تصویر

دومین روز از دادگاه خلق روژاوا

دادگاه خلق روژاوا که با هدف محاکمه جنایات ضد بشری و جنایات جنگی دولت ترکیه در شمال و شرق سوریه در بروکسل، پایتخت بلژیک، تشکیل شده است، وارد دومین روز خود شد.

دادگاهی که در آمفی تئاتر Aula QA دانشگاه آزاد بروکسل (ULB) برگزار می‌شود، دومین روز خود را با ادامه ارائه شواهد که از روز چهارشنبه آغاز شده بود، آغاز کرد.

برنامه امروز دادگاه به شرح زیر است:

۰۹:۰۰-۰۹:۳۰: آماده‌سازی روز دوم

۰۹:۳۰-۱۰:۳۰: چهارمین جلسه دادرسی (مربوط به جرایم ارتکاب یافته)

۱۰:۵۰-۱۲:۳۰: پنجمین جلسه دادرسی

۱۳:۳۰-۱۵:۰۰: ششمین جلسه دادرسی

۱۵:۰۰-۱۵:۳۰: سخنرانی پایانی دادستان

۱۵:۳۰-۱۶:۰۰: پاسخگویی و تحلیل حقوقی در چارچوب حقوق ترکیه

۱۶:۰۰-۱۷:۳۰: یادداشت‌های دادگاه

۱۷:۳۰-۱۸:۰۰: یافته‌های اولیه

جلسات روز اول

این محاکمه به جامعه بین‌المللی یادآوری می‌کند که جنایات دولت ترکیه باید دیده و پاسخگو باشد و جنایات انجام شده را در وجدان عمومی محکوم می‌کند.

در روز اول دادگاه خلق که در بروکسل برگزار شد، گریت لوتس، که سخنرانی افتتاحیه دادگاه را انجام داد، تاکید کرد که روژاوا نمادی از مبارزه زنان برای آزادی و دموکراسی است و به اهمیت این محاکمه برای دفاع از حقوق بشر اشاره کرد.

جنایات جنگی

شواهد ارائه شده و اظهارات مطرح شده در طول دادگاه، نقض حقوق بشر توسط دولت ترکیه، چه به طور مستقیم و چه از طریق گروه‌هایی که از آنها حمایت می‌کند، را آشکار کرد. وکلای دادگستری، جَرَن اویسال و جان فرمون، با افشای جنایات سنگین از هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان تا استثمار اقتصادی و فرهنگی، اظهار داشتند که این اقدامات، جنایت جنگی محسوب می‌شوند. حملاتی مانند تبعید کوردها از عفرین و تغییر ساختار جمعیتی، بمباران غیرنظامیانی که سعی در حفاظت از سد داشتند و تخریب زیرساخت‌ها به تفصیل در دادگاه بررسی شد.

هزاران نفر از مردم عفرین در زندان‌ها هستند

در روز اول، ابراهیم شیخو، وکیل عفرینی نیز شهادت خود را در مورد نقض حقوق بشر توسط دولت ترکیه در جریان اشغال منطقه ارائه داد. شیخو با بیان اینکه پس از اشغال عفرین در سال ۲۰۱۸، هزاران کورد بدون دلیل در حدود ۲۰ زندان مخفی و آشکار نگهداری می‌شدند، خاطرنشان کرد که جنایات سیستماتیکی مانند آزار و اذیت، تجاوز، قتل، دزدی، غارت و آسیمیلاسیون انجام شده است.

مهاجرت اجباری و تغییر ساختار جمعیتی

اورکو آزورزا، وکیل کاتالان، در مورد جنایات پاکسازی قومی در گرِسپی و سرِکانی گفت که دولت ترکیه با مصادره اموال مردم، جمعیت محلی را مجبور به مهاجرت کرده و برای تغییر ساختار جمعیتی، افرادی را که از مناطق دیگر آورده شده‌اند، در آنجا اسکان داده است. آزورزا همچنین تاکید کرد که از بمب فسفر سفید ممنوعه استفاده شده و این جنایات با گزارش‌های بین‌المللی مستند شده است.