و نمایندگان منتخب مردم کرد به زندان محکوم شدند. این امر تأثیری منفی بر روند دموکراسی در ترکیه و منطقه داشته است».
قتلعام کردها در روبوسکی
در این گزارش همچنین به مسئله قتلعام 34 شهروند روستایی کرد اشاره میکند که توسط جنگندههای ارتش ترکیه جان خود را از دست دادند. در ادامه میگوید:«فقدان تحقیقات لازم جهت آشکار شدن ابعاد این واقعه موجب لاینحل ماندن مسئله شد. مسئولیت آن به لحاظ سیاسی مورد بحث قرار نگرفت».
همچنین در گزارش کمیسیون نامبرده به محاکمات گسترده شهروندان کرد در چارچوب پرونده «ک.ج.ک» میپردازد و میگوید هزاران نفر به اتهامهای غیر اثبات شده «تروریستی» به زندان افکنده شدند.