رئیس مشترک هیئت اجرایی شنگال مروان بدل (دژوار فقیر) در ۷ دسامبر ۲۰۲۱ بر اثر یک حمله ناگوار به شهادت رسید. پس از شهادت وی مشخص شد که دژوار فقیر با طرح ویژه میت و با همکاری پاراستن حزب دموکرات کوردستان و برخی کوردهای خائن به شهادت رسیده است. جاسوسان سید جاسم و صلاح برجس اعتراف کردند که با دستور حزب دموکرات کوردستان مواد منفجره را در زیر خودروی وی قرار داده و زمانی که او و فرزندانش در خودرو بودند، آن را منفجر کردند. در دومین سالگرد شهادت دژوار فقیر، رحام حجو، عضو شورای هماهنگی تاژه، در مورد شخصیت، ویژگیها و تأثیر وی بر جامعه ایزدی صحبت کرد.
رحام حجو، یکی از اعضای شورای هماهنگی تاژه، که سالها برای شنگال مستقل و آزاد مبارزه کرده است، گفت که دژوار فقیر در جامعه ایزدی به خاطر قهرمانی و ارتباطش با جامعه، فرهنگ و ایمانش شناخته شده بود و از آشنایی خود با او گفت: « با رفیق دژوار در سال ۲۰۱۵ ملاقات کردم. در سال ۲۰۱۷ که مجلس خودمدیریتی دموکراتیک شنگال کنگره خود را برگزار کرد، شورا و هیئت اجرایی تشکیل شد، رفیق دژوار به عنوان نماینده یگانهای مقاومت شنگال در کار مجمع خودمدیریتی شرکت میکرد. آنجا با هم آشنا شدیم. رفیق دژوار در انظار عمومی بسیار معتبر بود. او به عنوان یک پیشاهنگ جامعه، تأثیر بسزایی بر جامعه داشت.»
شاگرد مادر مقاومتگرش بود
رحام حجو اظهار داشت که شهید دژوار در طول سالیان به وظایف خود به عنوان یک فرمانده برجسته در یگانهای مقاومت شنگال عمل کرد، اما در عین حال خود را در عرصه فرهنگی، اعتقادی، فکری، سازمانی و سیاسی توسعه داد. رحام حجو به ویژگیهای او اشاره کرد و گفت: «او یک ویژگی برجسته داشت که در محضر مادرش بزرگ شد و شاگرد مادر مقاومتگرش بود. او احساس میکرد که به زنان بسیار نزدیک است. رفیق دژوار یکی از آن رفقایی بود که در کارهای تشکیلاتی به رفقای زن کمک میکرد. او موفقیت زنان و مادران را برای خود موفقیت میدید. او همیشه به پیشرفت زنان شنگال افتخار میکرد.»
همه او را دوست داشتند
حجو در ادامه سخنان خود گفت، دژوار فقیر با شخصیت خانوادگیش شناخته نمیشد بلکه با شخصیت اجتماعی اش تعریف میشد و ادامه داد: «افراد زیادی هستند که با قبیله، خانواده، اطرافیانشان خود را بزرگ میکنند. رفیق دژوار هرگز این کار را نمیکند. او سازمانیافته بود انگار بر کوه تکیه داشت. او به آرمان، مردم و فرهنگ خود اعتقاد داشت. شهامت او از همین جا بود. تمام کارش برای جامعه بود. او در میان قبایل و در مجلس محبوب بود. مردم به او ایمان داشتند. رفیق دژوار نظامی بود، اما همه از سران طایفه گرفته تا جوانان و معلمان او را احاطه کرده بودند. او کسی را ناامید و درمانده نمیکرد و همه مشکلات را حل مینمود.»
با رفقای زن همکاری میکرد
رحام حجو با بیان اینکه دژوار فقیر مورد علاقه همه جامعه بود، اما به ویژه زنان ایزدی از نگرش او نیرو میگرفتند، ادامه داد: «ما به عنوان رفقای زن، وقتی در برخی از روستاها با مشکلاتی مواجه میشدیم، مشکلات را با او در میان میگذاشتیم. رفیق دژوار جغرافیای شنگال را به خوبی میشناخت، اقوام در شنگال را به خوبی میشناخت و بر این اساس راه و روشهایی را پیشنهاد میکرد. رفیق دژوار در روابط ما با دولت عراق نیز مانند یک پل بود. وقتی دردسر و مشکلاتی پیش میآمد، او وارد عمل میشد و آنها را حل میکرد.»
رویای او جایگاه شنگال بود
رحام حجو عضو شورای هماهنگی تاژه رفیق دژوار فقیر را «قهرمان و عگید زمان» تعریف کرد و حقیقت جنگ و مبارزه او را اینگونه بیان کرد: «تجربه و تلاش رفیق دژوار بذر خود را کاشت و نتیجه داد. او میگفت؛ «مسئله ما بزرگ است، ما از این مسئله دست نخواهیم کشید.» آرزوی او این بود که جامعه ایزدی جایگاهی داشته باشد، وحدت آنها ایجاد شود. او میگفت استقلال ما در گرو اتحاد ماست. ما به عنوان دوستان او همیشه راه او را ادامه خواهیم داد، تا آخر در مبارزات خواهیم بود. پرچم رفیق دژوار همیشه در شنگال برافراشته است. مبارزه ما تا زمانی که خودمدیریتی شنگال به رسمیت شناخته نشود، تا زمانی که جامعه ایزدی به حقوق خود نرسد، تا زمانی که وحدت جامعه ایزدی شکل نگیرد، ادامه خواهد داشت.»
ما از خائنین و مزدوران حسابخواهی خواهیم کرد
رحام حجو در پایان سخنان خود به نقش خیانت و همکاری در شهادت دژوار فقیر پرداخت و سخنان خود را اینگونه پایان داد: «رفیق دژوار با داعش جنگید و پیروز شد. میدانیم که اگر خائنان و خودفروشان نبودند، دولت ترکیه نمیتوانست او را به شهادت برساند. ما در سالگرد شهادتش میگوییم هرگز در برابر خائنان و خودفروشان ساکت نخواهیم نشست. هر که باشند پاسخگو خواهند بود. خیانت در عقیده ایزدی جایی ندارد، فردی که خیانت میکند از جامعه بیرون میشود. هر کس به ما خیانت کند، میگوییم آن شخص ایزدی نیست، از ایمانش خارج شده و دروغگو است. انتقام او گرفته خواهد شد. هزاران نفر از طرفداران رفیق دژوار هستند که به دنبال هدف او هستند. رفیق دژوار به اندازهی افکارش بزرگ است.»