تصویر

پروفسور بَزوان: کوردها باید برای این دوره آماده باشند

پروفسور نایف بزوان با بیان اینکه جامعه و سیاست کورد باید از نظر نظامی، فکری، راهبردی و گفتمانی برای دوره جدید آماده باشند، گفت: «کوردها این بار باید از حقوق خود برخوردار شوند.»

نایف بزوان

پروفسور دکتر نایف بزوان با اشاره به اینکه با پایان درگیری‌های ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل، خاورمیانه وارد یک فرآیند تحول ژئوپلیتیکی جدید شده است، خاطرنشان کرد که مسئله کورد در مرکز این تحول قرار گرفته است.

پروفسور نایف بزوان، دانشمند علوم سیاسی، در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF) اظهار داشت که عدم درگیری بین ایران و اسرائیل یک وضعیت موقتی است و بیشتر از یک آتش‌بس، ماهیت یک فرآیند بازسازی دارد.

پروفسور بزوان با این استدلال که رژیم ایران پس از این درگیری‌ها دیگر نمی‌تواند مرزهای سیاسی و طبیعی خود را مانند گذشته حفظ کند، خاطرنشان کرد که خاورمیانه وارد دوره جدیدی شده است.

«نقشه‌های ژئوپلیتیکی در حال تغییرند»

پروفسور بزوان با بیان اینکه رژیم ایران از زمان تاسیس خود با بزرگترین تهدیدات داخلی و خارجی مواجه شده است، گفت: «این مهمترین چالش پیش روی آن و بزرگترین خطر برای رژیم است. همچنین، از دیدگاه کوردها، می‌بینیم که سه رکن استاتوی (موقعیت) استعماری که از دهه ۱۹۲۰ به بعد، به‌ویژه با معاهده لوزان و توافقات مرزی، بر روی کوردستان بنا شده بود، اکنون متزلزل شده است. بنابراین، ما در فرآیندی حیاتی برای منطقه و نیز کوردستان قرار داریم. در حال گذر از یک فرآیند لرزش ژئوپلیتیکی هستیم.

ما در حال گذر از فرآیندی هستیم که احتمال تغییر رژیم‌ها و همچنین بازتعیین مرزها بسیار زیاد است. در واقع، مسئله کورد، با فروپاشی این استاتو قابل حل است. مسئله کورد، در ماهیت خود، با تغییر رژیم‌ها یا مرزها حل می‌شود. ما در حال تجربه چنین لحظه‌ای هستیم.»

«کوردستان در بطن این فرآیند است»

پروفسور بزوان با بیان اینکه این وضعیت قطعا بر سیاست و جامعه کورد تاثیر خواهد گذاشت، گفت: «در این فرآیند، هم سیاست و هم جامعه باید روی این مسئله تمرکز کنند که چه کارهایی باید انجام شود. فرآیند تغییر رژیم در ایران اکنون به سرعت وارد آن مسیر شده است. حتی اگر این تغییر ناگهانی و خشونت‌آمیز نباشد، اکنون وارد یک فرآیند قابل مشاهده شده است. در این چارچوب، برنامه‌ریزی‌های سیاسی و مواضع جدید در سطوح ملی و بین‌المللی در حال شکل‌گیری است. کوردستان نیز در آستانه این فرآیند است؛ حتی در بطن آن است.»

«یک سیاست متحد و موضع مشترک لازم است»

پروفسور نایف بزوان با یادآوری اینکه در تاریخ قرن بیستم، ظهور مسئله کورد همزمان با لحظات شکست ژئوپلیتیکی بوده است، اظهار داشت:

«اگر نتوانید یک سیاست متحد تولید کنید، یک موضع مشترک ایجاد نکنید، خود را در برابر دستکاری‌های راهبردی حفظ نکنید و ساختارهای تولید دانش، مکانیسم‌های تصمیم‌گیری راهبردی خود را در برابر ساختارهای گفتمانی یا قیم‌مآبانه ایجاد نکنید، فرآیند ژئوپلیتیکی که به نفع شما عمل می‌کند، پس از مدتی می‌تواند علیه شما عمل کند. اکنون در چنین لحظه‌ای قرار داریم. به عنوان جامعه و سیاست، باید برای این احتمالات آماده بود.

در وهله اول، باید یک سیاست متحد تولید شود. این سیاست متحد به معنای کنار گذاشتن اختلافات هر کس نیست؛ بلکه به معنای گردهم آمدن برای منافع مشترک، خواسته‌های آزادی و حق تعیین سرنوشت است. این امر مستلزم اتخاذ یک موضع مشترک، ترکیب قابلیت و توانمندی‌ها و توسعه یک راهبرد مشترک، چه در داخل مرزهای موجود و چه در خارج از آن، است.

واقعا زمانی برای از دست دادن نیست. جامعه و سیاست کورد باید از نظر نظامی، فکری، راهبردی و گفتمانی برای این دوره آماده باشند. زیرا تغییرات جدیدی در حال رخ دادن است، مرزها در حال تغییر هستند. کوردها این بار، به عنوان یک جامعه، نباید حقوق خود و الزامات حق تعیین سرنوشت را از دست بدهند.»