اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس جمهور پیشین ایران بار دیگر از وضعیت جاری در کشورش انتقاد کرده و گفته "گرچه افراطیون و باندبازان نتوانستند دلسوزان کشور اعم از مدیران کارآمد و علمای دلسوز و نیز دانشگاهیان فرهیخته را نابود کنند، اما آنان را متفرق و خانهنشین کردند."
سیاستمداران و رهبران ایران، در انتقادات خود معمولا از اشاره مستقیم به افراد خودداری می کنند اما با اشاراتی که در ادبیات سیاسی این کشور معنادار است، منظور خود را مشخص می کنند.
اشاره آقای هاشمی رفسنجانی به " افراطیون و باندبازان" می تواند طیفی از سیاستمداران و مقام های این کشور را در دولت و سایر نهادهای حکومت در بر بگیرد که در سال های اخیر به گفته او خواهان دوری آقای رفسنجانی از افراد و مراکز اصلی تصمیم ساز ایران بوده اند.
رئیس جمهور سابق ایران که زمانی از او به عنوان دومین مرد قدرتمند این کشور یاد می شد، گفته است وضع کنونی ایران "تا حدود زیادی ناشی از انزوای ناخواسته نخبگان کارآمد کشور است."
آقای هاشمی رفسنجانی این انتقادات را روز دوشنبه هفدهم مهر (هشتم سپتامبر) در دیدار با گروهی از دانشگاهیان مطرح کرده است.
او در سال های اخیر به عنوان امام جمعه موقت در نماز جمعه تهران حاضر نشده و ریاست مجلس خبرگان را که اختیار نصب و عزل رهبر را دارد از دست داده و به گفته خودش مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام که او ریاست آن را دارد، همانند گذشته مورد توجه قرار نمی گیرد.
علی خامنه ای، رهبر ایران، در اولین خطبه نماز جمعه تهران که پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ اقامه کرد، آقای هاشمی رفسنجانی را دوست پنجاه ساله خود خواند اما گفت که نظرش به نظر محمود احمدی نژاد نزدیکتر است.
آقای هاشمی رفسنجانی در دیدار اخیرش با گروهی از دانشگاهیان بار دیگر خواهان برگزاری "انتخابات آزاد" شده و گفته که "جرأت و شهامت پذیرش اشتباه و اصلاح ناکارآمدیها قدم اول اصلاح امور و برگشت به مسیر درست" است.