کاروان هورام رؤیای بزرگی برای آزادی داشت

لطیف فاتح فرج؛ نویسنده و روزنامه‌نگار می‌گوید: کاروان هورام وظایفش در برابر خلق سنگین بود، زیرا نمونه‌های او انسان کورد را می‌سازند.

لطیف فاتح فرج؛ روزنامه‌نگار، نویسنده و روشنفکر کرکوکی؛ که همزمان رفیق و همکار شهید کاروان هورامی بود، در دیدار با آژانس خبری فرات درباره شهید محمد مالک (کاروان هورامی) اینگونه از وی یاد کرد:

در این دیدار لطیف فاتح فرج از چگونگی آشنایی با شهید کاروان، ویژگی‌های شهید کاروان و چند خاطره از ایشان و نقش و جایگاه مادرانی مانند مادر شهید کاروان گفت و پیامی برای آنها داشت.

این‌گونه با شهید کاروان آشنا شدم؛

لطیف فاتح گفت: چند سال پیش هنگامی که برای یک دیدار تلویزیونی رفته بودم، شهید کاروان را شناختم. وقتی با او هم‌کلام شدم؛ فهمیدم که بسیار آگاه و کتاب‌خوانده است و بدین ترتیب مجذوب هم شدیم. هرگاه کتاب جدیدی می‌یافت فورا مرا مطلع می‌نمود. یکبار با یکی از رفقایش به‌نام ریباز به مهمانی من در کرکوک آمدند و آن شب درباره مسائل مختلفی ازجمله زبان، ملیت، خلق، آزادی و چندین مورد دیگر که شهید کاروان آگاهی بالایی داشت، گفتگو کردیم. هرچند می‌خواستیم بیشتر باهم نشسته و بحث و تبادل نظر کنیم؛ اما به‌دلیل گرفتاری های روزمره، امکانش نشد.

کاروان، انقلابی و با روحیه صحبت می‌کرد

فاتح فرج درباره شخصیت شهید کاروان هورام این‌گونه گفت: کاروان شخصی آگاه و متین بود و بسیار به‌نرمی گفتگو می‌کرد. او فکر می‌کرد و سپس حرف می‌زد. او به شیوه‌ای انقلابی و با روحیه حرف می‌زد اما زیاده‌گویی نمی‌کرد. او نمونه یک کادر روشنفکر و آزادیخواه بود.

کاروان هورام رؤیای بزرگی برای آزادی داشت

در ادامه صحبتهایش درباره شهید کاروان، لطیف فاتح افزود: کاروان از کسانی بود که رؤیای بزرگی برای آزادی، رسیدن به هدف و آزادی تمام بشریت در سر داشت. مدتی پیش از شهادتش به من پیشنهاد داد که یک سایت درست کنیم و من مسئولش باشم و درباره موضوعات مرتبط با خلق کورد در هر ۴ بخش کوردستان ازجمله زنده‌کردن امید درمیان این خلق و پایان دادن به پدیده خدمت به اشغالگران و مزدوری در میان کوردها، مطلب پخش کنیم اما متاسفانه متحقق نگردید. حتی شهید کاروان گفت که وی تمام ملزومات سایت را برعهده می‌گیرم و شما فقط آن را سرپرستی کنید، اما به‌دلیل مشغولیت بسیار از وی خواستم تا کمی به من فرصت بدهد. اما متاسفانه خبر مرگ شهید کاروان را شنیدم...

نمونه‌های شهید کاروان؛ انسان کورد را می‌سازند

ایشان درباره عملکرد شهید کاروان به‌عنوان یک روزنامه‌نگار و انقلابی گفت: کار روزنامه‌نگاری برای همه سخت نیست، بلکه تنها برای کسانی سخت است که انقلابی‌اند. برای کسی که در سایه حاکمیت و احزاب حاکم در مملکت‌شان کار می‌نویسند؛ کار سختی نیست. ولی برای انقلابیونی چون شهید کاروان سخت است زیرا آنها با مسئولیتی خطیر و برای منافع یک خلق می‌نویسند. کسانی چون شهید کاروان و همرزمانش، انسان کورد را می‌سازند. انسان کورد با شهید کاروان و کسانی در خط او خود را باز می‌یابد. واقعا شهید کاروان و خط مطبوعاتیش، نقش برجسته‌ای در آگاهی جامعه کوردستان داشته‌اند.

در جواب دادن، حاضرجواب و خوش کلام بود

درباره خاطراتش با شهید کاروان هورام، لطیف فاتح به چند خاطره شیرین و خنده‌آور و توام با غیرت از وی اشاره نمود که شجاعت و خوش مشربی شهید کاروان را نشان می‌داد. به چند گفتگویشان راجع به کار روزنامه‌نگاری و بحث های فکری اشاره نمود و گفت: یادش به‌خیرشهید کاروان که چقدر آدمی حاضر جواب و خوش‌کلام بود.

مادرش این فرزند گرانقدر را برای خدمت به میهن تربیت کرده بود

این رفیق شهید کاروان از راه آژانس خبری فرات پیامی را به مادر شهید کاروان ارسال نموده و گفت: از اینجا دست مادر شهید کاروان را می‌بوسم، همان‌طور که مادر معززش گفت؛ شهید نمی‌میرد. کاروان خیلی به مادرش وابسته بود و خیلی از او می‌گفت. امیدوارم مادرانی مانند مادر شهید کاروان که فرزندانی این‌چنین برومند و مبارز برای این وطن تربیت می‌کنند؛ سلامت و پایدار باشند. به روستا و شهر محمد ملکی درود می‌فرستم و امیدوارم روزی در روستای محل تولدش، سربلندانه و آزاد یادش را گرامی بداریم.

در همه دیدارهایم با کاروان، بخشی از صحبت‌هایمان درباره‌ی مادرش بود

درباره ارزیابی و دیدگاه شهید کاروان درباره نقش مادران کورد در جامعه، فاتح فرج گفت: شهید کاروان همواره از مادرش و نقش برجسته مادران کورد در تربیت فرزندان می‌گفت. او می‌گفت: اگر با خواست مادران کورد باشد؛ نباید هیچ مزدوری درمیان کوردها داشته باشیم، زیرا هیچ مادر کوردی ناپاک و خائن نیست. مادر کاروان نیز یکی از مادرانی بود که کاروان را برای خدمت به وطن بزرگ کرده بود. کاروان از غذاهای مادرش و رفاقتشان باهم می‌گفت. همواره بخشی از صحبت‌هایمان در دیدار با کاروان؛ به مادرش ختم می‌شد. مادران می‌توانند نسلی مبارز تربیت کنند و نقش برجسته‌ای در رستاخیز دوباره یک خلق داشته باشند. اما برای مادران کورد به‌دلیل اشغال کوردستان و انواع ستم و تبعیض؛ امکانی بیشتر از این ممکن نبوده است.

امیدوارم روزی مادر کاروان بر مزار فرزندش؛ فراخوان آزادی بدهد

لطیف فاتح فرج دوست شهید کاروان این‌گونه درباره ارتباط کاروان و مادرش گفت: بسیاری از مادران کورد فرزندانشان را برای آزادی و مبارزه تربیت کرده‌اند. رابطه کاروان و مادرش مانند رابطه هر انقلابی با مادرش؛ یک رابطه جانی بود. آنها اهداف مشترک بسیاری داشتند که در آینده به‌دست آید. امیدوارم اهدافی را که کاروان دنبالش بود؛ مادرش تحقق آنها را باچشم ببیند. امیدوارم روزی مادر کاروان بر مزار فرزندش اعلام کند که ما نیز به آزادی و استقلال رسیده‌ایم.

متاسفانه دشمنان نمی‌گذارند اهدافمان محقق گردند

لطیف فاتح در پایان درباره آرزوها و اهداف مادر شهید کاروان و سایر مادران کورد گفت: مادرانی مانند مادران ما و شهید کاروان، هرگز چیز زیادی نخواسته‌اند، در این دنیای وسیع تنها خواهان آزادی  و برابری بوده‌اند ؛ خواهان خوشبختی فرزندانشان بوده‌اند که مانند بچه‌های سایر خلق‌های جهان؛ رویا داشته باشند و شادمان باشند. متاسفانه دشمنان قسم‌خورده ما نمی‌گذارند این اهداف محقق شوند.