در روزهای اخیر مذاکرات هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی ادامه دارد و هر دو طرف ادعا میکنند که در تلاش برای رسیدن به توافقی مستحکم هستند, اما در این میان, رژیم ایران از فرصت استفاده کرده و به سرکوب بیشتر ملتها و مردم ایران میپردازد. افزایش موج اعدامها از تبعات سیاستهای منفعتطلبانه ایران و قدرتهای جهانی است.
در روزهای اخیر, مقامات آمریکایی و ایرانی اعلام کرده اند که به رسیدن به توافق هستهای امیدوار هستند و رسانههای هر دو کشور هم زمینه را برای توافقی سازشکارانه هموار میسازند. این توافق که به نظر میرسد از نوع توافق جامع و پایدار نیست, اما اگر صورت گیرد, صرفا برای چند سال خواهد بود که هفته گذشته آمریکا از توقف دهساله فعالیتهای هستهای ایران خبر داده بود و ایران هم اعلام کرد در صورت لغو تحریمها حاضر به پذیرش آن خواهد بود.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه، ۱۶ اسفند، خبر داد که در مذاکرات اخیر میان او و وزیر انرژی آمریکا «بنبستهای فنی» در مذاکرات جمهوری اسلامی با گروه ۵+۱ درباره برنامه و فعالیت اتمی ایران رفع شده است. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هم گفت در تلاش برای توافقی مستحکم با ایران هستند.
علی اکبر صالحی هم گفته بنبست موجود در مذاکرات فنی را رفع کردهاند.
به نظر میرسد که اختلاف بر سر «مسئله تحریمها علیه ایران» همچنان به قوت خود باقی است و این امر موجب میشود که هر دو طرف بجای توافق جامع به توافقی سازشکارانه راضی شوند.
مهلت نهایی برای دستیابی به توافق جامع ژوئن سال جاری (نهم تیرماه) به پایان میرسد.پس از دور اول مذاکرات ژنو در چهار روز گذشته که ادعا شد هر دو طرف به توافق نزدیک شدهاند, جان کری سفارهایی خاورمیانهای به انجام رساند تا قولهایی مساعد به دولتهای مختلف منتطقه بدهد. از جمله این کشورها, عربستان سعودی و اسرائیل است.
موج اعدامها و سرکوبگری
هرگاه در زمینه منافع سیاسی قدرتهای جهان و ایران نوعی سازش منفی بدون توجه به مسایل حقوقبشری صورت گرفته, رژیم ایران از فرصت استفاده کرده و موج اعدامها و نقض فاحش حقوق بشر را افزایش میدهد.
در هفتههای گذشته که زمزمه سازش و توافق هستهای به گوش رسید, رژیم ایران چون میدانست آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال مسئله حقوق بشر سکوت کامل اختیار خواهند کرد, به اعدام زندانیان سیاسی کرد , زندانیان عقیدتی کرد, بلوچ, عرب و نیز زندانیان کیفری بصورت گسترده پرداخت. در چهار روز گذشته 24 زندانی اعدام شدند که چند 3 تن از آنها زندانی سیاسی کرد و 6 تن هم زندانی عقیدتی کرد بودند.
این موج اعدامها اثبات و سرکوبگریهای ایران اثبات میکند که هرگونه توافق هستهای فاجعهای در زمینهحقوق بشری خواهد بود و آیندهای سیاه در انتظار ملتهای ایران است. زیرا مسلم است که رژیم ایران در این برهه به هر سرکوبی علیه ملتهای کرد, فارس, بلوچ و عرب و آذری دست زند, مجامع بینالمللی سکوت خواهند کرد. «اعدامهای دستهجمعی» نشان میدهد که رژیم درصدد ایجاد فضایی سیاسی ـ نظامی همانند سال 1367 است که طی آن, هزاران زندانی سیاسی را برای سرکوب ملتها اعدام کرد. لذا انتظار میرود که اعتراضات مردمی در داخل ایران هم درپی این سیاستهای غلط داخلی و خارجی افزایش یابد.
تبعات خارجی سازش هستهای
سازش هستهای گذشته از تبعات داخلی, دارای تبعات خارجی هم هست. حضور گسترده و نظامی آشکارای رژیم ایران در عراق و سوریه اثبات کرد که برخلاف اوضاع بحرانی داخلی رژیم ایران یعنی سرکوبها , رکود اقتصادی و فقدان رفاه که اعتراضات گسترده زندانیان سیاسی, کارگران اخراجی و بیکار, تحصنهای سراسری معلمان اثباتگر آن است, دست این رژیم در خارج برای اقدام نظامی قویتر شده است. کمک نظامی سپاه قدس در سوریه به ارتش آن کشور برای مقابله با گروههای افراطی و نیز سرکردگی عملیات ارتش عراق در تکریت که زیر سایه قاسم سلیمانی انجام میگیرد, همه نشانه این است که آمریکا در راستای سیاستهای خود در زمینه مذاکرات هستهای, به رژیم ایران فرصتی داده که نفسی در منطقه تازه کند. هرچند این سیاستها حکم شمشیر دو لبه را دارد و ممکن است به ضرر ایران و آمریکا هم تمام شود, اما فعلا سرکوب در داخل و اشغال نظامی در خارج نتایج منفی و ضدمردمی آن است.