روند جدیدی که سال گذشته در ماه اکتبر با فراخوان دولت باغچلی، رئیس کل حزب حرکت ملیگرا، آغاز شد، با بحث و گفتگو ادامه دارد. هیئت امرالی اخیرا با رئیس جمهور طیب اردوغان دیدار کرد. پروین بولدان، عضو هیئت امرالی، در پاسخ به سوالات خبرگزاری فرات (ANF) در مورد این دیدار صحبت کرد.
*در بحثهای مربوط به این روند، دیدار با اردوغان مهم تلقی میشد. مشاهدات شما در مورد این دیدار با اردوغان چیست؟
آقای رئیس جمهور برای اولین بار هیئت امرالی را پذیرفتند. مدت طولانی بود که ما دیدار میکردیم. با احزاب سیاسی دیدار کردیم. جناب رئیس جمهور که شخصیتی است که باید در مرکز این کار باشد، در این موضوع بسیار دور ایستاده بود. در این مورد چیزی نگفته بود. بنابراین، همه منتظر بودند. این دیدار نیز وضعیت را روشن کرد. زیرا هیئت امرالی را پذیرفت و در این مورد دیدگاههای خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشتیم. او هم به نظرات ما گوش داد و هم در سطحی که پیشنهادات ما را در نظر میگیرد، از این روند حمایت کرد. در این مورد، ارادهای نیز نزد آنها وجود دارد. در مورد حمایت از این روند، ما میگوییم که عبدالله اوجالان اراده و تصمیمی نشان داده است. ما دیدیم که همین تصمیم در طرف حکومت نیز وجود دارد. از این نظر، دیداری تاریخی بود.
*در این دیدار صحبت شد که چرا اردوغان تاکنون در این موضوع دوری گزیده بود؟
ما دلیل این دوری را نپرسیدیم. او نیز چیزی نگفت. طبق تخمین ما، او میخواست روند پیشرفت را ببیند. به دلیل حوادث پس از روند ۲۰۱۵، نگرانی وجود داشت. برای اینکه همان اتفاق نیفتد، وقتی دید که روند میتواند پیش برود، در مرکز روند قرار گرفت. ما در این مورد صحبت نکردیم، اما پیشبینی ما به این شکل است.
*ما در چه مرحلهای از این روند قرار داریم؟ جدول زمانی وجود ندارد، اما ما در چه مرحلهای هستیم؟
جدول زمانی در دست ما نیست، اما آنچه باید انجام شود را همیشه بیان میکنیم. حکومت نیز از این آگاه است. در دیدارهای با آقای اوجالان یادداشتبرداری میشود، گزارش تهیه میشود. مقامات دولتی در این دیدار شرکت میکنند. به احتمال زیاد این دیدار به رئیس جمهور و حکومت گزارش داده میشود. این مسئلهای نیست که ناشناخته باشد یا برای اولین بار دیده شود. مشکلات زیادی وجود دارد، زمینههای مشکلدار زیادی وجود دارد. قوانین زیادی وجود دارد که باید تهیه شوند. به جای اینکه یک به یک به این موارد بپردازیم، گفتیم که باید زمینههای قانونی ایجاد شود. ما بیان کردیم که اعمال برخی تغییرات قانونی به این روند کمک خواهد کرد. در واقع، آنها نیز در این مورد نظر منفی ندارند. اما جزئیاتی وجود ندارد که چه خواهد شد.
*آیا تصمیم دیدار با وزیر دادگستری در دیدار با اردوغان گرفته شد؟
ما خودمان درخواست دیدار با وزیر دادگستری را کردیم. یعنی مسئلهای نیست که با رئیس جمهور در مورد آن صحبت شده باشد. بعدا در جلسه داخلی خود به این نتیجه رسیدیم که دیدار با وزیر دادگستری مهم خواهد بود.
*چرا عجله دارید؟
زیرا گامهایی وجود دارد که باید برداشته شود، قوانینی وجود دارد که باید تصویب شود. عناوین موضوعات زیادی وجود دارد. ما میخواهیم در مورد اینها صحبت کنیم، مشورت کنیم و در عین حال پیش برویم. زیرا اگر در مسیر صلح مشکلی وجود داشته باشد، چیزی وجود داشته باشد که بتواند آن را متوقف کند، باید اصلاح شود. برای جلوگیری از چنین حوادثی، مهم است.
*در مورد احتمال خرابکاری در این روند بسیار صحبت شده است. در مورد احتمال خرابکاری یا کودتا علیه این روند چه میخواهید بگویید؟
ما در جغرافیایی هستیم که خطرات در آن زیاد است. در سال ۲۰۱۵ نیز طرفدار این موضوع بودیم. این بار نیز برای اینکه همان سرنوشت تکرار نشود، برای اینکه روند شکست نخورد، باید این کار انجام شود. بنابراین، چیزهایی که باعث حادثه میشوند باید از بین بروند.
*اقدامات قیم، دستگیری شهردار استانبول اماماوغلو، حملات به طرفداران دموکراسی، بازداشتها و دستگیریها... آیا همه اینها به روند آسیب نمیرساند؟
باید قطعا گامهای دموکراتیک برداشته شود. بدون شک در این مورد نه تنها وزیر دادگستری، بلکه مسئولیت بزرگی بر عهده تمام محافل درگیر در روند و روسای کل احزاب اپوزیسیون نیز قرار دارد. مسئولیت بر عهده پارلمان است. پارلمان باید فورا وارد عمل شود. روسای کل احزاب سیاسی در این مورد باید بیشتر صحبت کنند. مشکلات زیادی وجود دارد. زندانها، اقدامات قیم، زندانیان بیمار؛ ما از مشکلات زیادی صحبت میکنیم. این مسئلهای نیست که فقط حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی) یا کوردها را نگران کند. مسئله ۸۵ میلیون نفر در ترکیه است. مسئله تمام احزاب سیاسی است. بنابراین، همه باید در این مورد تلاش کنند و رویکردی نشان دهند که به گامهای برداشته شده کمک کند. شاید این امر با دیدارهای ما ملموستر شود. به عنوان مثال، اگر دیدار با وزیر دادگستری به سرعت انجام شود، ممکن است مشورت کنیم و در مورد گامهای برداشته شده صحبت کنیم. آنها نظر خود را خواهند گفت، ما نیز نظر خود را خواهیم گفت. سپس با احزاب سیاسی و محافل مختلف نیز دیدار خواهیم کرد. رفتن به امرالی باید انجام شود، باید دیداری با آقای اوجالان صورت گیرد. گامهای برداشته شده در آنجا ملموس خواهد شد و اگر گامها به سرعت برداشته شوند، این روند باید ظرف چند ماه به پایان برسد.
*منظورتان از چند ماه چیست؟
به نظر من اگر تا ماه ژوئن گامها به سرعت برداشته شوند، این روند به پایان خواهد رسید.
*چه اتفاقی بیفتد این روند به اتمام میرسد؟
اگر قوانین تصویب شوند، پکک تصمیم به انحلال بگیرد، شرایط آن مناسب شود، کنگره تشکیل شود و تصمیم گرفته شود، در عین حال حکومت نیز آنچه را که باید انجام دهد، انجام دهد، قوانین به سرعت تصویب شوند، آنگاه ظرف چند ماه میتوان از اتمام این کار صحبت کرد.
*در مورد قوانینی که قرار است تصویب شوند، کاری از طرف شما انجام شده است؟
از طرف ما چنین کاری در حال انجام است. از طرف حکومت نیز کاری در حال انجام است، اما ما اکنون نمیتوانیم این را فاش کنیم.
*در مورد مبارزه دموکراسی چه میخواهید بگویید؟ آیا این روند مبارزه دموکراسی را به حاشیه خواهد راند؟ انتقاداتی در این مورد وجود دارد، چه میخواهید بگویید؟
ساختن و مبارزه برای جامعه دموکراتیک هرگز پایان نمییابد. در یک جا تمام شود، در جای دیگر آغاز خواهد شد. مبارزه همیشه ادامه خواهد داشت. برای تصویب قوانین مبارزه خواهد شد. برای برداشتن گامها مبارزه خواهد شد. علیه قتل زنان، قتل کودکان، حوادث قتلی مانند قتل نارین، علیه این ذهنیت و منفیگراییها مبارزه همیشه ادامه خواهد داشت. فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک، خود فراخوانی برای مبارزه است. اجتماعی کردن این امر، بخشی از مبارزه است. هیچ چیز به خودی خود محقق نمیشود. حملات به شهرداری استانبول قابل قبول نیست. همانطور که در جولمرگ قیم منصوب شد و ما به پا خاستیم، به همین ترتیب برای استانبول نیز همین موضع را نشان میدهیم. آنچه همه اینها را به سمت دموکراسی سوق میدهد، دموکراتیک شدن است. مبارزه برای دموکراسی است. وظیفه همه ما این است که همه اینها را از طریق روند دموکراسی به اجرا درآوریم.