پروفسور ارترک: چهار کنفرانس کردها برای برقراری صلح حیاتی است

پروفسور ارترک: چهار کنفرانس کردها برای برقراری صلح حیاتی است

«پروفسور یاکن ارترک» از جمله کسانی است که به کنفرانس «صلح و دموکراسی» که قرار است در روزهای 25 و 26 می برگزار شود, دعوت شده. وی گفت که این کنفرانس برای تعیین راهکارهای صلح میان جوامع بسیار حیاتی است و افزود:«تصمیماتی که در این کنفرانس اخذ شود, می‌تواند همه جریانات و جناح‌ها را کنار هم آورد و صلح در همه حوزه‌های جوامع را گسترش دهد».

پروفسور یاکن ارترک, که به کنفرانس صلح و دموکراسی دعوت شده, در خصوص مسئله برگزاری کنفرانس‌ها و نیز عقب‌نشینی نیروهای گریلای ه.پ.گ با خبرگزاری فرات مصاحبه‌ای انجام داد.

ارترک تأکید کرد که خاموش شدن سلاح‌ها برای پیشبرد مرحله صلح بسیار مهم است و افزود:«کارهای مهم باید هم‌اکنون انجام شود. در سرآغاز باید صلح اجتماعی برقرار ساخت و در همه جا گسترش یابد. چراکه هنوز هم دو طرف کردها و دولت ترک دارای نگرانی‌ها, آلام و احساساتی خاص خود هستند».

وی گفت که نخست باید اعتماد به مرحله و به یکدیگر را میان انسان‌های این جامعه نیرومند ساخت. باید جامعه مجدد بازسازی شود. وی افزود:«باید همه جناح‌ها , جریانات و اقشار را در این مرحله سهیم ساخت. باید تمامی جامعه در این زمینه تلاش کنند. نه تنها کمیسیون عقلا و یا کمیسیون پارلمان باید تمامی سازمان‌های مدنی و اقشار و توده‌های جامعه‌ هم عملا در پیشبرد روند صلح مشارکت داده شوند.»

ارترک تصریح کرد که کنفرانس‌هایی که در آنکارا و آمد برگزار می‌شوند, جهت تعیین راهکارهای صلح بسیار مهم و حیاتی است. وی افزود:«امیدوارم که از جناح‌های مختلف در این کنفرانس شرکت کنند. تصمیمات این کنفرانس می‌تواند صلح را پایدار سازد. باید برنامه‌ریزی دقیقی صورت گیرد. از این مرحله به بعد صلح می‌تواند از آن همگان باشد که البته مرحله‌ای آسان نیست. بسیار دشوار خواهد بود. زیرا بسیاری اشخاص و طرف‌ها باید حساب عملکردهایشان را پس دهند. مجازات قتل‌عام‌گران, جنگ‌طلبان و بسیاری پروسدورهای دیگر از جمله این مسایل می‌باشد».

بدون حساب‌پس‌دادن صلح برقرار نمی‌شود

پروفسور ارترک در ادامه سخنان خود گفت:«پس از خاموش ساختن سلاح‌ها, باید مرحله  پس‌دادن حساب آغاز شود. این امر موجب پایداری صلح خواهد شد. آنهایی که از صلح ممانعت کرده و خلق‌ها را درگیر جنگ ساختند, نتوانستند به نتایجی برسند. نمونه بارز آن کشور کواتمالا است. در این کشور جنگ سی‌ ساله خاتمه یافت, اما امروزه همچنان مسایل جنگ موضوع بحث و جدل است».

پروفسور ارترک مسئله عقب‌نشینی نیروهای ه.پ.گ به خارج از مرزها را هم بسیار حیاتی دانست و گفت که این امر صداقت ه.پ.گ را نشان می‌دهد و موجب می‌شود که مراحل دیگر صلح بخوبی طی شود.