آمد شاهو: پ‌ک‌ک از مسئله کورد، آزادی و دموکراسی صیانت می‌کند

آمد شاهو گفت: «پ‌ک‌ک نه تنها بر خلق کورد تاثیرگذار بوده بلکه بر تمام مردم جهان نیز تاثیر داشته و موجب یک انقلاب انسانی شده است و اثباتگر این انقلاب؛ کمپین "آزادی برای اوجالان و حل سیاسی مسئله کورد" است.»

بخش دوم از گفتگوی آمد شاهو، عضو مجلس حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) با خبرگزاری فرات (ANF) ، درباره کمپین بین‌المللی «آزادی برای اوجالان، حل سیاسی مسئله کورد»، روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان و ۴۵مین سالگرد تاسیس پ‌ک‌ک به‌شرح زیر است:

- کمپین آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد توسط دوستان خلق کورد، دانشگاهیان و مبارزان آزادی در ۷۴ مرکز جهان راه‌اندازی شد و تا کنون ادامه دارد. می‌خواهیم بدانیم اهمیت این کمپین چیست؟ تفاوت آن با کمپین‌ها و فعالیت‌هایی که در گذشته انجام می‌شد در چیست؟

راه‌اندازی این کمپین در ۱۰ اکتبر پس از سالگرد  توطئه بین‌المللی علیه رهبر آپو، توسط دوستان آزادیخواه خلق کورد، فعالیتی معنادار، تاریخی و هماهنگ است. زیرا همانطور که قبلاً اشاره کردیم دموکراسی بدون عمل به دست نمی‌آید. به دلیل کردار پ‌ک‌ک روز به روز بیشتر در جهان گسترش می‌یابد و فرصت دمکراتیزه شدن منطقه را فراهم می‌کند. بنابراین مقاومتی که پ‌ک‌ک در منطقه انجام می‌دهد نه تنها کوردستان را متاثر کرده، بلکه بر بشریت نیز تأثیر گذاشته است. نگرش دموکراتیک پ‌ک‌ک باعث شده است که بسیاری از مردم امروز مسئولانه عمل کنند و کمپینی را تحت عنوان  «آزادی جسمانی برای رهبر آپو و راه حل سیاسی برای مسئله کورد» را راه‌اندازی کنند. این کمپین می‌تواند مسئولیت ما به عنوان خلق کورد را افزایش دهد. این بدان معناست که نقش و مسئولیتی تاریخی را بر دوش ما می‌گذارد و در عین حال در چهل و ششمین سالگرد تاسیس پ‌ک‌ک هستیم و این کارزار مصادف با سال جدید مبارزات پ‌ک‌ک است. اما با استفاده از تجربه چهل و پنجمین سالگرد پ‌ک‌ک می‌توان مبارزه مدرنی را آغاز کرد.

پیامدهای تاسیس پ‌ک‌ک برای مردم کورد و خلق‌های آزادیخواه چه بود که رهبر آپو هدف حمله اشغالگران قرار گرفت و ترس و اضطراب را در دل مخالفان خلق کورد ایجاد کرد که برای نابودی دستاوردهای کوردستان توطئه کردند. 

بدیهی است که این ایده می‌تواند راه حلی برای همه مسائل باقی مانده در منطقه به ویژه مسئله زنان و مسئله کورد باشد. بنابراین، این توطئه بار دیگر به معنای انکار وجود کوردها است. یعنی پاکسازی خلق کورد بار دیگر بر سر میز اشغالگران قرار گرفته است. بنابراین، امروز پ‌ک‌ک به حزبی تبدیل شده است که این سیاست را نمی‌پذیرد و صیانت از مسئله کورد، آزادی و دموکراسی را به عهده می‌گیرد. بر همین اساس در منطقه فعال است و برای آن مبارزه می‌کند و در این راه فداکاری‌های زیادی کرده و قربانیان بسیاری داده است.

بنابراین در سالگرد تولد پ‌ک‌ک این کمپین می‌تواند معنادارتر شود. معنای آن چیست؟ امروز شاهد هستیم بسیاری از روشنفکران، دانشگاهیان، فیلسوفان، احزاب چپ، آزادیخواهان و نمایندگان پارلمان در سرتاسر جهان موضع‌گیری می‌کنند. این مواضع مایه خرسندی و افتخار مردم کورد است، زیرا نشان می‌دهد که آزادی رهبر آپو آزادی ما نیز هست. چرا چنین می‌گویند؟ چون دموکراسی و آزادی در قفس نظام دولتی است. یعنی دموکراسی مدام مورد تهدید قرار می‌گیرد و فرصت عمل به آن داده نمی‌شود، زیرا در جایی که ذهنیت دولت حاکم باشد، آزادی و دموکراسی وجود نخواهد داشت. یعنی تا زمانی که زنان برده هستند، به نام آزادی و دموکراسی نمی‌توان به چیزی دست یافت. لذا این خلق‌ها این موضوع را به خوبی احساس کرده‌اند. لذا کلید حل مسائل را با آشنایی با اندیشه‌های رهبر آپو می‌بینند. بنابراین، نظام ملت دموکراتیک می‌تواند کلید حل مسائل خاورمیانه باشد. می‌تواند کلید حل مسائل فلسطین و اسرائیل، مسئله کوردها و کشورهای عربی، دولت فارس، دولت ترکیه، دولت‌های سرمایه‌داری باشد. به عبارت دیگر، از طریق نظام ملت دموکراتیک و ایجاد کنفدرالیسم دموکراتیک می‌توان صلح و ثبات را در منطقه برقرار کرد. البته این امر بدون آزادی جسمانی رهبر آپو محقق نمی‌شود، زیرا اگر از دموکراسی و صلح صحبت کنیم، در حالی که رهبر آپو در زندان باشد، اساساً این واقعیت را نفی می‌کند. نفی وجود ملتی است که امروز با نابودی فرهنگی و سیاسی مواجه است. از حملات و اشغالگری داعش گرفته تا اقدامات دولت فاشیست ترکیه و رژیم اشغالگر ایران، ثابت می‌کند که تهدیدی جدی علیه خلق کورد وجود دارد. برای اینکه خلق کورد مطمئن شوند، اولین شرط حل مسئله خلق کورد و خلق‌های آزادیخواه این است که رهبر آپو از نظر جسمانی آزاد باشد و طرف حل این مسئله شود و از این طریق می‌توان راه حلی اساسی و دائمی یافت.

پ‌ک‌ک دارای یک سیستم دموکراتیک است

- در این کمپین زنان و جوانان اولین کسانی هستند که صیانت از این کمپین را به عهده می‌گیرند، نقش و وظیفه زنان و جوانان را در این کمپین چگونه ارزیابی می‌کنید؟

رهبر آپو تعریفی دارد که می‌گوید: «ما از جوانی شروع کردیم و با جوانی پیروز خواهیم شد.» او همچنین درباره زنان می‌گوید: «جامعه آزاد نخواهد بود مگر اینکه زنان آزاد باشند». این دو تعریف ماهیت کمپین هستند. به عبارت دیگر، امروز زنان و جوانان آزادی خود را به آزادی رهبر آپو پیوند زده‌اند. رهبر آپو از ابتدای مبارزات خود برای آزادی زنان، صلح و دموکراسی در امرالی مبارزه کرده است.

رهبر آپو در هر مرحله با تعریف و فلسفه جدیدی سعی در تغییر یک ذهنیت به ویژه ذهنیت مردسالاری داشته است و در جنبش آپویی امروز بر این اساس مبارزات بی‌وقفه ای انجام می‌شود. این فلسفه به زنان این امید را داده است که پ‌ک‌ک دارای یک سیستم دموکراتیک است. این می‌تواند به یک الگوی دموکراتیک برای کل جامعه تبدیل شود. به همین دلیل است که امروزه زنان در سراسر جهان به پ‌ک‌ک روی آورده‌اند. زیرا رهبر آپو می‌خواهد یک نظام دموکراتیک به رهبری زنان و جوانان بسازد. امروز زنان و جوانان در پ‌ک‌ک جان خود را برای استقرار یک نظام دموکراتیک در جامعه فدا می‌کنند. آنها شب و روز برای تغییر، انقلاب فکری و وجدانی مبارزه می‌کنند.

این کمپین نشان داد که مسئله زنان، مسئله کورد و مسئله رهبر آپو از هم جدا نیستند. زیرا هر کدام از اینها یک مسئله ذهنی، وجدانی، اخلاقی و فلسفی است. بنابراین، رهبر آپو امروز سیستم کنفدرالیسم دموکراتیک را ابداع کرده است. او گفت که سردمداران این نظام زنان و جوانان هستند. زیرا زنان و جوانان در این نظام دارای هویت و اراده می‌شوند. یعنی زنان و جوانان به شیوه‌ی خود در این سیستم شرکت می‌کنند. از این رو رهبر آپو یک کنفدرالیسم دموکراتیک جوانان و یک کنفدرالیسم دموکراتیک زنان را اعلام کرد تا زنان و جوانان با رنگ و صدای خود در این نظام گنجانده شوند. بنابراین، ما به وضوح می‌بینیم که زنان و جوانان این کمپین را در سطح جهانی رهبری می‌کنند. به همین منظور کنفرانس جهانی جوانان برای صیانت از رهبر آپو برگزار شد. این اثر خود را در مبارزه آزادی در جهان به جای گذاشت. این نشان دهنده رشد و گسترش پ‌ک‌ک است.

برای اینکه رهبر آپو امروز آزادی جسمانی خود را به دست آورد و مسئله کورد حل شود، زنان و جوانان پرچم پیشاهنگی را در انقلاب به دوش کشیده‌اند. به خصوص در جبهه‌های جنگ از زاپ تا گاره و آواشین شاهد این هستیم که زنان و جوانان انقلاب را رهبری می‌کنند و عاشقانه با اشغالگران می‌جنگند و هر روز عملیات‌های  بی‌سابقه‌ای را ثبت می‌کنند. این البته به خاطر آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد است.

در ایران و روژهلات کوردستان شاهد بودیم که زنان و جوانان در انقلاب  «ژن، ژیان، آزادی» پیشقدم شدند. به خصوص دانشجویان و دانش‌آموزان دبیرستان پرچمداران انقلاب بودند. چرا این اتفاق افتاد؟ شکی نیست که زنان و جوانان، امروز آزادی رهبر آپو را آزادی خود می‌دانند. آنها گسترش الگوی رهبر آپو را گسترش آزادی، دموکراسی و با اراده شدن خود می‌دانند. من معتقدم هر انقلاب و قیامی که در منطقه به پا می‌شود، با اندیشه‌های رهبر آپو شعله‌ور خواهد شد. این مرگ و نابودی اشغالگری، ظلم و ذهنیت مردسالاری است.

مبارزات برای آزادی جسمانی رهبر آپو، موج انقلاب  «ژن، ژیان، آزادی» را به کوردستان بازگرداند

- کمپین آزادی رهبر آپو و حل مسئله کورد چه ربطی به انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» دارد؟

کمپین آزادی جسمانی رهبر آپو، حل مسئله کورد و انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» به هم مرتبط هستند. زیرا این انقلاب سال اول خود را پشت سر گذاشت و ما وارد دومین سال آن می‌شویم. این کمپین نیز در ماه اکتبر اعلام شده است. از چه راه‌هایی می‌توانیم آنها را به هم وصل کنیم؟ البته انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» به طور ناگهانی به وجود نیامد، بلکه دارای پیشینه تاریخی مبارزاتی است. زنان به ویژه در تاریخ ایران پیوسته با ذهنیت مردسالاری و حکومت مواجه بوده‌اند. در عین حال، نفوذ جنبش کورد به رهبری زنان در نیم قرن اخیر بر جنبش زنان در داخل ایران تأثیر گذاشته و تا به امروز ادامه دارد. به ویژه شهادت ژینا امینی کاتالیزور انقلاب شد. اساساً انقلاب دارای یک پیشینه فکری و پارادایم است که با فلسفه «ژن، ژیان، آزادی» برآورد می‌شود. در این انقلاب، زنان با یک پارادایم با رژیم اشغالگر ایران مبارزه کردند، زیرا آن پارادایم در روژاوا با انقلاب شمال و شرق سوریه با فلسفه «ژن، ژیان، آزادی» علیه داعش مبارزه کرد و داعش را شکست داد و به ذهنیت سیاه داعش پایان داد و این انقلاب خلق‌های جهان را تحت تأثیر قرار داد و امید بشریت را روشن کرد.

در ایران نیز همین مسئله تکرار شد و یک بار دیگر فلسفه «ژن، ژیان، آزادی » دوباره سر بر آورد و همه آن را پذیرفتند. به ویژه زنان به این فلسفه و پارادایم روی آوردند و با عشق و علاقه به موفقیت آن کمک کردند. این امر ذهنیت منجمد اشغالگر ایرانی را تکه تکه کرد و حس آزادی را زنده کرد. به ویژه شعاری متولد شد که همه آن را وجود و اراده خود می‌دانستند. زیرا در آن فلسفه رویاها و تخیلات خود را می‌یافتند. زیرا در مدت کوتاهی در داخل ایران و بین زنان و جوامع عرب، بلوچ، آذری، کورد، فارس، مازنی و همه جوامع داخل ایران وحدت ایجاد کرد. یعنی با یک ذهنیت مشترک در یک جغرافیای مشترک، یک موضع مشترک در برابر ذهنیت مردسالاری رژیم، با فلسفه «ژن، ژیان، آزادی» ایجاد شد.

لذا این وحدت، روحیه و جسارت جامعه را افزایش داد. یعنی موج آن اتحاد حلقه به حلقه پخش شد. موجی که سراسر خاورمیانه و جهان را فرا گرفت. زیرا انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» تبدیل به یک انقلاب جهانی شد. بنابراین صدای این موج انقلاب به خاورمیانه و کوردستان بازگشت. زیرا مبارزان آزادی، چپها، سوسیالیست‌ها ، دمکرات‌ها و افراد مشهور جهان به محصولات این انقلاب علاقه‌مند بودند. منبع نیرو و انرژی این انقلاب کیست و کجاست؟ البته منشأ آن امرالی است. رهبر آپو است. لذا این افراد و احزاب گرد هم آمدند و کمپینی به نام آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد را اعلام کردند. آنها با این کمپین اعتقاد و حمایت خود را از پارادایم جامعه دموکراتیک، محیط زیست و آزادی زنان ابراز کردند. زیرا این پارادایم به یک پارادایم جهانی تبدیل شده است. بدین ترتیب صدا و تصویر آن به کوردستان بازگشت. بنابراین، این کمپین مسئولیت خلق کورد را برای ادامه مبارزات خود افزایش می‌دهد. به عبارت دیگر نشان می‌دهد که خلق کورد دمکراتیک سازی ایران، ترکیه، عراق، سوریه، خاورمیانه و حتی دمکراتیک شدن جهان را رهبری می‌کنند. این نشان می‌دهد که پروژه کنفدرالیسم کوردستان، کنفدرالیسم خاورمیانه و کنفدرالیسم جهانی رهبر آپو، راه حلی کامل برای مشکلات منطقه است.

تا زمانی که انزوای تحمیلی بر رهبر آپو شکسته نشود، انزوا علیه انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» برداشته نخواهد شد.

- نقش خلق کورد در روژهلات کوردستان را برای دستیابی به آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به نظر من مسائل مهمی در دین و اعتقادات مطرح می‌شود. تا فرد به وظایف و مسئولیت‌های خود عمل کند. فرد برای رسیدن به معشوق و هدف خود باید بدون نام در خدمت و تلاش برای هدف خود باشد. یعنی رنج کشیدن و اعمال نیک. خلق کورد برای رسیدن به اهداف و امیدهای خود باید شبانه روز تلاش کنند. زیرا آن کمپین یعنی انجام کار و فعالیت. بنابراین در چهل و ششمین سالگرد تاسیس پ‌ک‌ک باید دست به کار شویم و با کمپین آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد در مبارزه شرکت کنیم. هدف اصلی هر فرد آزادیخواه باید آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد باشد. اگر هدف ما این نباشد، به راه حل اساسی نمی‌رسیم و اشغالگری علیه ما پایان نمی‌یابد. به پایان رساندن سیاست اعدام، دستگیری، کشتار کولبران، کشتار زنان، قتل جوانان، فقر، مهاجرت و فرار مغزها با موفقیت این کمپین تضمین خواهد شد. زیرا این کمپین اساساً آزادی خلق کورد و خلق‌های آزادیخواه را تضمین خواهد کرد. برای این کمپین، من معتقدم که زنان، جوانان، دانشگاهیان، نمایندگان مجلس، وکلا، کارگران، سازمان‌های جامعه مدنی، سازمان‌های حقوق بشری به وظایف تاریخی، اخلاقی و وجدانی خود عمل کرده و با توجه به فرصت‌های خود به شیوه‌ای دموکراتیک در این کمپین شرکت خواهند کرد. اهمیت این مرحله هر فرد کورد و آزادی‌خواه را وادار می‌کند تا زندگی روزمره خود را با این کمپین آغاز کند، زیرا به روح هر فرد و جامعه‌ای تبدیل می‌شود.

اگر آن کمپین موفق شود، روح تحت کنترل ما خواهد بود. یعنی نظام حکومتی کشور تحت کنترل خود جامعه است. اقتصاد، آموزش، امنیت و همه ابعاد زندگی تحت کنترل خود جامعه است. امیدواریم خلق کورد در روژهلات کوردستان کمپین آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئله کورد را راه‌اندازی کنند تا از دستاوردهای انقلاب و از اشتیاق و روحیه مردم جهان صیانت کنند.

مهم این است که خلق کورد به مسئولیت تاریخی خود عمل کنند تا از این طریق دیگر خلق‌های ایران را تحت تأثیر قرار دهند. دومین سالگرد انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» باید در این کمپین آغاز شود. اگر تداوم انقلاب بر اساس این کارزار باشد، مبارزه زنان و خلق‌ها برای رسیدن به هدف کوتاه مدت بوده و اهداف زودتر محقق خواهد شد. به همین ترتیب، بارقه آن انقلاب باید دوباره بدرخشد و آن روح دوباره ظاهر شود. با عملی کردن این موضوع، هیچکس نمی‌تواند بگوید که انقلاب تمام شده است و همه این شایعات باطل خواهد شد. زیرا انقلاب به گونه‌ای دیگر آغاز می‌شود. یعنی انقلاب با هدف بزرگتری شروع می‌شود.

اهداف تعیین شده توسط زنان و مردم روژهلات کوردستان و ایران نشان داد که می‌توانند در مقابل ذهنیت و قدرت رژیم اشغالگر ایران بایستند. نشان داده شد که می‌توان وحدت را شکل داد. نشان داده شد که زندگی و آزادی زنان می‌تواند در این سرزمین شکوفا شود و به ذهنیت مردسالار پایان دهد. با این انقلاب، ذهنیت مردسالارانه در این سرزمین و جغرافیا کهنه شده است. زنان و خلق‌ها با فلسفه «ژن، ژیان، آزادی» آدرس جدیدی از زندگی و مبارزه را برای خود تعیین کرده‌اند. چه کسی صاحب آن فلسفه است؟ البته رهبر آپو است. بنابراین صاحب این فلسفه باید جسورانه در دستور کار مردم ما قرار گیرد. زیرا تا زمانی که انزوا علیه رهبر آپو را نشکنیم و آزادی جسمانی او را تضمین نکنیم، انزوا علیه انقلاب نیز برداشته نخواهد شد. بنابراین انزوا علیه رهبر آپو انزوا علیه انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» نیز هست. یعنی فشار بر امرالی و انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» به هم گره خورده است. زیرا در هر دو جا یک الگو می‌درخشد. بنابراین شکستن محدودیت‌های امرالی، شکستن محدودیت‌های انقلاب «ژن، ژیان، آزادی» است. دستیابی به این امر می‌تواند امیدهایی را که خلق‌ها به آن بسته‌اند و برای آن تلاش می‌کنند را برآورده کند.

در پایان یاد و خاطره همه شهدای راه مقدس آزادی را در شخصیت شهیدان ماموستا ژیروان روژدار، دلیل عفرین و سربست سنه که در ۲۷ نوامبر توسط هواپیماهای جنگی دولت فاشیست ترکیه در کوه آسوس هدف قرار گرفتند و به شهادت رسیدند را گرامی می‌دارم.