زنان فرهنگها و ادیان و باورها را به نسلهای دیگر منتقل میکنند
پانل اول "کنفرانس زنان ادیان و جوامع مختلف بهمناسبت سالروز قتلعام شنگال" ادامه دارد و در آن به نقش زنان در میان خلقها و جوامع و اعتقادات کهن پرداخته شد.
پانل اول "کنفرانس زنان ادیان و جوامع مختلف بهمناسبت سالروز قتلعام شنگال" ادامه دارد و در آن به نقش زنان در میان خلقها و جوامع و اعتقادات کهن پرداخته شد.
صبح امروز در شهر سلیمانیه بهمناسبت نهمین سالیاد قتلعام ایزدیان در شنگال کنفرانس "زنان ادیان و جوامع مختلف" آغاز شد و پانل اول آن برگزار میشود.
پانل اول با عنوان " نقش زنان در میان خلقها و جوامع و اعتقادات کهن، قتلعام و سیاست نابودسازی زنان، چرا در نسلکشیها زنان بیشترین صدمه را دیدهاند؟ دلایل و اهداف قتلعام زنان چیست؟" درحال برگزاری است و شهین محمد آن را سرپرستی میکند.
سوهام شنگالی سخنگوی کمیته روابط تاژه در سخنانش به نقش مؤثر زنان در انتقال و حفظ فرهنگ و باورها از یک نسل به نسل دیگر پرداخت. لذا همواره هدف حملاتند. زنان ایزدی با بزرگترین قتلعامها روبرو شدهاند زیرا دین آن در تاریخ ماندگار شده است. دین ایزدی بهدلیل مقاومت و پیکار زنان ایزدی با وجود همه قتلعامهای صورت گرفته؛ پابرجا مانده است. لذا پس از قتلعام بار ۷۴ام زنان بیشتر متوجه شدند که با سازمانیابی و اتحاد میتوانند به جنایات علیه خود پایان دهند و حالا خودمدیریتی شنگال و ارتش زنان شنگال- یژش را دارند و از مواضع خود عقب نمینشینند.
به مشکلات کوردهای فیلی پرداخته شد
اسراء محمد عضو سازمان کوردهای فیلی برای حقوق بشر، به تاریخ فیلیها پرداخت که در اصل پیلی بوده و چون در زبان عربی حرف "پ" نیست به فیلی تبدیل شده است. کوردهای فیلی همواره ناچار به مهاجرت شدهاند. در ایران توسط رضاشاه اخراج شده و انکار شدند. وی افزود: حکومت عراق فیلیها را نسلکشی کرد؛ در سالهای دهه ۱۹۶۰ چندین بار مجبور به مهاجرت و خروج از عراق شدهاند. اما سال ۱۹۸۰ فاجعه اصلی رخ داد که در آن دولت عراق کوردهای فیلی را بهبهانه ایرانیبودن اخراج کرد؛ هرچند در آن زمان اقتصاد عراق در دست کوردهای فیلی بود.
اسراء محمد از مشکلات فیلیها گفت که در ایران و عراق بهعنوان شهروند درجه دوم حساب میشوند و این نیز سبب شده که از حق تحصیل و کارکردن محروم شوند. شناسنامههایشان نیز فرق دارد و هرجا میروند با داشتن یک شماره بر مدارک شناسایی خود متمایز میشوند.
دکتر نازدار قدرت فعال کاکهای نیز در آغاز صحبتهایش از همکاری و همدردی مابین کاکهایها با مردم شنگال گفت. درباره زنان کاکهای گفت: آنان همواره در حفظ دین خود نقش داشتهاند و حالا نیز با پوشیدن و حفظ لباس و پوشش فرهنگی خود و حفظکردن موسیقی دینی خود درحال تلاشند. وی افزود: ما زنان پیرو ادیان مختلف باید باهم کار کنیم تا مانع از نابودی ادیان خود شویم و در صلح زندگی کنیم.
کنفرانس با پانل دوم با موضوع "چگونه زنان از خاکستر، خود و خلقها را از نو میسازند و نقش زنان در ایجاد یک سیستم دموکراتیک و معاصر" ادامه دارد.