آیا کردها باردیگر به نهادهای فرهنگی خود در دوران شوری دست خواهند یافت؟

آیا کردها باردیگر به نهادهای فرهنگی خود در دوران شوری دست خواهند یافت؟

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در مورد اعضای کلوب دیالوگ والدای گفت بایستی در زمینه حقوق اقلیت‌ها از تجارب دوران شوروی استفاده کرد.

ولادیمیر پوتین, رئیس‌جمهور روسیه گفت طرفدار این راهکار است که در زمینه محافظت از حقوق ملت‌های «کوچک» از تجارب دوران شوروی سابق استفاده شود.

پوتین افزود:«من دیدم که در دوران شوروی به شیوه‌ای بسیار حساس با این مقوله برخورد می‌شد. تقریبا هر ملت کوچکی دارای حقوقی بود. از زبان و ادبیات آنها محافظت به عمل می‌آمد. لذا باید از تجارب گذشته استفاده کرده و عملی نمود».

پس از این اظهارات پوتین, این انتظار وجود دارد که تا چه اندازه حقوق اقلیت‌ها رعایت گردد.

مسلما کردهای مقیم روسیه مستقیما از این مقولات بهره‌مند خواهند شد. در سال 1920 مدارس کردی گشایش یافتند و رادیو و روزنامه کردی هم به فعالیت گسترده پرداختند. اتحادیه نویسندگان کرد, رشته کردشناسی, ادبیات, تاریخ و زبان کردی در دانشگاه دولتی ایروان هم نتایج مفید آن دوره هستند.

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی, دهها هزار کُرد به مناطق مختلف روسیه کوچ کردند و کولونی‌هایی تأسیس گردید. شماری از این کردها در جمهوری مستقل آدگی, آزنک ساراتف و برخی هم در منطقه تامبوف مقیم شده‌اند. همچنین کردها در مناطق سیبری و حتی برخی شهرهای آسیای میانه پراکنده شدند.

هرچند حق خودمختاری فرهنگی کردها به رسمیت شناخته شده, اما به آن کمک اقتصادی نمی‌شود. اگر هم‌اکنون هم همانند دوران شوروی سابق حقوق اقلیت‌ها به آنها اعاده شود, مسلما کردهای مقیم فدراسیون روسیه از بسیاری حقوق خود از قبیل داشتن مدارس زبان کردی و بسیاری حقوق دیگر بهره‌مندخواهند شد.