در این میهن راهپیمایی برای آزادی به معنای اینست که انسان لباسی از آتش را بپوشد. در این راه خود را فداکردن هم به معنای رساندن خود به قله کرامت و حقیقت میباشد.
در میهن ما حقیقت از سوی دشمنان پنهان شده بود، به همین خاطر کسانیکه بر این خاک چشم به جهان میگشودند از حقیقت موجودیت و هویت بدون سهم و ناآگاه میماندند. اما با ظهور خورشید، رهبر آپو حقیقتی که صدها سال بود آن را پنهان کرده بودند، دوباره بروی صحنه تاریخ نمایان شد. بیشک کسانیکه دلشان برای حقیقت و آزادی میتپید نیز پیرو این راه شدند.
تاریخ کوردستان دیگر تاریخ قهرمانان است. هر نسلی که قیام کند به دنبال سرگذشت آن قهرمانان پا به میدان گذاشته و رهپیمایی میکند. سوسن بیرهات از جمله آن قهرمانانی است که به دلدار آرمان آزادی کشور مبدل شد و برای اینکه در راه حقیقت، رهپیمایی کند بدون تردید گامهای بزرگی برداشت و بصورتی ریشهای خود را به اوج رساند.
سوسن محمد شناخته شده با کد، سوسن بیرهات، برای اینکه به پیروز قهرمانان میهنش تبدیل شود، خود را با آتش آزادی یکی کرده بود، به شمعی فروزان برای کودکان میهنش مبدل شد تا راه را برایشان روشن کند. سوسن در روز ۱۰ اکتبر ۱۹۷۶ در شهر کهن و زیبای عفرین در خانوادهای متشکل از ۶ خواهر به دنیا آمد و با ارزشهای مقدس میهندوستی رشد پیدا کرد. عفرین همان شهری است که به فرهنگ و طبیعتش شناخته میشود، کسانی را که در گهواره خود پرستاری کرده است را نیز به عاشقان زیبایی میهن تبدیل کرده است. به همین خاطر در همان کودکی عاشق خاکش شد. خانواده سوسن دارای چند شهید هستند. به همین خاطر سوسن از همان کودکی جنبش آزادی را شناخت. در سال ۱۹۹۶ به شیوهای مداوم در کار و کنشهای سازمانی مشارکت کرد. برای توسعه خط آزادی زنان همیشه جستجوگر بود. با هدف سازماندهی کردن جامعهای اخلاقی-سیاسی، فرمانده سوسن رنجی بیهمتا داد و با آغاز انقلاب روژاوا بصورتی فعالتر درمیان صفوف جنگهای دشوار جای گرفت. در مقطع سازماندهی خلق رنج بسیاری کشید. در تمام کارزارهای آزادی پیشاهنگی کرد و در مقابل نیروهای تاریک تبهکاران جنگی بیوقفه را انجام داد. در جنگ آزادسازی شهر تاریخی حلب (محله شیخمقصود) که به عنوان اولین نمونه «جنگ انقلابی خلق» شناخته میشود، فرمانده سوسن به مثابه یک پیشاهنگ باهوش و مصمم ایفای نقش کرد و تا به پایان از خاک مقاومتگرش دفاع و از آن محافظت کرد. زمانیکه از مقاومت شیخمقصود بحث به میان میآید، قبل از هرکسی دیگر، فرمانده سوسن به حافظه انسان خطور میکند. تا به امروز نیز رنج و زحمت سوسن فراموش نشده است و در کوچههای حلب اثر خود را برجای گذاشته است.
فرماندهی که با فلسفه رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان روح خود را پاک کرده بود
جنگی وجود دارد، جنگ روشنایی علیه تاریکی است، نبرد میان خوبی علیه بدی است، جنگ شرافت علیه خیانت و پلیدیهای زمانه است. یکی از فرماندهان این جنگ نیز سوسن بیرهات بود. او با روح و نگرش خود را با مبارزه آزادی یکی کرده بود و در هر لحظه خود را به مبارز متحول کرده بود. به همین خاطر عنوان فرمانده زمانه برازنده اوست. جنبش آزادی، جنبشی است که با رنج، زحمتکشی، مبارزه و اشتیاق خود پابرجا میباشد. کسانیکه میان این جنبش جای گرفتهاند نیز با رنج خود روز به روز رشد پیدا میکنند. یکی از آن علاقهمندان به سختکوشی نیز سوسن بیرهات بود. او با سختکوشی عظیمش نام خود را در صفحات این تاریخ مبارزاتی به نگارش درآورد. رهبر آپو سخنی دارد که میگوید: «کسیکه میجنگد، آزاد میشود، کسیکه آزاد میشود نیز زیبا میشود و انسان زیبا دوست داشته میشود.» این تعریف برای سوسن به اساس مبدل شده بود تا روزانه حیات انقلابی خود را با آن بیاراید. در هر لحظه که میزیست آن را مملو از ارزش و معنا میکرد. زمانیکه به چهره سوسن مینگریستی، نیرو، امید و باور را در آن میدیدی. نام او مترادف رنج، فداکاری و ارزش میباشد. سوسن بیرهات به حیات بسیار علاقه داشت زیرا میدانست که انقلابیون برای حیاتی با معنا زندگی میکنند. حیات خود را نیز لحظه به لحظه با زیبایی مزیین میکنند. حیاتی که هدفمند باشد و در آن اراده و اشتیاق موج بزند، باید هم دوست داشته شود. او نیز در راه چنین حیاتی مبارزه میکرد و با این عشق و علاقه خود نیز به منبع حیات برای تمام مبارزان و رفقایش مبدل شد.
حمله به فرمانده سوسن، انتقام شکست داعش بود
تبهکاران وحشی ضد بشری زمانیکه با دستور و تایید دولت قاتل و فاشیست ترکیه به روژاوای کوردستان حمله کردند، نقشهشان از این قرار بود که سنگرهای مقاومت در روژاوا را نیز مثل دیگر مناطق یکی پس از دیگری شکست دهند و اینچنین سلطه تبهکاران تاریکپرست و سیاهگرا در منطقه ایجاد شود. اما با فرماندهی قهرمانانی همچون سوسن و هزاران مبارز دیگر، نه تنها این وحشیگری به هدف خود نرسید و ناکام ماند، بلکه سنگر به سنگر و وجب به وجب این خاک اشغال شده، آزاد شد. علاوه بر این نیز مبارزان تا به مرکز شنگال پیشروی کردند و همه جا را رهایی بخشیدند. دولت قاتل و فاشیست ترکیه که این پیروزی را برایش غیرقابل هضم بود، دوباره به نقشههای کثیف جدید دیگری برای گرفتن انتقام شکست تبهکاران داعش، روی آورد. فرمانده، انقلابیون، میهندوستان و پیشاهنگان جامعه را هدف گرفت. در روز ۱۹ اوت ۲۰۲۱ فرمانده سوسن به همراه ۴ رفیق همراهش به نامهای رِناس آمد، عگید گِرکِلَک، روبار حسکه و سَفولاه احمد بصورتی ناجوانمردانه هدف قرار گرفتند. سوسن با سرگذشتی سرشار از مقاومت، مبارزه و عشق به آزادی در دل تمام رفقا و خلق خود اثری ماندگار برجای گذاشت و هر روز مبارزان آزادی پیرو راه او، قول ارتقا و گسترش آرمان آزادی و گرفتن انتقام را سر میدهند.