اوکراین: اجازه‌ی فرار ایران از مسئولیت انهدام هواپیمای اوکراینی را نمی‌دهیم

پس از اظهارات نماینده‌ی مجلس ایران در مورد انهدام هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط موشک‌های سپاه، وزیر امور خارجه‌ی اوکراین گفت، اجازه نمی‌دهیم ایران از مسئولیت انهدام این هواپیما فرار کند.

دیمیتری کوله‌با وزیر امور خارجه‌ی اوکراین روزسه شنبه ۱۹ فروردین اعلام کرد، کشورش به همراه شرکای بین‌المللی خود اجازه‌ی فرار ایران از مسئولیت این حادثه را نخواهند داد.

وی همچنین از ارسال نامه‌ای توسط سفارت کشورش در تهران به مقام‌های ایران برای توضیح در مورد سخنان نماینده‌ی مجلس ایران خبر داد.

حسن نوروزی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفته بود، "برای این هواپیما اهداف خاصی در ایران تعیین شده بود و به نظر من، نیروهای نظامی در این زمینه وظیفه خود را به خوبی انجام داده‌اند. بنابراین در این زمینه مواخذه و بازداشتی وجود نخواهد داشت."

وزیر خارجه‌ی اوکراین با تاکید بر تحویل جعبه‌های سیاه این هواپیما توسط مقام‌های ایرانی گفت، "اما ما به هیچ‌وجه اجازه نخواهیم داد که ایران از مسئولیت فاجعه‌ای که اتفاق افتاده است بپرهیزد. ما با آن‌ها کار خواهیم کرد که جعبه‌های سیاه را برگردانند تا در مورد معیارهای مسئولیت قانونی در زمینه آن‌چه که اتفاق افتاده توافق صورت گیرد."

وی تاکید کرد در این زمینه کشورش به تنهایی اقدام نخواهد کرد بلکه به همراه شرکای بین‌المللی خود و در درجه‌ی نخست کانادا کار خواهد کرد.

در همین زمینه وادیم پریستایکو معاون نخست وزیر اوکراین با انتشار یک پست تویتری اظهارات حسن نوروزی نماینده‌ی مجلس ایران در مورد درست بودن شلیک موشک‌های سپاه و عدم پیگرد قضایی خاطیان را "بی احترامی محض به جان قربانیان " اعلام کرد و خواستار توضیح فوری دولت ایران در این زمینه شد.

لازم به ذکر است روز دوشنبه یعنی یک روز پس از اظهارات حسن نوروزی سازمان قضایی نیروهای مسلح ایران سخنان نوروزی را رد کرده و از وی شکایت  قضایی کرد.

شکرالله بهرامی رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح سخنان نوروزی را خلاف حقایق و مستندات موجود اعلام کرد و گفت، چندین نفر احضار و یک نفر همچنان در بازداشت است.

صبح روز ۱٨ دیماه یک هواپیمای مسافر بری خط اوکراین توسط دو موشک سپاه هدف قرار گرفته و همه‌ی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.

علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران روز جمعه ٢٠ دی ١٣٩٨ در گفتگوی ویژه خبری در تلویزیون دولتی با تأکید بر اینکه روابط سازمان هواپیمایی با ساختارهای نظامی و غیرنظامی بر اساس قوانین ایکائو کاملا تعریف شده است اظهار کرده بود که در همان لحظه‌ای که هواپیمای تهران-کی‌یف با حادثه مواجه شد حدود ٩ فروند هواپیمای دیگر پیرامون فرودگاه خمینی در پرواز بوده‌اند و ده‌ها فروند هم در ارتفاع ٢۵ هزار پایی مشغول پرواز بوده‌اند. به این ترتیب اظهارات حسن نوروزی نشان می‌دهد که هواپیمای بوئینگ ٧٣٧ با قصد ترور سرنشینان و طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته از سوی سپاه پاسداران سرنگون شده است.

سپاه و سازمان و هواپیمایی و دولت ایران سه روز حقیقت را پنهان کردند و پس از انتشار ویدیوها و مستنداتی مجبور به اعتراف به این موضوع شدند.

در این هواپیما علاوه بر شهروندان ایرانی، افرادی با تابعیت کانادایی، اوکراینی، افغانستانی، بریتانیایی، سوئدی و آلمانی نیز حضور داشتند.