نقض حقوق زنان در ایران در عرصه موسیقی و هنر

اتفاقی که این روزها برای اغلب کنسرت های موسیقی می افتد نشان از نقض حقوق زنان از سوی نظامی ایران دارد.

اتفاقی که این روزها برای اغلب کنسرت های موسیقی می افتد نشان از نقض حقوق زنان از سوی نظامی ایران دارد.

حمید رضا نوربخش مدیر عامل خانه موسیقی در نشست های ماهیانه با انتقاد از عملکرد دولت در این عرصه گفته که در این یکسال و اندی، روحانی نه تنها به وعده هایش در رابطه با موسیقی عمل نکرده بلکه رکورد لغو کنسرت در 8 سال احمدی نژاد را هم شکسته است.

مردمی که بلیت خریده اند تا دقیقه نود تکلیفشان مشخص نیست و نهاد هایی که مساله موسیقی از نظر قانونی هیچ ربطی به آنها ندارد، در این حیطه دخالت می کنند.

او با بحرانی خواندن وضعیت موسیقی در ایران مجوز صادر شده از سوی دولت برای برگزاری کنسرت ها را بی اعتبار دانسته چرا که ظاهرا علیرغم این مجوزها، لحظات آخر ورق برمی گردد.

لغو کنسرت ها تنها معضل این روزهای هنرمندان نیست. خبرها از گوشه و کنار ایران حکایت از حذف بیش از پیش زنان از عرصه موسیقی دارد و این اعمال محدودیت ها تنها به صدای زنان بسنده نکرده و نوازندگی آنها را هم با محدودیت مواجه کرده است.

 زنان که در ایران از حضور در ورزشگاه ها منع می شوند، با تفکیک جنسیتی در محل کار مواجه هستند، بسیاری از حقوقشان تنها به دلیل زن بودن نقض می شود و صدایشان هم تنها برای همجنس هایشان مجاز است، حالا حتی حق حضور در گروه های موسیقی به عنوان نوازنده را هم ندارند و وزارت ارشاد در برابر سلب این حق سکوت کرده.

یکی از این موارد در کنسرت ارکستر سازهای بادی تهران به خوانندگی "عالیم قاسم‌اف" خواننده معروف جمهوری آذربایجان روی داد.

در سومین شب اجرای این کنسرت در که در ماه گذشته برگزار شد، دختر این خواننده‌ی اهل کشور آذربایجان که در دو شب قبل به همراه پدر همسرایی می کرد به روی صحنه نیامد، کنسرت با یک ساعت تاخیر شروع شد، پدر "فرقانه قاسم‌‌اف" علت عدم حضور او را "خستگی صدا" عنوان کرد و فرقانه ترجیج داد در این خصوص چیزی نگوید.

 اتفاق غیرمنتظره مشابهی هم در کنسرت سالار عقیلی در شاندیز مشهد روی داد. "

 حریر شریعت‌زاده" نوازنده دف این کنسرت و همسر سالار عقیلی، بعد از اجرای یک قطعه از صحنه پایین آورده شد در حالی که مدیر برنامه های عقیلی تاکید کرده بود این کنسرت تمام مجوزهای لازم را دارا بوده است.

 در حالی که بسیاری از فعالان حقوق زنان پس از روی دادن چنین اقدامی توقع داشتند "دیگر هنرمندان" در این کنسرت به احترام حریر شریعت‌زاده و در اعتراض به توهین آشکار به زنان هنرمند میبایست از ادامه امتناع می کردند اما محمد رضا کرمانی مدیر برنامه های عقیلی در این رابطه گفت به خاطر اینکه فضای کنسرت به هم نخورد و مردم از موسیقی اصیل ایرانی لذت ببرند، کنسرت را هر طور شده بعد از این ماجرا هم ادامه داده اند و سالار عقیلی در این رابطه گفت: به احترام مردم کنسرت مشهد را لغو نکردم.

 مدیرعامل خانه موسیقی در بخش دیگری از سخنانش به این موضوع هم اشاره کرده و با انتقاد از تلاش برای حذف زنان ار عرصه موسیقی گفته است: تا امروز صدای بانوان مشکل ساز بود که می گفتند خانم ها حق ندارند بخوانند.

 حالا کم کم می گویند خانم ها حق ندارند ساز بزنند. الان در چند استان که قبلا یکی بود و امروز به حدود 12 استان رسیده به این صورت است که اگر در گروهی یک نوازنده خانم باشد، یا مجوز نمی دهند یا می گویند آن خانم نوازنده باید حذف شود.

نوربخش مسئولیت این امر را متوجه دستگاه فرهنگی کشور دانست و تاکید کرد نیمی از جمعیت جامعه هنرمندان خانم های با صلاحیتی هستند که در برخی از رشته ها جایگزین برای آنها وجود ندارد. چطور می توانیم این بخش مهم و عظیم موسیقی را حذف کنیم؟

او در نهایت این دو پرسش را مطرح کرد که " نهادهای غیر مرتبط چه حقی دارند که دخالت کنند؟" و "وزارت ارشاد و دولت چه کاره هستند؟ " .

برخی فعالان عرصه موسیقی این نوع برخورد را سازمان یافته می دانند در حالی که برخی دیگر آن را در گروی سلیقه شخصی افراد، خودسرانه تعبیر کرده اند.

پیش از این وزیر ارشاد علی جنتی در اظهار نظری عنوان کرده بود که طبق نظر مراجع اگر صدای تک‌خوان‌ها موجب مفسده نباشد ایرادی ندارد که بلافاصله با واکنش های تندی مواجه شد.

در این میان، جدی ترین اعتراض از سوی آیت‌الله مکارم شیرازی بود که بدون اشاره به فرد خاصی گفت این افراد، جسور شده‌اند!

واکنش های هنرمندان ایرانی داخل و خارج از کشور به این موضوع نشان از عمق نگرانی طیفی از جامعه دارد که از گذشته تا کنون با چالش های زیادی روبرو بوده اند.