به بهانه‌ی مرور زمان، پرونده‌ی نسل‌کشی سیواس مختومه اعلام شد

دادگاه تصمیم گرفت تا پرونده‌ی ۳ متواری نسل‌کشی سیواس به بهانه‌ی مرور زمان، مختومه کند.

۳۰ سال از نسل‌کشی سیواس می‌گذرد‌. افراد زیادی در جلسه رسیدگی به پرونده‌ی متهمین متواری مراد سونکور، ارن جیلان و مراد کاراکاش حضور داشتند. این جلسه امروز در شعبه‌ی اول دادگاه جرایم سنگین آنکارا برگزار شد. خانواده‌های کشته شدگان این نسل‌کشی، انجمن علویان، سازمان‌های جامعه‌ی مدنی، سودا کاراجا، پارلمانتار حزب کار از حوزه‌ی انتخابیه‌ی دیلوک، چیدم کیلیچگون اوچار، رییس مشترک حزب چپ سبز، سویلای چلنک، پارلمانتار آمد، جلال فرات، پارلمانتار استانبول، علی ماهیر باشاریر، گوکچه گوکچن، اورهان ساربال، ولی آگبابا، اولاش قره‌سو و بسیاری دیگر در این جلسه حضور داشتند.

‘به صورت سازماندهی شده قاتلان را  به خارج از کشور فرستادند’

جلسه با اظهارات وکلای مدافع آغاز شد. شنال سرهان، وکیل دادگستری گفت: “من در این پرونده هم شاهد و هم وکیل هستم. از سال ۲۰۱۹، سه متهم به عنوان متواری محسوب شده‌اند. چرا می‌خواهید مرور زمان را بر این قضیه تحمیل کنید؟ مدت ۳۰ سال است که خانواده‌ها خواستار عدالت هستند. ما برای استرداد سه‌متهم به کشور آلمان نامه می‌نویسیم. هزاران مدرک برای شنیدن اظهارات آن سه شاهد متواری در این پرونده وجود دارد. این افراد به صورت سازماندهی شده به خارج از کشور اعزام شده‌اند.

‘به دلیل تاخیر در اجرای عدالت، نسل‌کشی‌ها ادامه یافته‌اند‌’

همچنین جمعه ارچه‌، رئیس انجمن پیر سلطان عبدال اعلام کرد، اولین بار است که حق سخن گفتن به انجمن‌ها داده شود و گفت: "این اولین بار است که من به عنوان ر‌ییس از طرف انجمن صحبت می‌کنم. نه تنها افرادی که در سالن حضور دارند، بلکه تمام جهان از شما خواستار عدالت هستند. به جای این‌که جانب قربانیان را بگیرید، از قاتل‌ها جانب‌داری می‌کنید‌. اجازه دادید قاتل‌ها متواری شوند. به صورت سازمان‌یافته قتل‌ها متواری شدند. کسانی که این جنایت را مرتکب شدند، باید محاکمه شوند. به دلیل تاخیر در اجرای عدالت، نسل‌کشی‌های غازی، روبوسکی، مَرَش و پرسوس اتفاق افتادند”.

‘جنایت نسل‌کشی علیه علویان صورت گرفت’

همچنین جوشکن اوزبکیراوغلو، وکیل حسین کاراباش‌ گفت: "آیا ممکن است رئیس جمهور رجب طیب اردوغان، که دو قاتل نسل‌کشی مادیماک سیواس را آزاد کرد، محاکمه شود؟ تاریخ درباره‌ی‌ همه کسانی که نسل‌کشی مادیماک را تشویق کردند، تصمیم‌گیری خواهد کرد. کمال کلیچ‌داراوغلو که تلاش می‌کند در این پرونده برای تمل کرم‌اوغلو، که یکی از مسئولین اصلی این نسل‌کشی است را تبرئه کند، باید همراه وی احزاب اپوزیسیون نیز محاکمه شوند. این قتل‌عام جنایت ژینوساید است که علیه علویان صورت گرفته است”.

‘خواستار بازخواست هستم’

وکیل دادگستری چاگلار گفت: “نسل‌کشی مادیمک بارزترین نشانه‌ی جنایت علیه بشریت است و گفت: دست‌کم برای کاهش آزار و رنج‌ها هم که شده باشد، متهمان را دستگیر و به عدالت بسپارید، نمی‌توان به بهانه‌ی مرور زمان این پرونده را مختومه اعلام کنید. خواستار بازخواست هستم”.

‘هیچ مانعی برای استرداد قاتلان وجود ندارد’

همچنین اوزترک ترکدوغان که وکیل پرونده است اعلام کرد، هیچ مانعی برای استرداد قاتلان متواری وجود ندارد و گفت: "حق خانواده‌هایی که بستگانشان که نسل‌کش شده‌اند برای دانستن حقیقت نقض شده است. ما می‌خواهیم بدانیم چرا قاتلان نسل‌کشی سیواس را انجام دادند. هیچ مانعی برای استرداد قاتلان متواری وجود ندارد. اجازه دهید دادگاه رای بدهد و تکلیف این پرونده را مشخص نماید. مقامات سیاسی نمی‌خواهند دلیل این حادثه مشخص شود. بنابراین ما معتقدیم در صورت برملا شدن حقایق این پرونده، بسیاری از افراد در مراجع سیاسی باید با حقایق روبرو شوند.

پس از دفاعیات‌ وکلا، دادگاه تمامی درخواست‌ها را رد کرد.

دادستان کل گفت: پرونده مختومه شود

دادستان کل این نشست از دادگاه خواست به دلیل گذشت ۳۰ سال از این جنایت، پرونده را مختومه شود، حضار حاضر در دادگاه نیز واکنش نشان دادند.

هنگام صادر کردن رای توسط سالن دادگاه، پلیس سعی کرد وارد دادگاه شود. جمعیت اعتراض کردند و اعلام کردند: “بروید قاتلان را دستگیر کنید” و پلیس‌ها را از سالن برگزاری محاکمه بیرون کردند.

دادگاه پرونده‌ی نسل‌کشی سیواس را به دلیل مرور زمان مختومه اعلام کرد.