“عراق دارای جایگاه قدرتمندی است و در مسئلهی صادرات نفت با ترکیه توافق نمیکند”
روزنامهی العرب چاپ لندن میگوید: “عراق دارای جایگاه قدرتمندی است و در مسئلهی صادرات نفت اقلیم کوردستان ممکن است با هیئت ترکیه توافق نکند”.
روزنامهی العرب چاپ لندن میگوید: “عراق دارای جایگاه قدرتمندی است و در مسئلهی صادرات نفت اقلیم کوردستان ممکن است با هیئت ترکیه توافق نکند”.
روزنامهی العرب چاپ لندن، امروز دوشنبه، گزارشی دربارهی موضع گفتگوهای عراق با هیئت ترکیه در رابطه با برسی مسئلهی از سرگیری صادرات نفت اقلیم کوردستان از طریق راه انقال نفت کرکوک-بندر جهان، منتشر کرد. به نظر این روزنامه، عراق از جایگاه قدرتمندی در گفتگوها برخوردار است و ممکن است هیچ توافقی با هیئت ترکیه داشته باشد.
امروز هیئت ترکیه وارد بغداد شد با هیئت اقلیم کوردستان و عراق در جلسه حضور دارند.
صادرات نفت اقلیم کوردستان پس رای دادگاه میانجیگر بینالمللی در پاریس در اواخر ماه مارس گذشته، متوقف شده است، این نشست در سطح وزرای نفت اقلیم کوردستان و عراق و ترکیه است.
آنها برای درخواستهای دولت ترکیه سر خم نخواهند کرد
براساس روزنامهی عربی، امروز عراق در این جلسه هیچ توافقی با هیئتی ترکیه انجام نمیدهد و اگر هیئت ترکیه بر توافق زوری از طریق تهدید اصرار داشته باشند، آنها قبول نخواهند کرد و برای خواستههای سر خم نخواهند کرد و به چند سناریوی جایگزین برای فروش نفت اقلیم کوردستان پناه خواهند برد که یکی از آنها زنده کردن راه انتقال نفت (کرکوک-بانیاس) است.دو آلترناتیو وجود دارد
قبلا، علی مشکور، عضو هیئت نفت و گاز و منابع طبیعی، به روزنامهی (الصباح) عراقی اعلام کرده بود که هیئتش دو پیشنهاد به حییان عبدالغنی، وزیر نفت حکومت فدرال، برای صادرات نفت اقلیم کوردستان ارائه دادهاند، که اولی شامل این است: “سهم نفت تولید شدهی اقلیم با سرپرستی کمپانیای (سومو) و از طریق لولهی انتقال نفت باشور به بازارهای جهانی صادر کند”.
برای آلترناتیو ترکیه، نفت را از طریق سوریه صادر میکنند
این پارلمانتار در ادامهی سخنانش پیشنهاد دوم را نیز مطرح کرد: “پیشنهاد دوم شامل شروع بازسازی و آماده کردن خط انتقال نفت عراق-بانیاس برای صادر کردن نفت تولید شدهی اقلیم، که از خاک سوریه عبور میکند”.
عراق یکی از این دو پیشنهاد را عملی میکند
مشکور با اشاره به لجبازی ترکیه و اجازه ندادن به صادر کردن نفت اقلیم به (الصباح) گفته است: “عراق تمامی تدابیر را برای صادر کردن نفت اقلیم از طریق خط انتقال کرکوک-جهان را در نظر میگیرد، اما اگر ترکیه بر موضع خود مصمم بود و تسلیم رای دادگاه میانجیگر بینالمللی پاریس نشد و بر مسدود کردن این خط انقال نفت که روزانه میلونها دولار به عراق خسارت میزند، اصرار ورزید، آن وقت عراق یکی از این دو پیشنهاد را عملی خواهد کرد”.
براساس روزنامهی (العرب)، این سخنان مشکور اشارهای برای این هستند که عراق قبل از گفتگوها هر نوع توافق و تهدید ترکیه را رد کرده است. گفتگوهای میان ترکیه و عراق برای مشخص کردن وضعیت نفت اقلیم، به دلیل انتخابات (۱۹-۵ /۲۸) ترکیه متوقف شد، اما ناظران بینالمللی فکر میکنند اهمالی ترکیە و امروز و فردا کردن ترکیە بە عراق و اقلیم دلیلش چیز دیگری است، آن هم این است که آن کشور میخواهد در قبال مبلغ پولی که به آن محکوم شده است، عراق را مجبور به توافق کند؛ از زیر آن در برود یا آن را به گردن اقلیم کوردستان بیاندازد، همچنین به دست آوردن شرط دیگری که آن هم خرید نفت با همان قیمتی که حکومت اقلیم کوردستان و حزب دمکرات کوردستان به ترکیه فروختهاند.
عراق خط انتقال نفت کرکوک-بانیاس را به کار میاندازد
ناظرین داخلی و خارجی بر این نظرند که این رفتار ترکیه شاید باعث تقویت موضع طرف عراقی وابسته به ایران هستند که عراق را به کار انداختن خط انتقال نفت کرکوک-بانیاس ترغیب کند.
اطلاعات در رابطه خط کرکوک-بندر بانیاس
خط انتقال کرکوک-بانیاس؛ از کرکوک شروع میشود تا به بندر بانیاس در استان لازقیهی سوریه ختم میشود، این خط پس از جنگ جهانی دوم و در سال ۱۹۵۲ از سوی کمپانیای (بریتش پترولیوم) بریتانیایی ساخته شد و زمان خود پول زیادی در آن سرمایە گذرای شده است.
به کار انداختن این خط برای رژیم سوریه با ارزش خواهد بود
اسیر الغریری، وزیر بازرگانی عراق ماه قبل اعلام کرد که در نشستی با فیراس حسن قدور، وزیر نفت و منابع طبیعی سوریه، در رابطه با تعمیر این خط گفتگو کردهاند، این وزیر عراقی به این اشاره کرده است که به کار انداختن این خط برای رژیم سوریه با ارزش خواهد بود به ویژه آنکه این کشور در بحران عمیق نبود نیرو بسر میبرد.
وزیر بازرگانی عراق: بر به کارانداختن خط کرکوک-بانیاس اصرار وجود دارد
غریری، در ادامهی سخنانش به این نیز اشاره کرده است که این خط برای عراق نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا هزینهی صادرات نفت عراق بسیار بالاست، بنابراین بر بکارانداختن این خط اصرار وجود دارد که هزینهی قسمتی که در خاک عراق است را حکومت بغداد و قسمت واقع در خاک سوریه را نیز حکومت دمشق بر عهده بگیرند.
با ایدهی احیای خط کرکوک-بانیاس موافق هستند
ناظران و کارشناسان در زمینهی انرژی بر این باورند که بحران صادرات نفت اقلیم کوردستان از طریق ترکیه روند بازسازی این خط لوله را تسریع خواهد کرد، به ویژه در شرایطی که نیروهای شیعه با خط لوله (بصره-عقبه) که در خاک اردن قرار میگیرد، مخالف هستند و با احیای و بازگشایی خط کرکوک - بانیاس موافقند.
عراق گامهای جدی برای احیای خط کرکوک-بانیاس برخواهد داشت
روزنامه العرب به نقل از کارشناسان به این نتیجه رسیده است اگر طرف عراقی امروز با هیئت ترکیهای برای از سرگیری صادرات نفت از اقلیم کوردستان موافقت کند، ایده احیای و فعال شدن مجدد خط کرکوک-بانیاس بدون تغییر باقی خواهد ماند و عراق عراق گامهای جدی برای احیای خط کرکوک-بانیاس برخواهد داشت.
با بازگشایی خط لوله عراق-سوریه، هزینه صادرات نفت کاهش مییابد
اقتصاددانان بر این باورند که بازگشایی خط لوله عراق-سوریه به طور قابل توجهی هزینه صادرات نفت از اقلیم کوردستان و منطقهی شمال عراق را کاهش میدهد، زیرا این خط لوله میتواند نفت شمال را در فاصله کوتاهی به دریای مرکزی برساند، شمال عراق نفت عظیمی دارد که پیشبینی میشود ذخایر آن ۱۳ میلیارد بشکه باشد و نفت ۱۲٪ کل ذخایر نفت عراق تخمین زده میشود.
صادرات نفت از طریق سوریه به جای ترکیه به نفع عراق است
بنابراین اگر هزینه صادرات این حجم از نفت از طریق خط لوله نفت کرکوک- بندر جهان و تمام شرایط و محدودیتهای اعمال شده از سوی ترکیه برای عراقیها در مقایسه با صادرات از طریق بندر بانیاس در واقع، اقتصاد عراق حجم عظیمی پول سود خواهد کرد.صادرات نفت از طریق سوریه مزایای دیگری برای عراق داردبه گفته مقامات، عراق با احیای خط لوله
کرکوک-بانیاس، یعنی استفاده از پالایشگاههای سوریه، سود دیگری به دست خواهد آورد، زیرا اکنون عراق مجبور است نفت را برای پالایش به کشورهای دورتر بفرستد و همچنین با راه اندازی مجدد خط لوله، تلاشهای عراق برای افزایش صادرات نفت انجام میشود. و خط لوله کرکوک بانیاس پتانسیل عظیمی برای صادرات نفت دارد و عراق قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ میزان صادرات نفت خود را به ۸ میلیون بشکه در روز برساند.