ظرف سه ماه گذشته 90 فعال سیاسی و فرهنگی و کارگری در مناطق مختلف کردستان توسط نیروهای امنیتی رژیم اسلامی بازداشت شده اند. این درحالی است که ایران به لحاظ اعدام, دارای رتبه دوم در جهان و رتبه اول در خاورمیانه است.
گزارشات مزبور نشان می دهند طی ماههای ژانویه، فوریه و مارس سال جاری میلادی، کردستان با ٩٠ مورد دستگیری، دارای بیشترین تعداد بازداشت شدگان در سراسر ایران بوده و در صدر مناطقی قرار گرفته که هدف سرکوب های دولتی واقع شده اند.
از طرفی دیگر همکنون بیش از 20 فعال سیاسی و مدنی کرد محکوم به اعدام هستند و بیش از 300 زندانی سیاسی کرد در سراسر زندانهای ایران زندانی هستند.
بر اساس آماری غیره رسمی درکل ایران بیشترین آمار زندانیان سیاسی و مدنی را کردها تشکیل میدهند.
از زمان به قدرت رسیدن جمهوری اسلامی نگاه امنیتی حاکمیت به کردها، کوچکترین حرکت فعالان مدنی کرد را جرم سیاسی تلقی میشود و همواره در این سالها کردها بیشترین فشارها را تحمل شدند.
در طول بیش از سه دهه گذشته اعدامهای سیاسی در کردستان متوقف نشد و تنها در این دو سال اخیر بیش از ده تن از فعالان سیاسی و حقوق بشری کرد اعدام شدند.
که از جمله فعالانی که در این چند سال اخیر اعدام شدند .
1. احسان فتاحیان 2. فصیح یاسمنی 3. فرزاد کمانگر 4. علی حیداریان 5 . فرهاد وکیلی 6 . شیرین علم هوی 7 . حسین خضری ، 8 .فرهاد تارم ، 9 . حکمت دمیر ، 10 . کیومرث محمدی 11. اسماعیل محمدی . 12 ساسان آلکنعان که این 12 نفر از فعالان کرد بودند که تنها به جرم عدالت خواهی اعدام شدند.
اعدامهای سیاسی در کردستان، تنها به تاریخ سیاسی ایران معاصر و استقرار حکومت جمهوری اسلامی محدود نمیشود اما بیشترین تعداد اعدامها در این دوره بوده است، نخستین اعدامهای کردستان در این دوران باز میگردد به ۵ شهریور ۱۳۵۸. پس از آن و تنها تا سال ۱۳۷۰، ۸۳۲ نفر در کردستان تیرباران شدند.
امروز پس از گذشت سه دهه از اسقرار حکومت جمهوری اسلامی در ایران، سیاست دولت مردان در کردستان همچنان اعدام است.
اسامی فعالان کرد محکوم به اعدام به شرح زیر است:
۱. حبيب الله لطيفی ، ۲. رشيد آخکندی ، ۳. مصطفی سليمی ، ۴. شيرکو معارفی ، ۵. سمکو خورشيدی ، ۶. سيروان نژاوی ، ۷. ابراهيم عيسيپور ، ۸. رزگار (حبيب) افشاری ، ۹. علی افشاری ، ۱۰. حبيب الله گلپری پور ، ۱۱. زانيار مرادی ، ۱۲. لقمان مرادی ، ۱۳. هوشنگ رضايی ، ۱۴. رضا اسماعيلی ، ۱۵. بهروز آلخانی ، ۱۶. سيد سامی حسينی ، ۱۷ . سيد جمال محمدی ، ۱۸. بختيار معماری ، ۱۹ منصور آروند ، ۲۰ ، سامان نسيم
رتبه دوم جهان و رتبه اول خاورمیانه
تازهترین گزارش سازمان عفو بین الملل نشان میدهد که تعداد اعدامهای سال ۲۰۱۲ میلادی در ایران چهار برابر اعدامها در عربستان سعودی بوده است.
بنا بر این گزارش، ۹۹ درصد اعدامهای منطقه خاورمیانه در چهار کشور اجرا میشود: ایران، عربستان سعودی، عراق و یمن.
در این کشورها مواردی از «کفر» و «لواط» گرفته تا تجاوز جنسی، قتل عمد و مبارزه مسلحانه با دولت میتواند مجازات اعدام را در پی داشته باشد.
عفو بین الملل میگوید که ایران از نظر تعداد اعدام، در خاورمیانه رتبه نخست و در دنیا پس از چین، با بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون جمعیت، مقام دوم را دارد.
بنا بر این گزارش، پس از چین و ایران، عراق، عربستان سعودی و آمریکا بیشترین اعدامها را داشتهاند.