انتقال زینب جلالیان به زندان قرچک ورامین

پس از سه روز بی‌خبری از محل نگهداری زندانی سیاسی کورد زینب جلالیان، فشار افکار عمومی سرانجام وزارت اطلاعات رژیم اشغالگر ایران را مجبور کرد محل نگهداری این زندانی کورد را افشا کند.

به نقل از شبکه حقوق بشر کوردستان، زینب جلالیان زندانی سیاسی کورد دو روز پس از انتقال ناگهانی از زندان خوی در حال حاضر در زندان قرچک ورامین به سر می‌برد. هنوز مشخص نیست دلیل این انتقال چه بوده است. اما مسئولان زندان خوی در پاسخ به خانواده این زندانی سیاسی از احتمال باز شدن یک پرونده جدید برای او و انتقال به تهران برای انجام بازجویی خبر داده بودند.

زینب جلالیان در تاریخ چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه توسط نیروهای امنیتی از زندان خوی خارج شده بود و به گفته خانواده‌اش طی روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه با چشمبند و دستبند به زندان‌های اورمیه، کرماشان و اِوین تهران منتقل شده است. گفته می‌شود نهایتا پس از خودداری این زندان‌ها از پذیرش او، ماموران امنیتی وی را به زندان قرچک ورامین تحویل داده‌اند. این زندانی سیاسی هم‌اکنون در بند قرنطینه این زندان نگهداری می‌شود.

زندان قرچک محل نگهداری حدود دو هزار زن زندانی است و قانون تفکیک جرائم در آن اجرا نمی‌شود. این زندان در عمل فاقد استانداردهای لازم برای نگهداری زندانیان است و تعداد بالای زندانیان که از ظرفیت واقعی زندان بیشتر است، مشکلات عدیده‌ای برای زندانیان فراهم می‌کند. طی سال‌های اخیر از این زندان که وضعیت بهداشتی و غذایی بسیار بدی دارد، به عنوان تبعیدگاه زندان سیاسی زن استفاده شده است.

زینب جلالیان، متولد سال ۱۳۶۱ در روستای «دیم قشلاق» شهرستان ماکو در استان اورمیه است. او اسفند ماه ۱۳۸۶ در کرماشان بازداشت شد و پس از ماه‌ها نگهداری در سلول انفرادی اداره اطلاعات این شهر و تحمل شکنجه‌های جسمی و روحی شدید، توسط دادگاه انقلاب اسلامی به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» و «محاربه» از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) به اعدام محکوم شد. این حکم پس از تایید در دادگاه تجدیدنظر در سال ۱۳۹۰ با یک درجه تخفیف به حبس ابد تبدیل شد و پس از آن زینب به زندان خوی در استان اورمیه انتقال یافت. وی طی این سال‌ها در زندان به بیماری‌های متعددی از جمله اختلال در بینایی، ناخنک چشم و برفک دهان مبتلا شده است.

کارگروه بازداشت‌های خودسرانه سازمان ملل در سال ۱۳۹۵ طی درخواستی رسمی از جمهوری اسلامی ایران خواست تا زینب جلالیان را فورا آزاد کند و تمامی اقدامات لازم برای جبران خسارات تحمیل شده بر او را بدون تاخیر و بر اساس ضوابط ‌بین‌المللی انجام دهد. طی رای صادره از سوی این کارگروه بین‌المللی محروم کردن زینب جلالیان از آزادی، خودسرانه و برخلاف اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی ـ سیاسی توصیف شده است و ایران موظف است تا مسئولان نقض حقوق این فعال سیاسی کرد را تحت پیگرد قانونی قرار دهد.

بی‌خبری از سرنوشت چهار زندانی سیاسی دیگر کورد

شبکه‌ی حقوق بشر کوردستان روز سه‌شنبه (٩ اردیبهشت / ٢٨ آوریل) به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد، قرار بازداشت چهار زندانی سیاسی کورد به نام‌های ابراهیم عیسی‌پور، کمال حسن رمضان، علی احمد سلیمان و احمد تموئی که در ۱۶ فروردین به طور ناگهانی از زندان مرکزی اورمیه به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی منتقل شده بودند، برای یک ماه دیگر تمدید شده است.

این چهار زندانی سیاسی از زمان بازداشت تاکنون از حق تماس و ملاقات با خانواده‌های خود محروم بوده و کماکان اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست.

پس از شیوع ویروس کرونا و بحرانی شدن شرایط زندان اورمیه، نهادهای امنیتی از ترس اعتراض و اعتصاب آنها را به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی منتقل کردند. تاکنون ادار‌ه‌ی اطلاعات اورمیه و همچنین اطلاعات سپاه از وضعیت آنها اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند.

این زندانیان پیشتر نیز در سال‌های گذشته بارها جهت پرونده‌سازی‌های جدید از زندان به بازداشتگاه‌های اداره اطلاعات و بازداشتگاه المهدی سپاه پاسداران در اورمیه منتقل و تحت بازجویی مجدد قرار گرفته‌ بودند. مهر ماه ۱۳۹۱ علی احمد سلیمان و احمد تموئی به همراه سه زندانی سیاسی دیگر به اتهام ارتباط با دفتر گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران و ارتباط با رسانه‌ها به مدت دو ماه به بازداشتگاه اداره اطلاعات منتقل و جهت انجام اعترافات ساختگی و انجام مصاحبه تلویزیونی مورد شکنجه قرار گرفته بودند.