دادگاه خلقهای روژاوا دولت ترکیه را مجرم شناخت
در جلسه صدور حکم دادگاه خلقهای روژاوا، هیئت دادگاه اعلام کرد که جنایات جنگی دولت ترکیه، جنایت علیه بشریت و حملات نسلکشی و اشغالگرانه برای آنان محرز شده است.
در جلسه صدور حکم دادگاه خلقهای روژاوا، هیئت دادگاه اعلام کرد که جنایات جنگی دولت ترکیه، جنایت علیه بشریت و حملات نسلکشی و اشغالگرانه برای آنان محرز شده است.
دادگاه خلقهای روژاوا که طی روزهای ۵ تا ۶ فوریه در دانشگاه آزاد بروکسل برگزار شد، امروز حکم خود را صادر کرده و آن را با افکار عمومی و پارلمان اروپا به اشتراک گذاشت.
کنفرانس مطبوعاتی اعلام حکم در ساختمان پارلمان در میدان لوکزامبورگ برگزار شد. هیئت دادگاه، وکلا، سیاستمداران کورد و مدافعین حقوق بشر نیز در این کنفرانس حضور داشتند. الهام احمد، رئیس مشترک اداره روابط خارجی خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه نیز در این کنفرانس حضور داشت.
جیانی توگنونی، از اعضای هیئت دادگاه، حکم را به صورت اجمالی خطاب به افکار عمومی اعلام کرد.
در بخش «مدارک» مندرج در حکم ۸۰ صفحهای، نقشه شمال و شرق سوریه و حملات علیه مناطق غیرنظامی، حملات به غیرنظامیان، شکنجه، ربودن، بازداشت خودسرانه، کوچاندن اجباری، حملات فرهنگی و تاریخی به عنوان دلیل ذکر شده بود.
جرایمی نظیر تهاجم و تجاوز، جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، نقض حقوق بشر و تحلیل حقوقی در رابطه با مسئولیتها نیز در این حکم درج شده است.
همچنین در بخش دیگری از این دادنامه، بیمجازات ماندن جنایات بینالمللی، ارزیابیهایی در رابطه با اعتراض جامعه بینالمللی و پیشنهاداتی در این راستا نیز بیان شد.
در پایان دادگاه اطلاعاتی را در رابطه با برنامه جلسات ۵ و ۶ فوریه، هیئت منصفه و دادستانها بیان کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، خلوصی آکار، وزیر دفاع، هاکان فیدان، رئیس وقت سازمان میت ترکیه، یاشار گولَر، فرمانده کل وقت ارتش و امید دوندار، فرمانده وقت نیروی هوایی، به موجب حکم دادگاه در اتهامات انتسابی مجرم شناخته شدند.
جرایم تجاوز
بخشهایی از حکم دادگاه به شرح زیر میباشد:
«هیئت دادگاه حکم میدهد که مداخلات نظامی ترکیه در منطقه روژاوا در شمال سوریه، به موجب قطعنامه ۳۳۱۴ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مصداق جرایم تجاوز است.
ترکیه از سال ۲۰۱۶ سه حمله نظامی بزرگ علیه روژاوا انجام داده است (سپر فرات، شاخه زیتون و چشمه صلح) و در نتیجه این حملات در مناطق عفرین، تلاَبیض، سَرِکانی و الباب، وضعیت اشغالگری مداوم ایجاد شده است. اقدامات نظامی مذکور، حق حاکمیت سوریه را نقض کرده و به تهدیدی برای صلح بینالمللی تبدیل شده است.
جنایات جنگی
برای هیئت محرز شد که ترکیه و گروههای مسلح تحت حمایت ترکیه مرتکب جنایات جنگی مندرج در ماده ۸ اساسنامه رُم شدهاند.
این جنایات عبارتند از: بمباران بیمارستان، مدرسه، زیرساختهای آبرسانی و سایر اهداف غیرنظامی.
استفاده از تسلیحات شیمیایی: بر اساس مدارک استفاده از فسفر سفید در اکتبر ۲۰۱۹ در تلابیض و سرکانی.
بر اساس گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، محرز شده است که گروههای مسلح تحت حمایت ترکیه مرتکب اعدام خودسرانه غیرنظامیان شدهاند.
شکنجه و بدرفتاری: حوادث ربودن، شکنجه و ناپدیدسازی قهری مستند شده است.
جنایت علیه بشریت
هیئت اعلام میکند که ترکیه در روژاوا در حال انجام مهندسی بافت جمعیتی است و مرتکب نقض سیستماتیک حقوق بشر میشود.
پس از اشغال عفرین، بیش از ۲۰۰ هزار کورد از این منطقه اخراج شدند. گزارش شده است که اموال و زمینهای کوردها در مناطق اشغال شده از سوی گروههای تبهکار مورد حمایت ترکیه مصادره میشود.
عدم مجازات و نقض حقوق بینالملل
هیئت اعلام میکند که ترکیه در رابطه با جنایاتی که مرتکب آن میشود، در مقابل سازوکارهای حقوق بینالمللی پاسخگو نشده و جامعه بینالمللی نیز در قبال این جنایات واکنش مقتضی نشان نمیدهد. ترکیه برای پاسخگو نشدن در دادگاههای بینالمللی، موانع حقوقی ایجاد کرده است. نظام قضایی ترکیه از مرتکبان چنین جنایاتی دفاع کرده و آنان را محاکمه نمیکند. محرز شد که جامعه بینالمللی هیچ تلاش موثری در قبال نقض حقوق بشر انجام نداده است.
پیشنهادات دادگاه
هیئت دادگاه خلقهای روژاوا پیشنهاد میکند گامهای زیر برداشته شوند: ترکیه به اشغالگری خود در روژاوا پایان داده و فشارهای بینالمللی برای عقبنشینی آن از منطقه افزایش یابد. باید تلاشهایی در راستای محاکمه مقامات ارشد ترکیه در دیوان کیفری بینالمللی انجام گیرد. اقدامات اقتصادی و سیاسی علیه ترکیه افزایش یابد. باید برای انجام تحقیقات مستقل از سوی سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در رابطه با نقض حقوق بشر در روژاوا و تهیه گزارش، کمیسیون ویژهای تشکیل شود.
نتیجه
نتیجه، فراخوانی برای دفاع از حاکمیت حقوق بینالمللی است. اقدامات ترکیه صلح و امنیت بینالمللی را تهدید میکند و باید فورا برای اجرای حقوق بینالملل گام برداشته شود.