۲۰۰ روز است که هیچ اطلاعی از روزنامهنگار سلیمان احمد دریافت نشده است
۲۰۰ روز پیش نیروهای آسایش حزب دمکرات کوردستان سلیمان احمد روزنامهنگار را ربودند. از آن روز تاکنون هیچ اطلاعی از سلیمان احمد دریافت نشده است.
۲۰۰ روز پیش نیروهای آسایش حزب دمکرات کوردستان سلیمان احمد روزنامهنگار را ربودند. از آن روز تاکنون هیچ اطلاعی از سلیمان احمد دریافت نشده است.
سلیمان احمد روزنامهنگار و سردبیر بخش عربی روژنیوز، در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۲۳ به دیدار خانوادهاش در محله شیخ مقصود در حلب رفت. احمد در ۲۵ اکتبر میخواست از دروازه پیشخابور (سِمالکا) وارد اقلیم فدرال کوردستان شود. اما نیروهای حزب دمکرات کوردستان او را ربودند و ۲۰۰ روز است که از او خبری در دست نیست.
سلیمان احمد در منطقه جندریس عفرین به دنیا آمد و در آنجا بزرگ شد. سلیمان احمد که متولد ۱۹۹۲ است، در میان ۹ خواهر و برادر کوچکترین عضو خانواده است. سلیمان که از دانشگاه البعث در حمص فارغالتحصیل شده بود، با شروع ناآرامیها در سوریه به عفرین بازگشت؛ جایی که در آن متولد و بزرگ شده بود. روزنامهنگار سلیمان احمد، که در سال ۲۰۱۲ به مطبوعات آزاد پیوست، به تلاش و فداکاری در مطبوعات آزاد شناخته میشود، همانگونه که در خانوادهاش نیز همینطور بود. سلیمان احمد از نزدیک شاهد مقاومت خلق در برابر حمله اشغالگرانه دولت اشغالگر ترکیه بود که در ۲۰ ژانویه ۲۰۱۸ علیه خاک عفرین آغاز شد. او به مانند خلق، عزم مقاومت در برابر حملات اشغالگرانه دولت ترکیه را داشت و لحظه به لحظه این مقاومت را با جهانیان در میان میگذاشت. او لحظهای عکاسی را در نواحی مقاومت رها نکرد. سلیمان همیشه حقیقت را دنبال کرد و صدای خلق عفرین شد. سلیمان احمد که بیباکانه کشتار دولت اشغالگر ترکیه را دنبال میکرد، به خوبی توانست وحشیگری آنها را افشا کند. به کمک او، از یک سو حملات دولت اشغالگر ترکیه و از سوی دیگر حقیقت خلق مبارز در مطبوعات منعکس شد. زمانش که فرا رسید، فریاد خلق خود را به جهانیان رساند؛ زمانش که فرا رسید، درد خلق را تا استخوان خود احساس کرد.
خاکی که او در آن متولد و بزرگ شد، اشغال شده بود؛ با وجود اینکه خلق و خانوادهاش با این قتلعام مواجه شدند، او بدون تردید در مقابل دولت اشغالگر ترکیه ایستاد. او شاهد مقاومت ۵۸ روزه عفرین بود و تا آخرین لحظه به عنوان خبرنگار خلق خود را رها نکرد. او اکنون یکی از مبارزان و قهرمانان مقاومت در برابر حملات اشغالگرانه دولت ترکیه است و خبرنگار جنگی داغترین لحظات جنگ است. او یک کورد اهل عفرین است که سرزمین محل تولد و بزرگ شدنش غارت شده است. آوارهای است که به زور از وطن خود بیرون شده و روزنامهنگاری است که مقاومت خلقش را به جهانیان گزارش میدهد. سلیمان احمد که حقیقت را دنبال میکرد پس از ۵۸ روز مجبور به ترک عفرین همراه با خلقش شد. سلیمان روزنامهنگاری که خانه، زیتون و مزارعش مورد اشغال قرار گرفته بود، لحظه به لحظه ظلم، غارت و ویرانی در عفرین را دنبال میکرد.
سلیمان احمد به مدت ۵ سال ادیتور سرویس عربی روژنیوز بود. او در ۱ اکتبر ۲۰۲۳ برای دیدار با خانواده خود به حلب رفت. وی در ۲۵ اکتبر ۲۰۲۳ هنگام بازگشت از روژاوا به باشور کوردستان توسط نیروهای پدک در دروازه مرزی پیشخابور ربوده شد.
پدک خود اعتراف کرد
پس از گذشت ۶ روز از ناپدید شدن سلیمان احمد، آسایش دهوک وابسته به حزب دمکرات کوردستان با صدور بیانیهای ادعاهای بیاساس و دور از واقعیت را به اشتراک گذاشت و مدعی شد که سلیمان احمد ارتباطی با روزنامهنگاری ندارد. آنها در این بیانیه اعتراف کردند که سلیمان احمد را ربوده و او را به مجازات تهدید کردند.
قانون را اجرا نمیکنند
پس از اطلاع از انتقال سلیمان احمد به شهر دهوک، وکلای وی به اداره آسایش عمومی دهوک مراجعه کردند. اگرچه به طور غیررسمی پذیرفته شده بود که سلیمان احمد در دست آنهاست، اما به او اجازه ملاقات با وکلایش را ندادند. در این مورد، دادگاه دهوک تصمیم گرفت که وکیل با سلیمان احمد ملاقات کند. با این تصمیم رسما پذیرفته شد که سلیمان احمد در زندان است. اما وکلایی که با این تصمیم به اداره کل دهوک رفته بودند، اجازه ملاقات با سلیمان احمد را پیدا نکردند. سپس وکلا مطلع شدند که سلیمان احمد در یکی از زندانهای غیررسمی پاراستن، که سازمان اطلاعاتی حزب دمکرات کوردستان است، نگهداری میشود.
درخواست وکلایی که در ۲۹ آوریل برای ملاقات با موکل خود به زندان عمومی آسایش دهوک رفته بودند رد شد. وکلای کانون وکلا تا کنون بیش از ۱۰ درخواست ارائه کردهاند ولی هنوز پاسخ مثبتی دریافت نکردهاند.
خواستار آزادی فوری شدند
اداره خودمدیریتی در ۲۹ ژانویه بیانیهای صادر کرده و اعلام کرد که سلیمان احمد باید فوراً آزاد شود. در این بیانیه همچنین آمده است: «سلیمان احمد شهروند ماست، او بدون دلیل دستگیر شد. ما اعلام میکنیم که این روشها خلاف تمام ارزشهای اخلاقی و قانونی است و آن را به شدت محکوم میکنیم. رویکرد منفی پدک اوضاع را تشدید میکند.
ما از حزب دمکرات کوردستان میخواهیم که وضعیت سلامتی سلیمان احمد را به خانواده وی اطلاع داده و فوراً او را آزاد کند. ما از همه نهادهای رسانهای و نهادهای قانونی میخواهیم که به وظایف خود عمل کنند و وضعیت روزنامهنگار شمال و شرق سوریه را که بیدلیل دستگیر شده است، آشکار کنند.»
پدک مسئول امنیت جان اوست
خبرگزاری روژنیوز نیز در بیانیهای اعلام کرد: «ما ادعاهای بیاساس اداره کل دهوک حزب دمکرات کوردستان را که در تلاش برای توجیه ربوده شدن سلیمان احمد است، رد میکنیم. ما شاهد هستیم که چگونه پدک از مطبوعات آزاد و روزنامهنگاران آزاد میترسد. حزب دمکرات کوردستان میخواهد در این شرایط و همچنین در مورد زندانیان بهدینان افکار عمومی را فریب دهد و برای روزنامهنگار سلیمان احمد حکم زندان سنگینی صادر کند. حزب دمکرات کوردستان باید فوراً در مورد سرنوشت سلیمان احمد اظهار نظر کند و رفیق ما باید فوراً آزاد شود. ما حزب دمکرات کوردستان را مسئول امنیت جان سلیمان احمد میدانیم.»
درخواست از سازمان ملل
در ۲۸ دسامبر ۲۰۲۳، روژنیوز در مورد ربوده شدن سلیمان احمد نامهای به سازمان ملل متحد ارسال کرد. در این نامه آمده است که ودات حسین خبرنگار روژنیوز که توسط پدک ربوده شده بود، ۷ سال پیش با شکنجه به قتل رسیده است. با اینکه ۷ سال از قتل ودات حسین میگذرد هنوز قاتلان دستگیر و مجازات نشدهاند.
در ۱۲ آوریل، کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ) برای اطلاع از سرنوشت سلیمان احمد که توسط حزب دمکرات کوردستان ربوده شده بود، درخواستی به کمیته «ناپدیدشدگان اجباری» سازمان ملل متحد ارسال کرد.
جایزه مطبوعاتی
انجمن مطبوعات آزاد (یرآ) در چارچوب جایزه روزنامهنگاری کوردی شهید مظلوم باگوک که هر ساله اهدا میکند، جایزه مطبوعاتی خود را به سلیمان احمد که ۲۰۰ روز توسط حزب دمکرات کوردستان ربوده شده است، اهدا کرد. جایزه مطبوعاتی امسال به مناسبت صد و بیست و ششمین سالگرد روزنامهنگاری کوردی با برگزاری مراسمی در شهر قامشلو در روژاوا اعطا شد و این جایزه برای خانواده سلیمان احمد که در محله شیخ مقصود در حلب هستند ارسال شد.