تراژدی انسانی در مرز سمالکا در غرب کردستان/ آواره‌شدن دهها هزار شهروند کُرد

تراژدی انسانی در مرز سمالکا در غرب کردستان/ آواره‌شدن دهها هزار شهروند کُرد

هزاران شهروند کرد بخاطر جنگ داخلی سوریه خود را به پشت دروازه مرزی سمالکا که توسط حکومت اقلیم کردستان بسته شده, رسانده‌اند. هم‌اکنون هزاران نفر از روی پل شناور بر روی رودخانه دجله وارد اقلیم جنوب کردستان می‌شوند.

مشخص شد که در 4 روز گذشته 17 هزار نفر از دروازه مرزی وارد اقلیم کردستان شده و در کمپ‌های «کمیساریای عالی بین‌المللی پناهندگان» وابسته به سازمان ملل در استان‌های دهوک, هولیر و سلیمانی اسکان داده شدند.

هزاران نفر بخاطر تداوم جنگ داخلی سوریه طی چند هفته گذشته از شهرهای حلب, رقا, حمص و حسک به غرب کردستان پناهنده شدند و در آنجا هم با کمک «شورای عالی کرد» و «جنبش جامعه دموکراتیک» تا مدتی مدید بسر بردند. شورای عالی آنها را در مدارس اسکان داده و نیازهای اولیه آنها را برآورده ساخت. این پناهندگان هم‌اکنون وارد جنوب کردستان می‌شوند.

هزاران پناهنده کرد و عرب چندین هفته در شهرهای قامشلو, دیرک و تربسی غرب کردستان بسر بردند و پس از اینکه شنیدند که دروازه مرزی گشوده شده, طی 4 روز گذشته خود را به دروازه مرزی سمالکا رساندند.

حکومت اقلیم کردستان که تاکنون دروازه مرزی سمالکا را بروی پناهندگان بسته بود, در پی نارضایتی عمومی کردها مجبور شد که دروازه را بگشاید و هزاران پناهنده وارد اقلیمکردستان شدند و در کمپ‌های دهوک, هولیر و سمالکا که وابسته به کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل است, اسکان داده شدند. موج کوچ پناهندگان از روز پنج‌شنبه گذشته اغاز شد که همچنان ادامه دارد. گفته می‌شود که تاکنون 17 هزار نفر وارد اقلیم غرب کردستان شده‌اند.

ما با چندین تن از پناهندگان مصاحبه کردیم. آنها گفتند ما چندین هفته است در مدارس و یا در دشت‌های غرب کردستان در چادر بسر می بردیم. آنها افزودند:«گفتند دروازه مرزی گشوده شده, اما ما همه روزه به دروازه مرزی سمالکا می‌آییم و می‌بینم که همچنان بسته است. آخر سر خیل عظیمی از پناهندگان به دروازه مرزی سمالکا آمده و روی پل شناور بر روی رودخانه دجله رفتند, لذا حکومت اقلیم ناچار شد دروازه را باز کند».

گفته می‌شود که در حین ورود, پناهندگان با خشونت پیشمرگه‌ها روبرو شده‌اند. همچنین مدارک شناسایی آنها را ضبط کرده و یک برگه پناهندگی موقت مربوط به سازمان ملل به آنها داده‌اند.

مسئله جالب توجه این است که شماری از نیروهای پلیس یونیفورم‌های متعلق به کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل را بر تن کرده‌اند.

یکی از مأموران سازمان ملل که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری فرات گفت به مدت 4 روز است که در دروازه مرزی سمالکا بسر می برند و تلاش می کنند به پناهندگان کمک کنند.

وی گفت که کمک‌های انسانی از سوی سازمان ملل ارایه می‌شود و افزود:«هم‌اکنون در سه شهر مختلف کمپ‌هایی وجود دارد که پناهندگان در آن اسکان داده می شوند. تنها در کمپ دومز در دهوک 108 هزار نفر پناهنده بسر می‌برند و در 3 روز گذشته هم 17 هزار نفر دیگر وارد این کمپ ها شده‌اند. هنوز نمی‌دانیم که چند هزار نفر دیگر پناهنده به ما پناه می‌آورند».

شبکه تلویزیونی روداو طی انتشار گزارشی دروغین گفته بود که دروازه مرزی سمالکا بسته نیست و ادعاهای حزب پ.ی.د نادرست است, به همین دلیل هزاران نفر بسوی دروازه سمالکا حرکت کردند اما دیدند که دروازه مرزی بسته است. اجازه داده نشده که هزاران نفر هم وارد جنوب کردستان شوند.

دروازه مرزی سمالکا بخاطر ازدحام جمعیت پناهندگان برروی پل شناور بر روی رودخانه دجله, با نظارت سازمان ملل گشوده شد.