تصویر

گزارش کمیسیون اروپا درباره ترکیه تصویب شد

پارلمان اروپا، ترکیه را به انجام اصلاحات دموکراتیک، ارتقای استانداردهای حقوق بشری و رفتار بر اساس موازین حقوق بین‌الملل فراخواند.

گزارش کمیسیون اروپا درباره وضعیت ترکیه در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، در مجمع عمومی پارلمان اروپا تصویب شد. این گزارش با ۳۶۷ رأی مثبت، ۷۴ رأی منفی و ۱۸۸ رأی ممتنع تصویب شد. گزارش مذکور در جهت‌دهی به نحوه تعامل سیاسی پارلمان اروپا با ترکیه حایز اهمیت زیادی است.

در این گزارش صراحتا به انسداد روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اشاره شده و از ترکیه به دلیل دور شدن از اصول حاکمیت قانون، استقلال قوه قضاییه و فشار به جامعه مدنی انتقاد شد. پارلمان اروپا، ترکیه را به انجام اصلاحات دموکراتیک، ارتقای استانداردهای حقوق بشری و رفتار بر اساس قوانین بین‌المللی فراخواند.

در ادامه گزارش تاکید شد که عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا با شرایط فعلی امکان ندارد و پیشنهاد تجدیدنظر در روابط اتحادیه اروپا و ترکیه مطرح شد.

ترکیه به جای چاره‌یابی، سیاست‌های امنیتی را اعمال می‌کند

یکی از ابعاد جالب توجه این گزارش، ارزیابی مسئله کورد و برخورد ترکیه با روند صلح بود. پارلمان اروپا ضمن اشاره به فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک رهبر آپو، از سیاست‌های امنیتی ترکیه به دلیل نادیده گرفتن این فراخوان تاریخی و فرصت‌های چاره‌یابی انتقاد کرد. در این گزارش اعلام شد که پس از پایان روند چاره‌یابی در ترکیه، اقدامات ظالمانه علیه جامعه عمیق‌تر گشته و عرصه دموکراتیک نیز محدودتر شده است.

حملات برون مرزی ناآرامی‌ها را در منطقه افزایش می‌دهد

در بخش دیگری از گزارش به حملات و سیاست‌های ترکیه علیه شمال و شرق سوریه اشاره شده و اعلام شد که حملات برون مرزی ترکیه ناآرامی‌ها را در منطقه افزایش داده و از منظر حقوق بین‌الملل اشکالاتی دارد. گزارش اعلام کرد که هدف حمله قرار گرفتن تجربیات خودمدیریتی دموکراتیک روژاوا به صلح در منطقه لطمه می‌زند.

اراده نمایندگان منتخب غصب می‌شود

فشارها علیه حزب دموکراتیک خلق‌ها (ه‌د‌پ)، زندانی شدن نمایندگان پارلمان و انتصاب قیم برای شهرداری ها، از مهم‌ترین مسائل مطرح شده در این گزارش بودند. اعلام شد که چنین مداخلاتی دموکراسی محلی را تضعیف نموده، اراده نمایندگان منتخب را غصب کرده و تکثر را از میان برداشته است.

حملات به حقوق و آزادی‌ها

در این گزارش فشارها علیه روزنامه‌نگاران، آکادمیسین‌ها، مدافعین حقوق بشر و مکانیسم‌های اعمال کنترل بر رسانه‌ها، به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. پارلمان اروپا بر ضرورت اصلاح حقوق و آزادی‌های اساسی بر مبنای موازین جهانی تاکید کرد.

پارلمان اروپا بر اساس ارزیابی‌های ارائه شده در این گزارش، پیشنهاد داد که در مناسبات با ترکیه تجدیدنظر شود و ایجاد همکاری استراتژیک بر مبنای اصول را در دستور کار خود قرار داد.