کمتر از یک سال به برگزاری انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران زمان مانده است. از این رو رفته رفته دسته بندی های سیاسی و رقبای شرکت کننده در انتخابات مشخص می شود.
این که اصولگرایان میدان دار اصلی این عرصه از رقابت ها هستند، مساله ای است که شکی در آن نمی رود. اما سوال در اینجا درباره جایگاه اصلاح طلبان در این انتخابات است.
از انتخابات دوره هفتم و ریاست جمهوری که به پیروزی محمد خاتمی اصلاح طلب انجامید، تا کنون اصلاح طلبان در همه دوره های ریاست جمهوری شرکت کرده اند.
پس از دوره اول ریاست خاتمی، حضور اصلاح طلبان در دور پیش انتخابات ریاست جمهوری، جدی بود و با تمام توان وارد عرصه رقابت با محمود احمدی نژاد رئیس جمهور کنونی شدند. میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو نامزد اصلاح طلبان در انتخابات بودند.
شرکت خاتمی عملا منجر به شکاف عمیقی در میان اصلاح طلبان شد؛ زیرا او بود که شرط های اصلاح طلبان را برای مشارکت در انتخابات مطرح کرده بود، آزادی همه زندانیان سیاسی، آزادی فعالیت احزاب و رسانه ها و برگزاری انتخابات آزاد، سالم و رقابتی، از جمله این شروط بود که مشارکت خاتمی در حالی صورت گرفت که هیچکدام از آنها محقق نشده بود.
در چنین فضایی اصلاح طلبان بار دیگر برای تعیین موضع خود در خصوص انتخابات آینده، تلاش هایی را آغاز کرده اند. برخی از آن ها بر عدم مشارکت در انتخابات اصرار دارند اما برخی دیگر در انتظارند تا ببینند فضا چگونه شکل می گیرد.
در این میان شخصیتی همچون خاتمی که خود را موظف به دفاع از نظام می داند و کشور را در خطر حمله خارجی می بیند به تکاپو افتاده است. در کنار مطرح شدن نام هایی همچون عارف معاون اول خاتمی در دومین دوره ریاست جمهوریش برای نامزدی در انتخابات، او دیدارهایی با برخی از شخصیت های اصلاح طلب آغاز کرده است.
آخرین این دیدارها با عبد الله نوری، وزیر کشور دولت اول خود بوده که به نظر می رسد این دیدار به منظور توافق بر سر کلیاتی صورت گرفته باشد.
بنا بر این گزارش ها، در این دیدار ضمن بررسی مسائل جاری کشور و تأکید مجدد بر لزوم تلاش برای برون رفت از وضعیت کنونی بر اساس قانون اساسی و احترام متقابل همه جریان ها و گروه ها به یکدیگر، این نکته تصریح شد که "گرچه در هر جمعی ممکن است شاهد افراط و تفریط در گوشه و کنار باشیم، ولی تمامی دلسوزان انقلاب و علاقمندان به این آب و خاک با هرگونه تهدید خارجی و فشار علیه ایران مخالف اند و دفاع از استقلال و تمامیت ارضی را وظیفه خود می دانند."
سید محمد خاتمی و عبدالله نوری در پایان این نشست تصریح کردند: "راه نقد و گفت و گو نباید بسته شود و مخالفان می توانند به جای دروغ و تهمت ها، منصفانه به نقد بپردازند و با منطق و استدلال از برداشت خود دفاع کنند" و به همگان توصیه نمودند که به هیچ وجه در دام حیله های تفرقه افکنان و دروغ پردازان نیفتند."