تصویر

از رودخانه مراد سم جاری می‌شود

در نتیجه فعالیت‌های شرکت طلای کوزا در منطقه گیادین، رودخانه مراد اکنون پر از سم و گل‌آلود شده است. حیوانات نمی‌توانند آب بنوشند، جمعیت ماهی در رودخانه کاهش می‌یابد.

بخش گیادین آگری و روستاهای آن با فاجعه زیست‌محیطی روبرو هستند. خسارات وارده به طبیعت توسط اکتشافات معدنی و معادن سنگ مرمر شرکت طلای کوزا (Koza Gold Enterprises) در این منطقه روز به روز در حال افزایش است. در حالی که تخریب اکولوژیکی در منطقه به دلیل فعالیت‌های اکتشاف مواد معدنی با دینامیت انجام شد، ۵۰ خانواده مجبور به مهاجرت شدند. کارشناسان محیط‌زیست هشدار می‌دهند که معادن خطر تخریب اکوسیستم در منطقه راص به همراه دارند.

مردم محلی و دوستداران محیط‌زیست از نمایندگان مجلس می‌خواهند که هر چه سریعتر برای توقف فعالیت‌های معدنی در منطقه اقدام کنند. این فاجعه زیست‌محیطی در آگری نه تنها جان مردم محلی را تهدید می‌کند، بلکه خطر برهم زدن تعادل اکولوژیکی و اقتصادی کشور را نیز به دنبال دارد. اگر گام‌های حساسی در برابر تخریب طبیعت برداشته نشود، فاجعه زیست‌محیطی بزرگی در منطقه رخ خواهد داد. رودخانه مراد که زمانی آب مورد نیاز حیوانات را تامین می‌کرد، اکنون پر از سم و گل شده است. به دلیل آلودگی آب در رودخانه، حیوانات منطقه نمی‌توانند آب بنوشند و جمعیت ماهیان رودخانه کاهش یافته است. اهالی روستا می‌گویند که آب مسموم شده با سیانور تهدید بزرگی برای حیوانات و مردم است.

علاوه بر معادن، سه معدن سنگ مرمر بزرگ در منطقه نیز آسیب زیادی به طبیعت وارد می‌کند. انفجار در اطراف روستای مَلَگَری از توابع گیادین باعث ایجاد شکاف در دیوار خانه‌های این روستاها شد و برخی از خانه‌ها در خطر ریزش قرار گرفتند.

توازن اکولوژیکی را تهدید می‌کند

این واقعیت که منطقه معدنی در گیادین درست بالای سرچشمه رودخانه مراد، بزرگترین شاخه رودخانه فرات قرار دارد، تعادل اکولوژیکی منطقه را تهدید می‌کند. نوری تاش‌دَمیر، فعال محیط‌زیست در این رابطه می‌گوید: «رودخانه مراد ۷۲۲ کیلومتر را طی می‌کند و به رود فرات می‌رسد. زمانی که سایت معدن به بهره‌برداری برسد، آلودگی در این آبراه‌ها هم بر اکوسیستم محلی و هم بر منطقه وسیع‌تر تأثیر منفی می‌گذارد.» تاش‌دمیر همچنین با بیان اینکه مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیند اکتشاف مواد معدنی خطر سم بسیار بیشتری نسبت به سیانور دارد، گفت: «این مواد شیمیایی سمی باعث آسیب دائمی به حیوانات، انسان‌ها و گیاهان می‌شود. مردم منطقه با مشکلات بهداشتی مواجه خواهند شد و معیشت آنها از بین خواهد رفت.»

مردم منطقه را مجبور به مهاجرت می‌کند

دیلَک آک‌داغ، رئیس مشترک انجمن اکولوژی شهر وان (Wan Eko-Der) نیز گفت که تخریب طبیعت در منطقه در شرف تبدیل شدن به یک فاجعه بزرگ است. آک‌داغ اظهار داشت: «با توجه به تأثیر تأسیسات معدنی ایجاد شده در منطقه، اکنون ۵۰ خانواده مجبور به مهاجرت به کلان‌شهرها شده‌اند. فعالیت‌های اکتشاف طلا و استخراج سنگ مرمر به طور مستقیم بر ۷ روستا تأثیر می‌گذارد. اگر این فعالیت‌ها ادامه پیدا کند، بسیاری از خانواده‌ها مجبور به مهاجرت خواهند شد. دینامیت منفجر شده یکپارچگی ساختاری خانه‌ها را از بین می‌برد و باعث می‌شود روستاییان خانه‌های خود را ترک کنند. بر روی دیوار خانه‌های روستای مَلَگَره ترک‌هایی ایجاد شده است. حیوانات نمی‌توانند آب بنوشند. روستاییان حتی در و پنجره‌های خود را هم باز نمی‌کنند. همه روستاییان منطقه نسبت به این تخریب واکنش نشان می‌دهند. اکنون ما با هم یک پلتفرم اکولوژی ایجاد می‌کنیم و اقدامات مشترکی را برنامه‌ریزی می‌کنیم.»

فراخوان برای انجام اقدامات فوری

آک‌داغ با تاکید بر اینکه باید برای این وضعیت چاره‌اندیشی کرد، افزود: «در غیر این صورت، مهاجرت و فاجعه زیست‌محیطی بزرگی در منطقه رخ خواهد داد. برای جلوگیری از این فاجعه باید اقدامات فوری انجام شود.»