هیئت بین‌المللی زنان برای ناگهان آکارسل با سازمان ملل متحد دیدار کرد

یک هیئت بین‌المللی زنان به پیشاهنگی ت‌ژ‌ک-‌اروپا، آکادمی ژنئولوژی و ابتکار عدالت برای ناگهان آکارسل با گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد مجازات غیرقانونی یا خودسرانه، گیهان ایندراگوپتا، ملاقات کرد و خواستار توقف جرایم ارتکابی توسط دولت ترکیه شد.

در اولین سالگرد قتل ناگهان آکارسل در مقابل خانه وی در سلیمانیه، نشستی با گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مجازات غیرقانونی یا خودسرانه، گیهان ایندراگوپتا برگزار شد.

جنبش زنان کورد-اروپا (ت‌ژک-اروپا)، آکادمی ژنئولوژی و ابتکار عدالت برای ناگهان آکارسل نامه‌ای را با امضای صدها فعال، سیاستمدار، روزنامه‌نگار و نویسنده در جریان دیدار خود با گزارشگر سازمان ملل ارائه کردند.

هیئتی که با گزارشگر ملاقات کرد شامل رئیس مشترک و مدیر مشترک بنیاد دانیل میتران، آگنس گلفیر، سارا مارکا فعال مرکز ژنئولوژی بروکسل، سلطان شافاک و اوزلم اوزتورک از فعالان جنبش زنان کورد-سوئیس بود.

این هیئت در بیانیه خود پس از این دیدار خاطرنشان کرد که یک سال از قتل ناگهان آکارسل می‌گذرد و این عاملان تاکنون پاسخگو نبوده‌اند.

این هیئت اظهار داشت که نامه امضا شده توسط ۳۱۲ فرد و سازمان زنان در ۵۱ کشور را به گیهان ایندراگوپتا، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد مجازات‌های غیرقانونی یا خودسرانه تحویل داده‌اند تا به دبیر کل سازمان ملل، آنتونیو گوترش داده شود.

نامه سرگشاده به عموم بین‌المللی

ابتکار عدالت برای ناگهان آکارسل در نامه سرگشاده خود به افکار عمومی بین‌المللی خواستار محاکمه و محکومیت مسئولین قتل ناگهان آکارسل و تمامی قتل‌های سیاسی شد.

این نامه با صدها امضا به ویژه برای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل، چارلز میشل رئیس شورای اروپا و محمد شیعه السودانی نخست وزیر عراق ارسال خواهد شد.

در این نامه یادآور شده است که ناگهان آکارسل، دانشگاهی، نویسنده، روزنامه‌نگار زن کورد و مدافع حقوق زنان، یک سال پیش در ۴ اکتبر ۲۰۲۲ هنگام خروج از خانه خود در شهر سلیمانیه، وابسته به حکومت فدرالی، به قتل رسید. مدیریت باشور کوردستان خاطرنشان شد که با وجود گذشت یک سال از ترور، قاتل ناگهان آکارسل هنوز محاکمه نشده و اقدامات سیاسی و قانونی لازم برای جلوگیری از قتل‌های سیاسی انجام نشده است.

این ابتکار با بیان اینکه مظنون قاتل، شهروند ترکیه‌ای به نام اسماعیل پکر است که در حین فرار به شهر هولیر دستگیر شد، و افزود: در بیانیه‌ای که علی رضا گونَی، کنسول عراق دولت ترکیه به مطبوعات ارائه کرد، وی به زبان دیپلماتیک اعتراف کرد که قاتل توسط میت (سازمان جاسوسی ترکیه) تعیین شده است. با این حال، تاکنون هیچ اقدام قانونی برای محاکمه این جنایتکار یا روشن کردن نیروهای سیاسی پشت این قتل صورت نگرفته است. نه دولت اقلیم کوردستان و نه مقامات عراقی هیچ تلاشی برای محکوم کردن قاتل و نیروهای پشت سر او یا روشن کردن این قتل غیرقانونی انجام نداده‌اند.

در نامه‌ای که توسط ۳۱۵ زن از تمامی گروه‌های حرفه‌ای از سراسر جهان امضا شده است، سازمان ملل و همه نهادهای مربوطه به اقدام فوری دعوت شده‌اند.

این ابتکار با فراخوان نهادهای بین‌المللی به اقدامات مؤثر و فوری، خواسته‌های خود را به شرح زیر برشمرد:

• محاکمه و محکومیت مسئولین قتل ناگهان آکارسل و تمامی قتل‌های سیاسی

• بستن حریم هوایی عراق و سوریه به روی هواپیماهای جنگی و پهپادهای دولت ترکیه

• فشار بر دولت ترکیه برای توقف حملات غیرقانونی خود به مناطق کوردستان در داخل مرزهای عراق، سوریه، ایران و ترکیه، جایی که مردم کوردستان در آن زندگی می‌کنند، سیاست اشغالگری آن، و قتل‌های سیستماتیک زنان و مدافعان حقوق بشر.

• اطمینان از محاکمه اردوغان و دولت عدالت و توسعه در چارچوب قوانین بین‌المللی برای جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و جنایت علیه زنان و مردم.

نامه‌هایی به نهادهای سازمان ملل در بسیاری از شهرها داده خواهد شد

این نامه به نهادهای سازمان ملل در بیروت، قامشلو، مخمور و استراسبورگ و همچنین ژنو تحویل داده خواهد شد.

علاوه بر این، در تاریخ ۴ اکتبر، نشستی در ژنو با گوردیپ سانگه، رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR) - اداره عملیات میدانی و همکاری‌های فنی، وزارت خاورمیانه و شمال آفریقا، برگزار خواهد شد و همین نامه داده خواهد شد.

برخی از امضاکنندگان عبارتند از:

آگنس گلفیر، رئیس بنیاد دانیل میتراند و مدیر مشترک، مادر نورا کورتیناس پلازا د مایو، خبرنگاران بدون مرز، انجمن زنان انقلابی افغانستان (راوا)، شهردار بارسلون آدا کولائو، آدریانا گوزمان آرویو، نماینده سابق سوئد، آمینه کاکوبوه، اقتصاددان استرالیایی و جامعه شناس آریل ساله، رهبر زنان بومی گواتمالا و مدافع حقوق بشر آئورو لولیتا چاوز ایکساکویک، نویسنده و آکادمیک باشور کوردستان، چومان هردی، مدرس و کارشناس تاریخ شفاهی دکتر پروین نوری عارف، نویسنده بریتانیایی و رئیس خواهران سیاهپوست ساوت هال، راهیلا گوپتا، فعال فمینیست آرژانتینی کلودیا کورل، کونی لدسما از طرف اتحادیه بین‌المللی زنان (IWA)، روزنامه‌نگار آمریکایی، دبی بوکچین، رئیس بنیاد توسعه گاندی آفریقای جنوبی، الا گاندی، ماریا د ژسوس مارتینز، سخنگوی حقوق بومیان ماریچوی، مکزیک، نویسنده و آکادمیسین ایرانی، پروفسور شهرزاد مجاب.