تلفات جنگ هند و پاکستان سنگین‌تر می‌شود

تنش بین هند و پاکستان صبح چهارشنبه به بمباران متقابل دو طرف و یک جنگ سنگین در بیست سال اخیر تبدیل شد. شمار قربانیان رو به افزایش است. همچنین نگرانی‌هایی در مورد جنایات جنگی وجود دارد.

ارتش هند در مرز پاکستان علیه «زیرساخت‌های تروریستی» حمله موشکی انجام داد و پاکستان نیز با توپخانه پاسخ داد. در این جنگ، دست‌کم ۲۶ نفر از طرف پاکستان و ۸ نفر از طرف هند جان باختند.

پاکستان: ما ۵ هواپیما را سرنگون کردیم

سخنگوی ارتش پاکستان اعلام کرد که ۵ هواپیمای هندی را سرنگون کرده‌اند که ۳ فروند آن جنگنده‌های رافال فرانسوی، یک فروند MiG29 و یک فروند SU بوده‌اند. وی همچنین اظهار داشت که یک پهپاد را نیز سرنگون کرده‌اند.

نیروهای هسته‌ای به حالت آماده‌باش درآمدند

دولت هند ادعا کرد که «هیچ یک از مراکز نظامی هند هدف آن‌ها نبوده است» و برای جلوگیری از یک جنگ بزرگ، «با مسئولیت‌پذیری جدی» عمل کرده‌اند. اما وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد که «این اقدامات غیرمسئولانه هند دو نیروی هسته‌ای را به آستانه جنگ کشانده است».

وزیر امور خارجه آمریکا، مارکو روبیو، تمام شب با وزرای امور خارجه هند و پاکستان گفتگو کرد و خواستار «گفتگو و مسئولیت‌پذیری» شد.

کاخ سفید خواستار عدم تشدید تنش در منطقه شد. چین نیز از هر دو کشور خواست از گام‌های «پیچیده‌کننده تنش» خودداری کنند. سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد که یک جنگ نظامی «پیامدهایی غیرقابل قبول برای جهان به همراه خواهد داشت».

آیا جنگ بر سر آب است؟

جنبه دیگر جنگ بر سر منابع آب است. نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، مدت کوتاهی قبل از آغاز جنگ بیانیه‌ای صادر کرد و اظهار داشت که رودخانه‌هایی که از خاک هند به پاکستان سرازیر می‌شوند، «از این پس برای منافع هند مورد استفاده قرار خواهند گرفت». این بیانیه به عنوان عقب‌نشینی از پیمان آب سند که در سال ۱۹۶۰ بین هند و پاکستان به امضا رسیده بود، تفسیر شد.

هند بلافاصله پس از حمله، مشارکت خود در این پیمان را به حالت تعلیق درآورد. پاکستان نیز هند را متهم کرد که با تغییر جریان رودخانه چناب، این پیمان را نقض کرده است. کارشناسان می‌گویند تهدید مودی به «قطع آب» در کوتاه مدت قابل اجرا نیست، اما بحران جدیدی بین دو کشور ایجاد می‌کند.