کودار: "حق برخورداری از زبان مادری، سطح حیات و مبارزه برای بازیابی هویت‌های از دست‌ رفته است"

امروز ۲۱ فوریە "روز جهانی زبان مادری" است. علیرغم اینکە بزرگترین بخشهای جغرافیای سیاسی و اجتماعی ایران را خلق‌های غیرفارس تشکیل می‌دهند اما رژیم جمهوری اسلامی در ۳۸ سال گذشتە بە شیوە رسمی بە تحمیل زبان فارسی بر خلق‌های متعدد ایران اصرار نمودە است ...

امروز ۲۱ فوریە "روز جهانی زبان مادری" است. علیرغم اینکە بزرگترین بخشهای جغرافیای سیاسی و اجتماعی ایران را خلق‌های غیرفارس تشکیل می‌دهند اما رژیم جمهوری اسلامی در ۳۸ سال گذشتە بە شیوە رسمی بە تحمیل زبان فارسی بر خلق‌های متعدد ایران اصرار نمودە است. جامعه‌ی دمکراتیک و آزاد روژهلات کردستان "کودار"، با صدور بیانیەای در این رابطە خواهان احیای فرهنگی و هویتی خلق‌های ساکن در ایران و صیانت از فرهنگ خویش شدە است.

 

متن کامل بیانیە کودار از این قرار است:

 

"حق برخورداری از زبان مادری، سطح حیات و مبارزه برای بازیابی هویت‌های از دست‌ رفته است

 

 برخورداری از اصل ارزشمند «زبان و فرهنگ مادری» در تمامی حوزه‌های زیستی-اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و هنری جزء بدیهیات، مفهوم حیات و غنای اندیشگی و عملی فرد و اجتماع انسانی محسوب می‌گردد. تقلیل‌دهی و جانمایی زبان مادری در چارچوب حقوقی و ابزاری برای جهت‌دهی مطالبات اجتماعی، در واقع تقلیل‌دهی و تحقیر فرهنگی هر جامعه‌ای به شمار می‌آید. چرا که زبان به عنوان عنصر سرآمد حوزه‌ی فرهنگ و اندوخته‌ی اجتماعی، ذهنیت و اندیشه‌ی زیبایی‌شناسانه‌ی هویتی یک جامعه است. زبان مادری حقیقتی‌ اجتماعی و اصل وجودی انسانی است که هیچ شخص، گروه و یا دولتی توانایی سلب یا هدیه نمودن آن به جوامع را ندارد. با گرامی‌داشت این روز جهانی و ارج‌نهادن به فرهنگ و اندیشه‌ی هویت‌مدار جامعه، روز جهانی زبان مادری را به‌تمامی خلق‌های ایران تبریک می‌گوییم که بی‌گمان این حق انسانی و اجتماعی به عنوان ارزش و سطح حیات و انگیزه‌ی دست‌یابی به حیات معنامند شایسته‌ی پاسداشت و ارج‌نهادن است.

 

در دو سده‌ی اخیر با تاسیس سیستم دولت-ملتِ سرمایه‌داری در تمامی جهان، شاهد تک‌ساحتی‌شدن تمامی حوزه‌های زیستی-اجتماعی، جوامع انسانی بوده‌ایم. بدین معنی که گفتمان مورد استفاده‌ی آن‌ها در قالب یک‌ زبان، یک مذهب، یک پرچم و یک ملت بر جوامع و موجودیت‌های مختلف و متنوع با فریب‌کارانه‌ترین شیوه‌ها تحمیل می‌گردد. این گفتمان و رویکردهای ناشی از اعمال آن، نمود عملی فاشیسم بوده و با واقعیت وجودی انسان و جامعه‌ی انسانی در تضاد آشکار است. در خاورمیانه این رویکردِ تکینه که از جانب حکومت‌های خودکامه بر خلق‌ها و تنوعات فرهنگی-زبانی تحمیل گردید، سبب از میان رفتن برخی از زبان‌ها، هویت‌های فرهنگی و بافت‌های منسجم اجتماعی‌ای گردید‌ه‌است که در طول هزاران سال در شاکله‌بندی و توسعه‌ی حیات انسانی و اجتماعی، نقش سرآمد و اصلی را ایفا نموده‌اند. زبان به عنوان غایت اندیشه و پیوند کنش‌گرانه‌ی انسان و جوامع در همزیستیِ جهان‌های فکری، به اشتراک‌گذاردن تجربیات، آرمان‌ها، سنبل‌ها و مفاهیم زیبایی‌شناسانه‌ی جامعه‌ی انسانی، نمود حیاتی زیبا و معنامند است. بدین ترتیب با از میان رفتن هر زبان، بخشی از میراث بشری و آن ارزش‌های نهادین معنایی از میان می‌رود. وضعیت عصر کنونی و بحران فکری و اجتماعی آن نمود بارز حالتی‌ست که در آن فقر فرهنگی و فلسفی بیش از هر امر دیگری جوامع را دچار از هم‌گسیختگی معنایی نموده‌است. در دوران معاصر دولت-ملت‌های حاکم بر خاورمیانه ضربات کشنده‌ای را بر پیکره‌ی فرهنگی این منطقه وارد نموده‌اند؛ اما در این میان خلق‌ها و به‌ویژه خلق‌ کورد در جبهه‌ی مقاومت و مقابله با نسل‌کشی‌های فرهنگی اعمال‌شده جای گرفته که نشان از سطح حیات و مبارزه برای بازیابی هویت‌‌های از دست‌رفته‌ی این سرزمین به شمار می‌رود.

 

کودار‌ ـ جامعه‌ی دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان‌ـ روز جهانی زبان مادری را ارج نهاده و در راستای محافظت و برخورداری تمامی خلق‌ها و هویت‌های اجتماعی از حق برخورداری از زبان مادری و هویت راستین اجتماعی خویش، مبارزات خویش را توسعه بخشیده، از تمامی خلق‌های ایران می‌خواهد که در صیانت و احیای فرهنگی و هویتی خویش با عدم پذیرش سیاست‌های نظام فاشیستی جمهوری اسلامی، در برساخت نهادین فرهنگ و هویت خویش هم‌گام شوند.

 

کمیته‌ی فرهنگ و آموزش کودار ــ جامعه‌ی دموکراتیک و آزاد شرق کوردستان

 

سوم اسفند ۱۳۹۵  ــ بیست‌و‌یکم فوریه‌ی ۲۰۱۷"