تولای حاتم‌اوغوللاری: هنوز گام و اراده‌ای شایسته این فراخوان ندیده‌ایم

تولای حاتم‌اوغوللاری، رئیس مشترک دم پارتی، اظهار داشت که علیرغم گذشت ۲ ماه از فراخوان رهبر آپو، هنوز «گام و اراده‌ای شایسته این فراخوان» ندیده‌اند.

تولای حاتم‌اوغوللاری، رئیس مشترک حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی)، در نشست هفتگی فراکسیون حزب خود در مجلس، تحولات روز را ارزیابی کرد. تولای حاتم‌اوغوللاری با اشاره به تحولات جهان و خاورمیانه گفت که تنش‌های ناشی از تجارت به «جنگ‌های تجاری» تبدیل شده و این امر خطر جدی جنگ منطقه‌ای را به همراه دارد.

تولای حاتم‌اوغوللاری اظهار داشت که زمینه جنگ و درگیری‌های بسیار بزرگتری در خاورمیانه در حال آماده شدن است و گفت: «ایران در مرکز این تصویر قرار دارد. می‌توان گفت که جنگ به سمت ایران گسترش می‌یابد. ایران که در عراق، یمن و سوریه نفوذ دارد، باید قطعا به خواسته‌های مردم گوش دهد. ایران با انکار کوردها، بلوچ‌ها و زنان نمی‌تواند به نتیجه‌ای دست یابد.»

تولای حاتم‌اوغوللاری گفت که در سوریه مردم و باورداشت‌ها نادیده گرفته می‌شوند و در قانون اساسی جدید نه کوردها، نه علویان و نه زنان وجود ندارند. تولای حاتم‌اوغوللاری اظهار داشت که قتل‌عام علویان در سوریه ادامه دارد، آنها از سرزمین‌های خود رانده می‌شوند و از دولت ترکیه و همه دولت‌ها خواست تا برای پایان دادن به این قتل‌عام‌ها اقدام کنند.

در ادامه، تولای حاتم‌اوغوللاری به «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک» رهبر آپو اشاره کرد و گفت که حکومت نقش خود را در قبال این فراخوان به خوبی ایفا نکرده است. تولای حاتم‌اوغوللاری ادامه داد: «این فراخوان تاریخی، فراخوانی برای زندگی دموکراتیک و عادلانه ۸۵ میلیون شهروند بود. همچنین این فراخوان، دعوتی به جامعه دموکراتیک بود. اما هر چه حکومت روح این فراخوان را نادیده بگیرد و اگر گام‌های لازم برداشته نشود، راه جامعه دموکراتیک نیز باز نخواهد شد. هیچ سیاست حقوقی و قانونی که نادیده گرفته شود، مشروع نیست و به جامعه و صلح آسیب می‌رساند. برای صلحی پایدار، نیاز به تحولی دموکراتیک وجود دارد. صلح با دموکراسی محقق می‌شود. در این روند، گام‌های مهمی وجود دارد که باید برداشته شوند. یکی از مهم‌ترین آنها این است که مسئولیت بر عهده دولت و حکومت است. دیگری نیز بر عهده همه ماست. اگر دست به دست هم دهیم، می‌توانیم تغییر و تحول بزرگی در این میهن ایجاد کنیم.

زنان گرامی، صلح برای ما بسیار مهم است. یکی از دستور کارهای اصلی ماست. ما زنان در برابر ذهنیت مردسالار جنگ‌طلب ایستاده‌ایم و بر صلح اصرار داریم. خشونت، تجاوز، فقر، بیکاری و استثمار ناشی از جنگ بیشترین تاثیر را بر ما زنان می‌گذارد. همه ما دیدیم که زنان ایزدی ربوده‌شده توسط تبهکاران، دختران ایزدی چگونه ربوده و فروخته شدند. حتی در وسط آنکارا فروخته شدند. همین اتفاق امروز علیه زنان علوی عرب رخ می‌دهد. در قرن بیست و یکم، دختران و زنان در بازارها فروخته می‌شوند. در برابر اینها، ما زنان با شعار ژن، ژیان، آزادی تا آخر مبارزه خواهیم کرد.

۶ ماه از روند صلح و دموکراتیک که در ماه اکتبر آغاز شد و در ۲۷ فوریه با فراخوان تاریخی آقای اوجالان به اوج رسید، گذشت. در این ۶ ماه، ما از آسیا تا اقیانوسیه، از اروپا تا هر نقطه جهان سفر کردیم و هیئت‌های ما کشورهای مختلف را مطلع کردند. هیئت‌های ما این روند را توضیح داده و مورد بحث قرار دادند. ما در چهار گوشه ترکیه نیز سفر کردیم و با نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر دیدار و گفتگو کردیم و روند را توضیح دادیم. ما اکنون نیز با مشارکت ده‌ها هزار داوطلب خانه به خانه می‌گردیم. برای مناطقی که نتوانستیم به آنها دسترسی پیدا کنیم، میلیون‌ها نامه ارسال خواهیم کرد و جلسات آنلاین برگزار خواهیم کرد.

در نتیجه تمام این تلاش‌ها، به این باور رسیده‌ایم که جامعه خواهان صلح است. همه برای این امر آماده‌اند. می‌خواهند فورا صلح برقرار شود. همه از صمیم قلب از این روند حمایت می‌کنند. اخیرا آقای اردوغان و هیئت ما دیدار کردند. این دیدار مثبت بود. انتظار ما این است که این دیدار وسیله‌ای برای تسریع روند صلح و یافتن راه‌حل باشد. فرصت تاریخی بزرگی در دست داریم.

اما باید صریح صحبت کنیم، ۲ ماه گذشت اما هنوز گام و اراده‌ای شایسته این فراخوان ندیده‌ایم. جامعه به وضوح صحبت می‌کند و می‌گوید چرا حکومت گام برنمی‌دارد. می‌گوید چرا این روند یک‌طرفه ادامه دارد و غیره. ما نیز از حکومت می‌پرسیم؛ در شرایطی که انزوا ادامه دارد، هیچ گام ملموسی برداشته نمی‌شود، اقدامات ضد دموکراتیک در حال اجراست و انتصاب قیم‌ها ادامه دارد، چه پاسخی به مردم بدهیم؟ این امر با ایجاد شرایط کار و آزادی ارتباط برای آقای اوجالان، با تصویب قانونی در مجلس برای خلع سلاح و با ارائه پیش‌نویس قانون تحول دموکراتیک امکان‌پذیر است.

اپوزیسیون امروز از این روند حمایت می‌کند و با راه‌حل همراه است. این یک امر تاریخی است. برای اولین بار در ترکیه چنین حمایت گسترده‌ای از صلح و راه‌حل صورت می‌گیرد. درخواست من از حزب اصلی اپوزیسیون و دیگر احزاب این است؛ صلح، مسئله مشترک ترکیه است. هر چه شود، نباید از صلح و راه‌حل دست بکشیم. نکته دیگر اینکه می‌خواهم بگویم؛ از آنجا که ما در مورد راه‌حل و صلح صحبت می‌کنیم، کسی نگوید که اقدامات قیم‌ها را فراموش کرده‌ایم. در مورد وان می‌پرسم؛ چرا قیم‌ها مهد‌کودک‌ها را تعطیل می‌کنند؟»